Apu

Kaupan hyllyssä on monenlaista kauramaitoa – Minkälainen juoma kannattaa valita? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 22.9.2022

Kysymys:

Kaupoissa on todella paljon erilaisia kaurapohjaisia kahvimaitojuomia. On kaikenlaista baristaa ja vaahtoutuvaa, vegaanista ja vähärasvaista. Mitä asioita pakkauksesta kannattaa katsoa, jos haluaa ostaa terveellistä ja hyvää?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaurapohjaisissa juomissa on vain vähän eroja ravitsemuksellisesti. Kahviin tarkoitettujen kaurajuomien rasvapitoisuus on tyypillisesti noin 3 prosenttia, mutta rasva on kolesterolin ja muun terveyden kannalta edullista rypsiöljyä ja kauran omaa rasvaa. Joissakin juomissa rypsiöljy on voitu korvata auringonkukkaöljyllä, joka ei teoriassa ole aivan yhtä hyvää kuin rypsiöljy. Jos vaihtaa kerman tai täys- tai kevytmaidon kahvijuomissa kaurajuomiin, tekee periaatteessa pienen terveysteon kolesterolin kannalta.

Kaurajuomissa ei lähtökohtaisesti kannata valita luomuversiota, sillä niihin ei yleensä lisätä D-vitamiinia, jodia, B12-vitamiinia tai kalsiumia. Tavallinen kaurajuoma on siis tässä suhteessa parempi. Jos juomia käyttää kahvin lisäksi esimerkiksi puuroon ja smoothieen, ravintoero suhteessa luomuun suurenee, kun päivittäinen käyttömäärä lisääntyy.

Kahviin tarkoitetuissa kaurajuomissa voi olla erilaisia lisäaineita, kuten happamuuden säätöainetta ja emulgointi­ainetta, joilla pyritään saamaan aikaan riittävä vaahdottuminen vaikkapa cappucinoon, estämään veden erottuminen, saavuttamaan tasainen rakenne pitkästä varastoinnista huolimatta sekä ehkäisemään rasvojen ja muiden ainesosien pilaantuminen. Näitä aineita ei tarvitse säikähtää eikä vältellä. Niillä ei ole tunnettuja haitallisia vaikutuksia terveyteen.

Kaurasta tehdyn creme fraichen, vispikerman, kreikkalainen jogurtin ja vegaanisten juustojen kanssa kannattaa olla varovaisempi. Näihin tuotteisiin on voitu käyttää merkittävä määrä palmu- tai kookosöljyä, jolloin ne nostavat kolesterolia aivan yhtä paljon kuin tavalliset runsasrasvaiset maitotaloustuotteet.

Kaurajuomissa ei kuitenkaan ole palmu- tai kookosöljyä, eli niiden rasva on terveydelle edullista. Useimmat kaurajuomat sisältävät myös pienen määrän kauran kuitua, joka on terveyttä edistävää. Itse pidän kaurajuomien käyttöä kahvissa järkevänä myös terveyden näkökulmasta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.