Apu

Vissyssä on hiilihappoa, ja hapot ovat haitallisia hampaille – Pilaako kuplavesi siis purukaluston? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 30.5.2022

Kysymys:

Kun viimeksi tilasimme ravintolassa kivennäisvettä, mieleen tuli kysymys: kuluttaako hiilihapotettu vesi hampaita? Olen ymmärtänyt, että hapot ovat haitaksi hammaskalustolle, mutta onko hapoissa eroja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysymys, sillä hapoissa on tosiaan eroja. Hiilihappo ei sinänsä ole hampaille vaarallista, eikä se kuluta hampaiden kiillettä yksinään. Kotona omalla koneella hapotettu kraanavesi on siis melko ongelmatonta hampaille. Sen sijaan kaupan hapotetuissa juomissa on makuaineena usein hedelmähappoja, joista pahin lienee sitruunahappo. Mukana voi olla myös omenahappoa tai jotain muuta happoa, joka muuttaa juoman hampaille haitalliseksi. Hapot ovat omiaan aiheuttamaan kiilteen eroosiota eli kulumista. Hammaskiilteen liukenemisen kriittisenä pH-arvona pidetään arvoa 5,5. Mikä tahansa tätä happamampi aine syövyttää kiillettä. Useat maustetut kivennäisvedet ovat happamampia.

Osa hapotetuista kivennäisvesistä on makeutettu kevyesti sokerilla, mehulla tai hedelmäsokerilla. Tällöin niiden vaikutus on jo melkein yhtä huono kuin sokerilimonadilla. Moni toivoo juomiltaan makua eikä huomaa, että pienikin makea aterioiden välissä pitkittää happohyökkäystä tai aloittaa sen uudelleen.

Joihinkin hapotettuihin kivennäisvesiin lisätty kalsium voi teoriassa vähentää hapon aiheuttamia ongelmia. En kuitenkaan tiedä, voiko lisätty kalsium todella olla merkittävä apu vai onko tämä ­enemmänkin toiveajattelua. Se ainakin tiedetään, että juuston ja maidon kalsium estää hampaiden eroosiota.

Myös täysmehut ovat huonoja hampaille. Vaikkei niissä ole happoa, ne ovat usein luontaisesti happamia ja sokeri­pitoisia, Sokerimäärä on usein noin 10 grammaa 100 grammassa. Kotitekoinen hapotettu marjamehu ei siis ole hyväksi hampaille. Kaupassa kannattaa valita sellainen hapotettu juoma, johon ei ole lisättyä sokeria tai happoja. Maustamatonta kivennäisvettä voi juoda aika surutta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.