Apu

Kuinka pian laihduttajan elimistö menee säästöliekille? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 2.11.2022

Kysymys:

Kuinka pitkään aikuinen nainen voi laihduttaa keventämällä ruokavaliota (esimerkiksi 1 500 kilo­kaloriin päivässä) ilman, että aineenvaihdunta menee säästöliekille? Olisiko hyvä pitää välillä viikkoja, jolloin syö normaalisti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Elimistö voi mennä säästöliekille, vaikka saisi riittävästi energiaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi, jos ateriarytmi on epäsäännöllinen tai ruoka vähäravinteista. En siis suosittele laihduttamista enkä etenkään laihduttamista niin, että lasketaan kaloreita. Kaloreiden kyttäämisen sijaan suosittelen ateriarytmin ja syömisten kriittistä tarkastelua. Huomiota pitäisi kiinnittää etenkin valkoiseen sokeriin, vehnään ja suolaan sekä toisaalta ­terveellisiin ja ravinteikkaisiin ainesosiin, kuten kasviksiin ja kuituihin.

Oman työkokemukseni mukaan ­painonnousuun johtaneet syyt löytyvät tavattoman usein myös puutteellisesta yöunesta ja liikunnan vähyydestä. Jos henkilö nukkuu huonosti, on monin verroin todennäköisempää, että hän myös syö epäterveellisesti. Liikunta tehostaa aineenvaihduntaa ja palautumista sekä lisää elimistön energian tarvetta.

Tiedän, että tämä vastaus ei tyydytä laihdutusvimmaista kysyjää. Kannustan silti tarkastelemaan omia elintapoja syömistä laajemmin ja aloittamaan painonhallinta- ja elämäntapaprojektin hieman kokonaisvaltaisemmin – eikä vain nipistämään kaloreita perusaineenvaihdunnan tarpeen tasolle tai jopa sen alle.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.