Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Pitääkö raskaana olevan välttää jotain hedelmiä tai mausteita? Mitkä ruoat ovat ehdottomasti kiellettyjen listalla?

Kuvat Adobe Stock
21.4.2025 Apu
Kysymys

Mitä mausteita pitäisi välttää, kun raskaana? Entä mitä hedelmiä ei saisi syödä?

Vastaus
Vastaaja Reijo Laatikainen
Laillistettu ravitsemusterapeutti, THM, MBA, Filosofian tohtori

Suomessa on julkaistu suositus Syödään yhdessä –ruokasuositukset lapsiperheille. Sen liitetiedostossa on kattavat ja varovaisuusperiaatteisiin nojaavat ruokasuositukset raskaana oleville. Kerron nyt sekä mausteita ja hedelmiä koskevista rajoituksista että muista raskauden aikana vältettävistä ruoista.

Aloitan mausteista. Syödään yhdessä -suosituksessa raskaana olevalle ei suositella inkiväärivalmisteita (tiiviste tai uute), inkivääriteetä eikä inkivääriä sisältäviä ravintolisiä. Sen sijaan inkiväärin mausteenomaisesta käytöstä tuoreena tai kuivattuna ei ole haittaa. Merilevävalmisteitakaan ei suositeta raskauden aikana, koska ne voivat sisältää liiallisia määriä jodia. Liiallinen jodin saanti on haitallista kilpirauhasen toiminnalle ja sikiön kasvulle.

Mitään ravintolisinä myytäviä yrttivalmisteita ei suositeta raskaana oleville, ja myös haudutettuja yrttijuomia pitäisi välttää. Lakritsijuurta sisältäviä valmisteita, erityisesti salmiakkia ja lakritsia, olisi vältettävä. Lakritsijuuri sisältää glykyrritsiiniä, joka nostaa verenpainetta, lisää turvotusta ja voi aiheuttaa keskenmenovaaran. Se saattaa myös olla yhteydessä lapsen kehityshäiriöihin.

Syödään yhdessä -suosituksessa ei mainita yhtäkään hedelmää, jota pitäisi välttää raskauden aikana. Yhdysvaltojen terveysviraston (NIH) sivuilla todetaan raa’an papaijan sisältävän papaiini-nimistä ainetta ja lateksia, jotka voisivat teoriassa olla haitallisia sikiölle. Siten raakaa papaijaa on parasta välttää raskauden aikana. Papaija on kuitenkin tarkoitus syödä kypsänä, eikä riskiä silloin lähteiden mukaan ole.

Ulkomaisia pakastemarjoja suositetaan käytettäväksi vain kuumennettuina. Niitä on keitettävä 2 minuuttia tai kuumennettava 5 minuuttia 90 asteessa. Muita rajoituksia ei hedelmiin tai marjoihin liity, mutta kasviksiin ja moniin eläinkunnan tuotteisiin liittyy useita rajoituksia.

Suosituksen mukaan kaikki pakastevihannekset on kuumennettava ennen käyttöä. Kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat valmisruoat, esimerkiksi laatikot, kuumennetaan kiehuvan kuumaksi ennen syömistä. Korvasieniä ei suositella raskaana oleville.

Raskauden tai imetyksen aikana ei pidä käyttää öljysiemeniä, kuten pellavan- ja chiansiemeniä, sellaisenaan, rouheena tai liotettuna esimerkiksi ummetuksen hoitoon. Tämä rajoitus johtuu siemenien sisältämistä raskasmetalleista, kuten kadmiumista ja nikkelistä. Pienet määrät öljysiemeniä esimerkiksi leivissä eivät kuitenkaan ole haitallisia.

Kaloista haukea vältetään kokonaan raskauden ja imetyksen aikana. Raakoja kala- ja äyriäistuotteita, tyhjiö- ja suojakaasupakattuja tai itse valmistettuja graavisuolattuja ja kylmäsavustettuja kalatuotteita sekä mätiä syödään vain kuumennettuna listeria-infektion vaaran vuoksi. Sushia pitäisi välttää.

Naudan, sian ja broilerin maksa sisältää erittäin runsaasti A-vitamiinia ja raskasmetalleja, joten myös maksaruoat on syytä jättää pois ruokavaliosta. Maksamakkaraa ja -pasteijaa voi nauttia hyvin rajoitetusti.

Suosituksessa on myös lihaa koskevia ohjeita. Raskaana olevan on vältettävä kaikkia sellaisia lihatuotteita, joita ei ole missään vaiheessa kuumennettu. Kokoliharuoat, kuten pihvit ja paisti, on kypsennettävä läpikypsiksi. Poron kuivalihakin on kypsennettävä.

Raakamaitoa pitäisi välttää, samoin kuin siitä tehtyjä juustoja. Home- ja kittijuustoja, kuten brie, gorgonzola, chèvre, vacherol ja taleggio, ei suositella kuumentamattomina, vaikka ne olisi tehty pastöroidusta maidosta.

Raskaana olevien suosituksissa korostetaan myös alkoholin välttämistä sekä kofeiinipitoisten juomien ja tuotteiden rajoittamista. Lisäksi on olemassa yleisiä rajoituksia, kuten vihreiden perunoiden välttäminen, jotka koskevat koko väestöä. Niitä ei kuitenkaan ole mahdollista käsitellä tässä tiiviissä kirjoituksessa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt