Apu

Haimasta löytyi kystia – Voivatko ne olla kasvaimen esiaste tai liittyä tyypin 2 diabetekseen? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 17.5.2021

Kysymys:

Olen 68-vuotias nainen. Olin autokolarin jälkeen varjoainekuvauksessa. Haimasta löytyi yllättäen kystia, ja odotan kutsua lisätutkimuksiin. ­Liittyvätkö haiman löydökset tyypin 2 diabetekseen, joka on todettu minulla vuonna 2014? Voiko voivatko kystat olla haimakasvaimen esiaste?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kystat ovat yleisiä. Niitä sikiää muun muassa naisten rinnoissa, kilpirauhasissa, kaulalla, poskionteloissa, hampaiden juurissa, munasarjoissa, lisäkiveksissä, maksassa, munuaisissa ja tapauksessasi myös haimassa.

Ne ovat valta­osaltaan hyvänlaatuisia, mutta joissakin elimissä ja joissakin tapauksissa ne voivat olla pahanlaatuisia tai muuttua myöhemmin sellaisiksi.

Joskus kystia esiintyy runsaasti ja lisääntyvästi, jolloin ne voivat johtaa kyseisen elimen vajaatoimintaan, kuten perinnöllisessä polykystisessa munuaistaudissa. Polykystisista munasarjoista voi koitua muita häiriöitä.

Haiman kystat aiheuttavat arvoin oireita

Haiman kystisten kasvainten ilmaantuvuus on lisääntynyt osittain sen vuoksi, että parantuneet kuvantamismenetelmät tuovat niitä sattumalta esille kuten Sinulla.

Kun haimassa todetaan kysta, ­siihen tulee periaatteessa suhtautua kuten kasvaimeen. Sen luonne pyritään määrittämään, jolloin päätetään, riittääkö seuranta vai tuleeko kyseeseen leikkaus (Johanna Laukkarinen).

Suurin osa haiman kystisistä kasvaimista ei aiheuta oireita ja todetaan sattumalta. Oireinen kasvain on useimmiten pahanlaatuinen, mutta myös noin 10 prosenttia oireettomista. Paras tutkimus­menetelmä on magneettikuvaus.

Vain pieni osa haiman kystisistä kasvaimista täyttää leikkaushoidon kriteerit. Suurin osa päätyy seurantaan, joka toteutetaan useimmiten magneettikuvauksella.

Haimasyövän hoito kehittynyt

Haimasyövällä on syystäkin huono maine. Tieteen edistyminen on johtanut siihen, että kystisten kasvainten käyttäytymistä on mahdollista seurata, jolloin voidaan tunnistaa ja leikata ajoissa ne potilaat, joiden tauti on muuttumassa pahanlaatuiseksi. Oikea-aikaisuus estää haimasyövän kehittymisen.

Näitä asioita lisätutkimuksissa selvitetään. Sinulla tuskin on hätää, mutta syyni kannattaa tehdä. Haima tuottaa insuliinia, joten sen toiminnan heikkeneminen voi johtaa sokeritaudin puhkeamiseen. Todetuilla kystilla ja diabeteksellasi ei todennäköisimmin ole yhteyttä.

Päivitetty 17.5.2021 – Ilmestynyt 8.5.2021

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.