Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Miksi elintarvikkeisiin lisätään karrageenia? Mitä se on ja voiko siitä olla haittaa?

Kuvat Getty Images
15.8.2023 Apu Terveys
Kysymys

Mitä karrageeni on ja voiko se olla haitallista?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Karrageeni on punaisesta merilevästä tehty stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaine, jota elintarviketeollisuus on käyttänyt melko runsaasti. Omien havaintojeni perusteella sen käyttö saattaa olla Suomessa vähenemään päin, mutta asiasta ei ole luotettavaa tilastotietoa. Karrageenilla on yleisesti melko huono maine.

Karrageenia on käytetty muun muassa erilaisissa maitotuotteissa, kuten jogurteissa, vanukkaissa, jäätelöissä ja kermavalmisteissa, vastaavissa kasvipohjaisissa tuotteissa sekä leikkeleissä, makeisissa, sulatejuustoissa, kastikevalmisteissa ja valmisruoissa. Sen E-koodi on 407.

Euroopan ruokaturvallisuus­viranomainen EFSA on vuonna 2018 arvioinut karrageenin turvalliseksi, kun päiväannos on 75 milligrammaa painokiloa kohti. Karrageenin saanti vaihtelee EU-alueella 5,0–88,9 mg/kg, eli jotkut harvat erittäin paljon teollisia tuotteita syövät yksilöt voivat periaatteessa saada hieman liikaa karrageenia.

Sen sijaan karrageenista teollisesti muunneltu poligeeni (engl. poligeenan) ei ole sallittu elintarvikkeissa EU:ssa. Poligeeni eroaa karrageenista esimerkiksi siten, että sen molekyylipaino on alle 20 000 daltonia, kun taas karrageenin tavanomainen paino on yli 200 000 daltonia eli yli kymmenkertainen. Varsinkin tieteellisessä kirjallisuudessa jotkut kutsuvat myös tätä lyhytketjuisempaa poligeenia karrageeniksi.

Koe-eläintutkimuksissa on havaittu, että suurilla annoksilla poligeenia on esimerkiksi suoliston pintasolujen tulehdusta eli inflammaatiota aiheuttava vaikutusa. Valitettavasti jotkut luulevat, että tätä lyhytketjuisempaa karrageenia eli poligeenia käytetetään elintarviketeollisuudessa. Tällä haavaa ohjenuorana voinee pitää EFSAn näkemystä. Selvää syytä vältellä karrageenia terveyssyistä ei ole.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa: apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse: ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt