Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Terveys ja hyvinvointi

Huono olo syömisen jälkeen – Mikä aineenvaihdunnassani mättää? Voiko syy olla diabetes?

Kuvat Adobe Stock
1.9.2025 Apu
Kysymys

Minulla on huono ja turta olo aina iltaruokailun jälkeen noin 1–2 tunnin ajan. Tätä on jatkanut jo useita vuosia. Olen epäillyt, että minulla on diabetes, mutta tutkimuksissa sokeriarvoni ovat luokkaa 4–6 ja pitkä sokerikin viimeksi 33. Olen pommittanut lääkäreitä diabetesepäilyillä väsymiseen asti. Isäni puolen suvussa tautia on paljon. Olen sitä mieltä, että minulla on ainakin jokin häiriö hiilihydraatti- ja sokeriaineenvaihdunnassa. Voisiko se liittyä insuliinituotannon hitauteen? Onko tästä haittaa elimistölle kuten diabeteksesta? Olen 77-vuotias mies.

Vastaus
Vastaaja Pippa Laukka
Lääketieteen lisensiaatti ja liikuntalääketieteen erikoislääkäri

Et ole turhaan epäillyt, että aineenvaihdunnassa on jotain pielessä. Kyse ei ehkä ole diabeteksesta, mutta glukoosinsäätelyn häiriöstä kylläkin. Huono ja turta olo noin tunnin parin kuluttua iltaruoasta sopii reaktiiviseen hypoglykemiaan. Siinä verensokeri ensin nousee aterian jälkeen, mutta haima reagoi siihen viiveellä ja erittää insuliinia liikaa. Insuliinivaste voi olla hiukan viivästynyt tai liian voimakas. Sitten verensokeri laskee liian nopeasti tai liian alas. Tämä voi aiheuttaa väsymystä, turtumusta, ärty-mystä tai jopa hikoilua.

Sokeriarvosi ovat normaalit, mutta tämä ilmiö ei aina näy perinteisissä mittauksissa, kuten paastosokerissa tai pitkässä sokerissa eli HbA1c-arvossa. Jatkuva glukoosisensorointi eli CGM voisi selvittää, laskeeko verensokeri reilusti ruokailun jälkeen. Se kertoo, mitä verensokerille todella tapahtuu päivän ja aterioiden mittaan. Tätä menetelmää on alettu käyttää myös ei-diabeetikoilla, erityisesti silloin kun oirekuva viittaa verensokerin säätelyhäiriöön, mutta tavanomaiset mittaukset eivät anna vastauksia.

Reaktiivisessa hypoglykemiassa kyse on toiminnallisesta säätelyongelmasta. Se ei ole varsinainen sairaus vaan yksilöllinen ominaisuus. Jos suvussa on vahva taipumus diabetekseen, hermosto voi olla herkempi pienillekin verensokerin vaihteluille. Tästä on myös uutta tutkimustietoa. Terveilläkin henkilöillä verensokerin yksilöllinen vaihtelu voi aiheuttaa epämukavuutta ja vaikuttaa aineenvaihdunnan terveyteen, vaikka mitta-arvot olisivat viitealueella (Cell Metabolism 2023).

Reaktiivisesta hypoglykemiasta ei ole varsinaista haittaa elimistölle, mutta taipumus kannattaa ottaa huomioon. Aterioiden rytmin ja koostumuksen säätäminen auttaa usein. Kun iltapala sisältää proteiinia, kuituja ja rasvaa muttei nopeasti imeytyviä sokereita, jyrkkä verensokerin nousu ja sitä seuraava notkahdus voivat estyä. Siten sinun kannattaa kiinnittää etenkin huomiota ilta-aterioihin. Hitaat hiilihydraatit, proteiini ja rasva yhdessä voivat tasata verensokerin vaihtelua, kuten myös myöhäisen raskaan aterian välttäminen.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, yleislääketiede, terveys ja hyvinvointi.
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse Apu-klinikka, Apu, 00081 A-lehdet.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt