Apu

Finnit alapäässä: Miten pääsen niistä eroon? Voivatko ne aiheutua käyttämistäni lääkkeistä? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu 19.8.2020

Kysymys:

Minulle tulee finnejä milloin minnekin alapäähän. Puhkeamattomia talirauhasia on ollut ulkosynnyttimissä monta vuotta. Mistä johtuu, että niitä tulee? Ne eivät ole kipeitä, vaikka joskus niitä kutiaa. Vaiva kuitenkin ärsyttää suunnattomasti. Voivatko lääkkeet aiheuttaa näitä? Käytän seuraavia lääkkeitä: Deprakine, Thyroxin, Somak, Candemox ja Atorvastatin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lääkityksestäsi päätellen olet jo vaihdevuosi-iän ylittänyt. Kerrot, että ulkosynnyttimissäsi on ollut puhkeamattomia talirauhasia jo vuosia, ja sen lisäksi ”finnejä” puhkeaa alueelle muutenkin. Finnit voivat olla yksittäisiä follikuliitteja eli karvatupentulehduksia.

Mikäli ilmiötä esiintyy enemmänkin, voi kysymyksessä olla tauti, jota me lääkärit kutsumme nimellä hidradenitis suppurativa tai acne inversa.

Rauhallisille ja oireettomille puhkeamattomille talirauhasille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään, mutta oireilevaa alapään alueen ”finnitautia” voidaan hoitaa eri tavoin.

Ensimmäinen ja tärkeä osa hoitoa ovat elintapamuutokset. Tupruttelevien pitäisi lopettaa tupakointi, ja jos on kertynyt ylipainoa, sitä pitäisi yrittää saada alaspäin liikunnalla ja ruokavaliomuutoksilla.

Kaikenlaista nivus- ja ulkosynnytinalueiden hautumista pitäisi yrittää välttää pukeutumalla mahdollisimman ilmavasti ja käyttämällä esimerkiksi ei-allergisoivia talkkeja.

Lisäksi oireilevaa ihoa voidaan hoitaa paikallishoidoin tai pahimmissa tapauksissa suun kautta otettavin lääkkein. Useimmiten aloitetaan antibiootilla, ja jos kysessä on hidradenitis suppurativa, kuuri on yleensä pitkä. Tässä tilanteessa gynekologi lähettää potilaan ihotautilääkärille.

Hankalimmissa tapauksissa tarvitaan jopa oireilevien alueiden kirurgista hoitoa.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse

”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.