Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Kuinka paljon chiansiemeniä voi syödä? Onko yliannoksesta haittaa? Apu-klinikka vastaa

Kuvat Adobe Stock
6.7.2022 Apu
Kysymys

Kuinka paljon chiansiemeniä voi syödä? Onko niiden käytölle määritelty päivittäistä tai viikoittaista ylä­rajaa? Mitä haittoja voi tulla, jos niitä syö liikaa?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Kaikkien siemenien käyttösuositus on enintään kaksi ruokalusikallista päivässä. Suosituksen on antanut Ruokavirasto, ja se perustuu varovaisuusperiaatteeseen, jonka mukaan on aina parempi olla liian varovainen kuin rohkea. Siemenissä on jonkin verran raskasmetalleja, kuten ­kadmiumia, arseenia, litiumia, nikkeliä ja alumiinia. Niiden runsas saanti saattaa vuosikymmenten saatossa kasvattaa muun muassa munuaisten vajaatoiminnan, osteoporoosin ja joidenkin syöpätautien riskiä. Chiansiemenet voivat myös aiheuttaa allergiaa.

Chiansiemenet ovat niin sanottuja uuselintarvikkeita. Ne ovat tulleet yleiseen elintarvikekäyttöön vuoden 1997 jälkeen, jolloin EU:n uuselintarvikeasetus astui voimaan. Ennen vuotta 1997 EU:ssa käytössä olleille elintarvikkeille ei ole ­tarvinnut tehdä tarkempia turvallisuus­arvioita, vaan on luotettu siihen, että pitkä aiempi käyttökokemus takaa ruoan riittävän turvallisuuden. Vuoden 1997 ­jälkeen EU-markkinalle tulevilta uusilta ruokatuotteilta on vaadittu tarkemmat turvallisuustutkimukset.

Kypsentämättömiä chiansiemeniä kehotettiin aiemmin, ennen vuotta 2020, nauttimaan vain korkeintaan 15 grammaa päivässä eli noin ruokalusikallinen. Vuonna 2020 Ruokavirasto ja EU poistivat kypsentämättömien chiansiementen 15 gramman rajoituksen, kun Europan ruokaturvallisuusviranomaisen eli EFSAn tieteellinen arvio oli valmistunut ja turvallisuuselvitys tehty. Nyt chiansiemeniä koskee siis sama yleinen suositus kuin muitakin siemeniä eli niitä suositetaan käytettäväksi enintään kaksi ruokalusikallista päivässä.

Yhteensä pähkinöitä ja siemeniä voi Ruokaviraston mukaan käyttää 30 grammaa päivässä, ja suositeltavaa olisi vaihdella eri siemenlajeja. Ei siis kannata pitäytyä yksissä ja samoissa siemenissä koko ajan. Pellavansiemenet ovat usein kotimaisia, mutta niissä on melko runsaasti kadmiumia. Siksi niidenkin käytössä on syytä noudattaa kahden ruoka­lusikallisen sääntöä. Jos syö siemenleipiä tai siemenpuurotuotteita, kaksi ruoka­lusikallista tulee aika helposti täyteen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt