Apu

Outo haju vessakäynnin jälkeen on makea ja epämiellyttävä – Mikä syynä? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 11.9.2021

Kysymys:

Olen 63-vuotias ja käynyt gynekologilla helmikuussa. Mietin, mikä on outo haju, joka tulee vessassa käynnin jälkeen. Se on ehkä vähän makean epämiellyttävä. Virtsa ei haise miltään erikoiselta. Lääkkeet eivät ole muuttuneet. Juon suhteellisen runsaasti vettä. Suvussani on munuaisvaivoja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Kuvaamasi oireet tuovat ensimmäisenä mieleen emätintulehduksen, joka on voinut hyvinkin kehittyä edellisen gynekologisen tarkastuksen jälkeen.

Emättimen ja vulvan alueen normaali bakteerikanta koostuu mikrobeista, jotka viihtyvät ihoalueisiin verrattuna happamammassa ympäristössä. Naisen anatomia on kuitenkin sellainen, että eri tilanteissa emättimen alueelle kulkeutuu herkästi vääränlaisia bakteereja.

Kun luontainen bakteerikanta on vahva ja limakalvot hyväkuntoiset, bakteeritasapaino ei ihan pienestä heilahda. Eri sairaudet, ­lääkitykset ja hormonaaliset tilanteet ­voivat kuitenkin altistaa tulehduksille.

Estrogeenin puute voi aiheuttaa atrofisen vaginiitin

Et kerro, onko käytössäsi paikallinen estrogeenivalmiste tai mitä lääkityksiä sinulla on. Paikallinen estrogeenihoito emättimen alueelle on sallittu suurimmalle osalle naisia ja suositeltavaa erityisesti ikääntyessä ja vaihdevuosien aikana.

Estrogeeni tukee limakalvojen pintasolukon normaalia kypsymistä ja on tärkeää immuunipuolustuksen toiminnalle. Se vahvistaa limakalvoja sekä emättimen että virtsaputken alueella ja estää näin vääränlaisten mikrobien pääsyä tälle alueelle. Siten se suojaa tulehduksilta.

Estrogeenin puute voi aiheuttaa niin sanotun atrofisen vaginiitin, jossa emättimen limakalvot ovat punoittavat, ohuet ja herkät. Valkovuoto voi olla kellertävää ja tuoksahtaa kummalliselle. Usein esiintyy myös kuivuuden tunnetta ja esimerkiksi seksin yhteydessä kipujakin. Tilanne voi myös altistaa emättimen bakteeritulehdukselle, johon liittyy yleensä voimakas tympeä haju.

Hiivasienitulehdus aiheuttaa makeaa hajua

Hiivasienitulehdus aiheuttaa tyypillisesti hieman makeaa hajua ja huono ­sokeritasapaino altistaa hiivatulehdukselle. Hiivasienitulehdukseen liittyy toki usein selkeitä kutinaoireita ja vaaleaa, kokkareista valkovuotoa.

Itsehoitona voit kokeilla reseptivapaata emättimen paikallishoitovalmistetta, joka tasapainottaa ja palauttaa tämän alueen tavanomaista happamuutta sekä tukee normaalia bakteerikantaa. Arvelisin kuitenkin, että hyötyisit myös säännöllisestä paikallisestrogeenistä. Valmisteita saa myös ilman reseptiä, koska niihin ei liity syöpä- tai tukosriskiä. Jos epäröit hormonaalisen hoidon aloitusta, kannattaa ­keskustella vielä oman lääkärin kanssa.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.