Terveys ja hyvinvointi
Kuluma selässä ja rappeumamuutoksia rangassa – Miten niitä voi hoitaa? Pitääkö vältellä joitain liikkeitä, ettei tilanne pahene?
26.10.2023
 |
Apu Terveys

Kysymys:

Minulla on todettu selässä välilevydegeneraatiota ja fasettinivelten kulumaa. Pitääkö minun nyt välttää joitain liikkeitä, jottei tilanne pahene?

Vastaus:

Selkäranka rakentuu luisista nikamista, joiden välissä ovat välilevyt. Hyytelömäistä ainetta sisältävät välilevyt toimivat iskunvaimentimina ja mahdollistavat rangan liikkeet. Selkärangan nikamat yhdistyvät välilevyjen lisäksi toisiinsa fasettinivelten avulla. Fasettinivelten tehtävänä on vakauttaa rangan liikkeitä.

Kehoomme tulee ikääntyessä luonnollisia muutoksia, esimerkiksi ihoon muodostuu ryppyjä. Myös selkärankaan tulee ikääntymiseen liittyviä muutoksia: väli­levyt kuivuvat ja madaltuvat, ja fasetti­niveliin voi tulla rappeumamuutoksia. Suurin osa rappeumamuutoksista on täysin oireettomia. Muutosten oireilukin helpottuu usein itsestään noin kolmessa kuukaudessa. Joskus oireilu voi kuitenkin kestää pidempään.

Muutosten ilmaantumista selkärankaan ei voi täysin estää eikä tapahtuneita muutoksia poistaa. On kuitenkin näyttöä siitä, että liikkumattomuus ja selän liian vähäinen käyttö heikentävät välilevyjä ja voivat osin nopeuttaa ikääntymismuutoksia.

Vahvat ja joustavat lihakset tukevat nikamien ja välilevyjen muodostamaa rankaa sekä ylläpitävät toimintakykyä. Iän tuomat muutokset voivat heikentää rangan liikkuvuutta, ja siksi myös liikkuvuuden ylläpito on tärkeää. Monipuolinen liikkuminen on tärkeää selän hyvinvoinnille ja toimintakyvyn säilyttämiseksi.

Selkäliitto

Kysymyksiin vastasivat työterveyshuollon erikoislääkäri ja Selkäliiton asiantuntijaryhmän jäsen Merja Rossi ja selkäneuvonnan koordinaattori Satu Nieminen Selkäliitosta.

Selkäliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa tutkittua tietoa selästä, kehittää selän terveyttä ja hyvinvointia edistävää liikuntatoimintaa sekä ajaa selkäoireisten etuja.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.