Apu

Kilpirauhasen vajaatoiminta: Hoito löytyi vasta usean väärän diagnoosin jälkeen – Lääkäri tarjosi masennusta ja painon nousua selitykseksi

Kilpirauhasen vajaatoiminta: Hoito löytyi vasta usean väärän diagnoosin jälkeen – Lääkäri tarjosi masennusta ja painon nousua selitykseksi
”Olin kuin kevätlehmä laitumella”, Satu Tommola kertoo. Väärien diagnoosien jälkeen löytynyt sopiva hoito toi radikaalin muutoksen elämään.
Julkaistu: 14.1.2021

Väsytti, ja sydämeni löi epätahtiin. Olin kärsinyt sydämen rytmihäiriöistä lapsesta asti, mutta nyt ne pahenivat. Jouduin välillä päivystykseen, ja rytmi käännettiin lääkkeillä.

Flunssia oli jatkuvasti. Silloin ääni lähti kokonaan. Olin myös alavireinen, muistini pätki, ja minun oli vaikea keskittyä. Kärsin aivosumusta, mutta termi oli minulle tuolloin tuntematon. En pystynyt treenaamaan tavallisesti, koska lihakseni tuntuivat heikoilta. Joskus minun piti ottaa tukea pysyäkseni pystyssä.

Ajattelin, että oireet johtuivat raskauden jälkeisestä hormonimyrskystä ja valvomisesta. Minusta oli tullut äiti kaksi vuotta aikaisemmin vuonna 2007. Mutta miksi oloni huononi koko ajan?

Kohta kaikki voimani menivät selviytymiseen työssä. Kotona olin aivan uupunut. Jaksoin raahautua lapseni kanssa vain lähipuistoon. Aika paljon tuli myös kerrottua hänelle tarinoita silmät kiinni sohvalla maaten. Mikä ihme minua vaivasi? Olin vasta 38-vuotias.

Terveyskeskuksessa oireilleni ei löytynyt selitystä, ja varasin ajan yksityislääkärille. Minulla todettiin D-vitamiinin, boorin ja seleenin puutostila sekä viitteitä viljayliherkkyydestä. Varsinainen diagnoosi oli kilpirauhasen vajaatoiminta.

– Kun kokeilin gluteenitonta ruokavaliota parin vuoden päästä, tunsin, että fyysinen palautumiseni parani, Satu muistelee.

Lääkkeen vaikutus alkoi vaivihkaa

En ymmärtänyt, että kyse oli sairaudesta, johon on elinikäinen lääkitys. Ehkä se johtui aivo­sumusta. Tai siitä, että diagnoosi oli järkytys enkä halunnut hyväksyä koko asiaa. Muistan selittäneeni itselleni, että tämä oli vain tällainen ”tila”. En halunnut käyttää sanaa sairaus. En liioin halunnut puhua siitä julkisesti. Kerroin diagnoosista töissä vain lähimmälle esimiehelleni.

Hoidoksi määrättiin tyroksiinihormoni. Se on kilpirauhasen vajaatoiminnan peruslääkitys, jolla tauti saadaan tavallisesti tasapainoon. Ravintopuutokset korjattiin ravintolisillä.

Lääkäri kehotti siirtymään gluteenittomaan ruokavalioon. Hänen mukaansa monet ovat saaneet siitä apua kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Aluksi vastustin sitä kiivaasti, se tuntui liian suurelta muutokselta. Mutta kun kokeilin gluteenitonta ruokavaliota parin vuoden päästä, tunsin, että fyysinen palautumiseni parani.

Lääkkeen vaikutus alkoi niin vaivihkaa, etten osannut yhdistää siihen rytmihäi­riöiden ja pahimman väsymyksen vähentymistä. Siksi en pitänyt lääkettä tärkeänä.

"Jossakin vaiheessa minulle yritettiin tarjota uutta diagnoosia: masennus. Olihan aloitekykyni nollassa, ja mielialani heittelehti alavireisyyden ja vihaisuuden välillä."

Kesäkuussa 2012 lääke loppui, ja olin ilman voimassa olevaa reseptiä. Tuumin, että uusin reseptin vasta syksyllä. Kuvittelin, että pärjäisin kesän ilman lääkkeitä. Se oli virhe.

Heinäkuussa olin perheeni kanssa lomamatkalla Wienissä. Olin niin väsynyt, että lähinnä makasin asuinpaikkamme lattialla olevalla patjalla. Kun kävelimme kaupungin ihanissa puistoissa, minun oli pakko käydä pitkäkseni puiston penkille. Sain osakseni kummeksuvia katseita.

Pakonomaista väsymystä on vaikea kuvailla. Vertaan sitä kahvinkeittimeen. Jos töpseli ei ole seinässä, keitin ei toimi, vaikka miten painelisi starttinappulaa. Kilpirauhanen säätelee energian määrää elimistössä. Kun energiaa ei ole, sitä ei ole, eikä siihen auta muu kuin toimiva lääkitys.

Outo, hidas ja omituinen

Sen jälkeen käytin lääkkeitä säännöllisesti, mutta vointini oli yhä huono. Minulle ilmaantui viikkoja jatkuva kuume. Väsymys oli entistä kovempi. Painoni pomppasi parikymmentä kiloa ylöspäin reilussa puolessa vuodessa, vaikka ruokavalioni pysyi samana. Se oli kova paikka.

Ihmisten suhtautuminen muuttui, kun painoin enemmän. Monet katsoivat minua nenänvarttaan pitkin. Myös työterveydessä asiaan kiinnitettiin huomiota. Minun annettiin ymmärtää, että ongelmani häviäisivät, jos laihduttaisin.

Töissä selvisin, koska työ oli tuttua ja olin tehnyt sitä kymmenen vuotta. Heti kotiin päästyäni lösähdin vaakatasoon.

Olin varmaan monien mielestä todella omituinen henkilö. Outo ja hidas. En aina ymmärtänyt tai muistanut, mitä minulle sanottiin. Peruin sovitut tapaamiset, koska en jaksanut lähteä niihin. Pystyin tekemään vain yhden asian päivässä.

Minua raivostutti ja hermostutti, etten ollut oma itseni enkä pystynyt toimimaan tavallisesti. Olin myös surullinen.

Jossakin vaiheessa minulle yritettiin tarjota uutta diagnoosia: masennus. Olihan aloitekykyni nollassa, ja mielialani heittelehti alavireisyyden ja vihaisuuden välillä.

Mielestäni tilani erosi masennuksesta, enhän ollut menettänyt mielenkiintoani asioihin. Sehän siinä oli niin ristiriitaista: suunnittelin asioita innoissani, mutta en vain pystynyt toteuttamaan niitä.

– Ehkä hassuimmat saamani neuvot olivat, että ota C-vitamiinitabletti iltapäivällä, koska se piristää, tai tule 15 minuuttia aikaisemmin aamulla töihin, niin voit lähteä vartin aiemmin, Satu kertoo.

Uniapneaa ja huonoa kuntoa epäiltiin

Menin uudelleen diagnoosin tehneelle lääkärille vuonna 2013. Tyroksiinilääkitystä ei voinut enää nostaa, joten lääkäri ehdotti kokeiluja erityisluvallisilla lääkevalmisteilla.

Ensimmäisen lääkkeen käytön jouduin lopettamaan jo kuukauden kuluttua, sillä oloni oli kamala ja sydän pomppi holtittomasti. Toinen kokeilu kesti vuoden, sillä annosta piti nostaa hitaasti ja tarpeeksi korkealle. Minulle tuli jälleen erittäin huono olo: ihan kuin pääni ja sormenpääni olisivat räjähtämäisillään sisäisestä paineesta.

Viimeistä jäljellä olevaa lääkeyhdistelmää en uskaltanut kokeilla. Kroppani oli jo kokenut niin kovia. Päätin, että yritän pärjätä peruslääkityksellä.

Ravasin myös työterveysasemalla. Päiväväsymys oli invalidisoivaa. Välillä epäiltiin uniapneaa, välillä huonoa kuntoa. Selitystä ei löytynyt, eikä apua.

Ehkä hassuimmat saamani neuvot olivat, että ota C-vitamiinitabletti iltapäivällä, koska se piristää, tai tule 15 minuuttia aikaisemmin aamulla töihin, niin voit lähteä vartin aiemmin. Ne kertovat lähinnä siitä, etten ollut osannut kuvailla kunnolla totaalista väsymystäni.

Verikokeiden mukaan kilpirauhaslääkitykseni oli kunnossa ja kaikki hyvin.

Aloin olla epätoivoinen. Tein työssäni huolimattomuusvirheitä. Kerran en pystynyt hahmottamaan, montako työpistettä työtilassa oli. Kun pyöräilin ja kävelin, haukoin henkeä pienessäkin ylämäessä.

Tunsin, että minun oli pakko muuttaa elämääni jotenkin. Syksyllä 2015 päätin hakea vuorotteluvapaata. Sain sen.

"Maailma kirkastui: tästä siis johtui, että olin juossut lääkäriltä toiselle, mutta kokeissa ei näkynyt oikein mitään eikä lääkekään vaikuttanut. Tunnemyrsky oli valtava."

Tulevaisuus yhden korren varassa

Eräänä päivänä törmäsin netissä kahteen Ruotsissa ilmestyneeseen kilpirauhaskirjaan. Tilasin ne. Kumman tuttuja asioita tuli vastaan. Rohkaistuin ryhtymään vajaatoimintaa sairastavien vertaisryhmän ohjaajaksi.

En ollut ennen ollut mukana vertaistoiminnassa, ja minua jännitti. Ihan turhaan, sillä ihmiset olivat mahtavia. Mikä helpotus olikaan vihdoin puhua sairaudesta avoimesti. Itkimme ja nauroimme.

Vuorotteluvapaavuoden lopulla olin edelleen väsynyt. Silloin päätin uskaltaa kokeilla erityisluvalla saatavaa lääkeyhdistelmää. Varasin ajan diagnoosin tehneelle lääkärille. Hän ei enää hoitanut kilpi­rauhassairauksia. Pettymys oli suuri. Tuntui, että putosin tyhjän päälle.

Toinen lääkäri ei halunnut määrätä lääkettä. Sen sijaan hän teetti uusia testejä.

Kävi ilmi, että genotyyppini yksi geeni poikkeava. Geenimuoto liittyy huonompaan tyroksiinihoidon vasteeseen ja hoidon aikaiseen heikentyneeseen psyykkiseen hyvinvointiin. Sen kantajilta saatetaan mitata lähes normaalit tyroksiiniarvot, vaikka oireet olisivat kilpirauhasen vajaatoiminnalle tyypillisiä. Diagnoosia ei voi tehdä testin perusteella, mutta minun tapauksessani se selitti asioita.

Luin edellä mainitut asiat kirjeestä. Lukemani iskeytyi tajuntaani kuin miljoona volttia. Maailma kirkastui: tästä siis johtui, että olin juossut lääkäriltä toiselle, mutta kokeissa ei näkynyt oikein mitään eikä lääkekään vaikuttanut. Tunnemyrsky oli valtava.

Varasin ajan kolmannelle lääkärille. Tunsin, että tulevaisuuteni oli yhden oljenkorren varassa. Onneksi lääkäri kirjoitti reseptin kokeilematta olevaan lääke­yhdistelmään. Se merkitsi käännekohtaa.

Elämä muuttui, kun sopiva lääkitys löytyi. Sadulla on taas energiaa. – Outo ”kelmu” minun ja maailman välistä oli poissa.

Kuin kevätlehmä laitumella

Ei kestänyt kuin päivän tai pari, kun totesin olevani taas oma itseni. Outo ”kelmu” minun ja maailman välistä oli poissa. En ollut epänormaalin väsynyt iltapäivisin, ajatus kulki, olin energinen. Se oli ihmeellistä, kuin olisin nukkunut lähes yhdeksän vuotta ja herännyt taas elämään.

Aluksi olin kuin kevätlehmä laitumella, säntäilin innoissani sinne tänne. Halusin tehdä kaikki asiat, joista olin haaveillut. Vaihdoin työpaikkaa ja kävin pilateksessa, joogassa ja kuntosalilla. Mutta elämä järjesti vuonna 2018 kasan ikäviä yllätyksiä, ei itselleni, vaan läheisilleni. Jouduin luopumaan omista suunnitelmistani. Onneksi pystyin nyt auttamaan muita.

Lääkitystäni piti hieman säätää muutaman kuukauden ajan. Nyt minulla on yksilöllinen, tarkka annos, joka on ollut sama kolme vuotta. Vointini on todella hyvä. Ajatus juoksee, sydämen rytmihäiriöt ja vakava väsymys ovat poissa, jaksan liikkua, äänenmenetykset eivät vaivaa.

Huomaan, että olen saanut kokemuksistani rohkeutta. Uskallan tulla esille tämän asian kanssa. Haluan vaikuttaa siihen, ettei kenenkään muun tarvitsisi kulkea näin pitkää ja kivistä polkua.

Mikä parasta: olen vihdoinkin sama Satu kuin ennen sairastumista.

Palelua ja väsymystä

  • Kilpirauhanen on kaulan alaosassa oleva tyrok­siinihormonia tuottava rauhanen. Vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei pysty tuottamaan normaalimäärää tyroksiinia.

  • Yleisin syy on autoimmuunitulehdus, jossa elimistössä muodostuu vasta-­aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan.

  • Sairaus hidastaa aineenvaihduntaa. Seuraa väsymystä, paleluherkkyyttä, painonnousua, ummetusta, sydämen sykkeen hidastumista ja ihon kuivumista. Usein esiintyy turvotusta silmissä, kasvoissa ja säärissä. Vaikeaan vajaatoimintaan voi liittyä mielentilan muutoksia ja muistihäiriöitä.

  • Hoitona on tyroksiinihormoni (T4), sitä otetaan tabletteina. Oireet väistyvät valtaosalta. Hoito on elinikäinen.

  • Yli 300 000 suomalaista käyttää tyroksiinia. Kilpirauhasen vajaatoiminta on naisilla neljä kertaa yleisempi kuin miehillä.

Lähde: Terveyskirjasto

Päivitetty 14.1.2021 – Ilmestynyt 23.11.2020

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
5 kommenttia