Pysyykö syksyllä terveempänä, jos syö ravinteikasta ruokaa loppukesällä?
Rasvaliukoisten vitamiinien määrä säilyy elimistössä hyvällä tasolla viikkojen, jopa kuukausien ajan, vaikka niitä ei tulisi runsaasti ravinnosta. Teoriassa näitä vitamiineja voisi siis tankata. Näin tapahtuu esimerkiksi silloin, kun auringonvalo tuottaa D-vitamiinia elimistöön ihon kautta. Kesällä kerätyt varastot alkavat ehtyä vasta loka–marraskuussa.
D-vitamiinin tai muiden rasvaliukoisten vitamiinien hyvä pitoisuus veressä kesän jälkeen ei suoranaisesti turvaa syksyn elinvoimaa, mutta auttaa kyllä alkusyksyllä esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpidossa.
Vesiliukoisten vitamiinien, terveellisten rasvojen, kuidun ja proteiinin tilanne on erilainen. Niiden pitoisuus ja fysiologiset vaikutukset alkavat ehtyä nopeasti päivissä tai viimeistään viikoissa. Kesätankkaus ei auta enää syksyllä.
Yleisesti ottaen olisi hyvä syödä terveellisesti valtaosa aterioista, esimerkiksi 80 prosenttia kaikista syömiskerroista. Jos esimerkiksi syksyn aikana tulee syötyä pari viikkoa epäterveellisesti, elimistön fysiologiassa tai vastustuskyvyssä ei todennäköisesti tapahdu heikentymistä. Epäterveellinen syöminen viikkojen ajan saattaa kuitenkin lihottaa. On syytä muistaa, että pitkällä aikavälillä lihavuus nakertaa elinvoimaa.
Ruokavalion vaikutukset oloon voivat olla myös hyvin nopeita. Työstressin tai -kiireen takia osa meistä saattaa ikään kuin unohtaa syödä säännöllisesti. Liian vähäinen syöminen heikentää jaksamista erityisesti työpäivän loppua kohden. Toisaalta liika syöminen lounaalla puolestaan väsyttää joitakuita. Näitä ja monia muita elinvoimaa nakertavia syömisen virheitä ei voi estää syömällä oikein terveellisesti aiempina kuukausina.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
• Pippa Laukka, yleislääketiede ja hyvinvointi
• Reijo Laatikainen, ravitsemus
• Voit kysyä nettiosoitteessa: apu.fi/teemat/apu-klinikka
• Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse osoitteeseen: ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-LEHDET.