Terveys ja hyvinvointi
Hengitykseni alkaa rahista, kun rintarankani kiertyy treenatessa – Mistä on kyse? Apu-klinikka vastaa
Vastaajana
Julkaistu 23.3.2023
Apu

Kysymys:

Miksi kurkkuni ja hengitykseni rahisevat rintarangan kierrossa? Eniten rahinaa kuuluu nyrkkeilytreeneissä, kun ranka kiertyy. Sitä ilmenee kuitenkin kaikissa liikkeissä, joissa ranka kiertyy vähääkään ja varsinkin, jos liikkeet tehdään nopeassa tahdissa. Tällöin hengitys vaikeutuu ja tuntuu kuin olisi limaa kurkussa. Sen vuoksi joutuu rykimään, mutta mitään ei kuitenkaan tule ulos. Kurkusta kuuluu rahinan tapaista ääntä hengittäessä. Kun hengitän syvään, ilma jää ikään kuin puolitiehen. Olen 36-vuotias ­nainen, ja minulla on vaivana selkä-, niska- ja hartiakipuja.

Vastaus:

Rahina hengitysäänissä voi johtua nesteestä, ilmasta tai limasta hengitysteissä. Lähtökohtaisesti rahina on vaaratonta, mikäli siihen ei liity muita keuhko­peräisiä oireita tai sydän- ja verenkiertoelimistön tuntemuksia.

Sinulla rahina luultavimmin liittyy ­siihen, että erite tai ilma lähtee liikkelle ylävartalossa tapahtuvan lihastyön ja kiertoliikkeen vuoksi. Tässäkin kohtaa voi todeta, että ihmiskeho keuhkot mukaan lukien on luotu liikkumaan, sillä normaali keuhkojen toiminta edellyttää lihastyötä ja liikuntaa.

Mainitset, että podet yläselän ja hartia­seudun vaivoja. Koska rintakehä on luinen, umpinainen panssari, selkävaivat voivat johtaa kuvailemiisi tuntemuksiin hengitysteissä. Olen myös vastaanotollani huomannut, että aika usein niska-hartia­seudun vaivoja potevilla ovat myös rintakehän puolen lihakset tukossa. Joskus ­r­­intakehän etuosan lihasten jumitila voi olla niin krooninen, että se aiheuttaa Tietzen syndroomaksi kutsutun vaivan, jossa syntyy tulehdus kylkiluiden ja rintalastan välisiin rustoliitoksiin.

Uskon, että liikunta ja erityisesti ­nyrkkeily ovat sinulle erinomainen tapa hoitaa kuvailemiasi tuntemuksia. Säännöllinen hierontakuuri tai käynti fysio­terapeutin, naprapaatin tai osteopaatin pakeilla ­saattaa poistaa oireesi jopa ­kertakäynnillä.

Kun ottaa huomioon ikäsi, sisäelinperäiset syyt ovat erittäin epätodennäköisiä. Kehottaisin kuitenkin lähtemään lääkärin vastaanotolle, jos rahinan lisäksi oireisiin kuuluisi alentunut rasituksensieto, ­poikkeava väsymys, rintakipu tai hengen­ahdistus.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.