Tuulilasi

DSG-vaihteista

Tapio Ketonen

Kysymys:

VW-konsernilla on kahdenlaisia DSG-kaksoiskytkinvaihteistoja: kuusi- ja seitsennopeuksisia. Kiinnostaisi tietää, mitä eroja näillä vaihteistotyypeillä on. Ainakin jossain vaiheessa käyttäjiltä on tullut kielteistä palautetta DSG-laatikoissa esiintyneistä ongelmista. Onko saatavissa tietoa, onko näillä vaihteistotyypeillä tässä suhteessa eroja. Mutta mutta, onhan myös huhuja, että esimerkiksi taksikuskeilla DSG on pelittänyt moitteita melkoisia kilometrimääriä. Ja niin, huono kello kauas kuuluu. Ja kauan.Onko mistään tullut tietoa, millä tavalla näitä vaihteistotyyppejä käytetään VAG-konsernin eri malleissa. Uuden Passatin näyttelyssä myyjä tiesi, että ainakin 2,0 TDI-koneissa on 6-portainen vaihteisto.Oliko se niin, että Audin S-troniclaatikko on periaatteessa VW:ltä tuleva DSG? Ainakin A 4 on tullut ajettua autolla, jossa on multitronic-vaihteisto ja hienosti toimikin. Muuten, ettekö saa mitään sulkua tälle ärsyttävästi räkyttävälle Toyota-papalle, joka taitaa olla sitä siilitukkaporukkaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuusivaihteisessa DSG:ssä kytkimet ovat öljykylvyssä, seitsenvaihteisessa ne ovat kuivia. Tällä ei kuitenkana ole vaikutusta ongelmiin, joita on esiintynyt lähinnä seitsenvaihteisissa. Ongelmat ovat liittyneet vaihteiden toimintaa ohjaavaan mekatroniikkayksikköön.

Niin kauan kun Volkswagen ei kerro, mistä ongelmat ovat johtuneet, ja onko niitä saatu korjatuksi, DSG-vaihteisto on tietenkin varsin kyseenalainen valinta.

Audin S-tronic ei ole periaatteessa sama vaan aivan sama kuin VW:n DSG. Multitronic on variaattorivaihteisto, jossa yleisesti käytetyn metallihihnan sijasta käytetään ketjua.

Valitettavasti vapaan kommentoinnin kääntöpuoli ovat nämä mielenterveystapaukset, jotka pääsevät häiriköimään. Jonkinlainen kirjautuminen toisi ehkä hieman apua, mutta se tekee kommentoinnin turhan hankalaksi asiallisillekin kommentoijille. Se vanha Facebook-kommentointi piti häiriköt poissa, mutta valitettavasti samalla pysyivät myös asialliset kommentoijat poissa. Aika moni ilmoitti, ettei halua avata Fb-tiliä.

Julkaistu: 20.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.