Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Miksi valkosipuli haisee hengityksessä? Mistä voimakas haju oikein syntyy?

Kuvat Adobe Stock
22.5.2025 Apu Terveys
Kysymys

Valkosipulin syöjän tunnistaa usein hajun perusteella. Miksi voimakas tuoksu syntyy?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Valkosipuli sisältää rikkiyhdisteitä, erityisesti allisiinia. Sitä vapautuu, kun valkosipulia pilkotaan, jauhetaan tai purraan. Allisiini puolestaan hajoaa muiksi rikkipohjaisiksi yhdisteiksi, kuten allyylimetyylisulfidiksi, diallyylidisulfidiksi ja diallyylitrisulfidiksi. Ne ovat vastuussa valkosipulin voimakkaasta, pistävästä hajusta. Yhdisteet ovat helposti haihtuvia, joten ne leviävät suusta, hengityksestä ja hiestä ilmaan ja ympäristöön.

Valkosipulin hajua ei saa täysin poistumaan millään keinolla, vaan vasta aika tekee tehtävänsä. Hajua voi kokeilla lievittää syömällä persiljaa, minttua, pinaattia tai jogurttia pian valkosipulin nauttimisen jälkeen. Tätä on jopa tutkittu hieman, mutta hajua lievittävät vaikutukset ovat olleet vähäisiä.

Kaikki eivät kuitenkaan haista valkosipulia yhtä tarkasti, ja osalle haju ei ole mikään ongelma. Joillakin ihmisillä yksilölliset hien ja ihon erityispiirteet tekevät hajusta vielä kitkerämmän, kun ne yhdistyvät valkosipulin rikkiyhdisteisiin.

Valkosipulin syöntimäärät ovat niin pieniä, 1–10 gramman annoksia, että sen sisältämillä kohtuullisilla määrillä C-vitamiinia, kuitua ja B6-vitamiinia ei juuri ole merkitystä ihmisen ravitsemukselle. Rikkiyhdisteiden, kuten juuri allisiinin, on ajateltu olevan terveyttä edistäviä.

Valkosipulista tehdyt ravintolisät ovat tutkimuksissa vähentäneet hiukan veren kolesterolipitoisuutta, kun niitä on käytetty suurina annoksina. Niistä on ollut hieman hyötyä myös verenpaineen kannalta, mutta flunssan torjunnassa tulokset ovat olleet pettymyksiä.

Tavanomaisilla määrillä valkosipulia tuskin on paljonkaan vaikutusta terveyteen, kuten ei monilla muillakaan maustekasveilla. Pitäisin valkosipulia kulinaristisena herkkuna, mutta en luottaisi suuresti sen terveysvaikutuksiin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt