Apu

Kyynärluun yläosa murtui, ja sain kantositeen – kuinka kauan paraneminen kestää? Apu-klinikka vastaa

KuvatAlamy / All Over Press
Julkaistu: 30.3.2022

Kysymys:

Kuinka kauan värttinäluun yläosan murtuman (kyynärpää) täydellinen paraneminen yleensä kestää, kun käsi on laitettu kantositeeseen? Muita toimenpiteitä ei tehty röntgenkuvan jälkeen. Milloin olisi mahdollista palata liikuntaharrastusten pariin, esimerkiksi spinningiin, tanssiin ja kunto­salille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tätä kirjoittaessani kilahti sattumoisin sähköpostiin luentopyyntö Rääkkylään, mikä siivitti heti ajatukset Värttinään, Sari ja Mari Kaasisen vuonna 1983 Rääkkylässä perustamaan kansanmusiikkiyhtyeeseen. Vieläkin perinteisemmin värttinä tunnetaan kehräämiseen käytettävänä työkaluna.

Aina puhutaan Akilleen kantapäästä arkana paikkana. Kieltämättä se sitä onkin, mutta arka on myös kyynärpää. Arkuus koskee lääkäriäkin siinä mielessä, ettei kyynärpäätä saa kipsata liikkumattomaksi juurikaan kolmea viikkoa pitemmäksi aikaa. Muutoin pidempiaikaisen jäykistymisen vaara kasvaa. Hoito on valittava tämän mukaisesti: joko kantoside, lyhyt kipsaus tai suoraan leikkaus.

Kyynärvarren pitkät luut on nimetty värttinä- ja kyynärluiksi (radius ja ulna). Niiden yläosan murtumat ovat paljon harvinaisempia kuin alaosan tyyppi­murtuma. Ne vaativat useammin leikkausta, mutta joskus selvitään kyllä kanto­siteellä ja kulmakipsilläkin.

Jos kyynärnivelessä on jäykkyyttä ­vamman hoidon jälkeen, sitä ei saa väkisin tempoa suoraksi vaan kuntouttaa maltillisesti. Käsillähän ei juosta, joten jaloin liikkuminen käy rajoituksitta. Muissa aktiviteeteissa kipu on hyvä konsultti. Pienempi murtuma paranee muutamassa viikossa, minkä jälkeen liikkeisiin voi lisätä voimaa kivun rajoissa. Rajumpi käyttö edellyttää kivuttomuutta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.