Tuulilasi

Auttavatko kierrokset?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Keskusteluun veden/polttoaineen häipyminen moottoriöljystä, koskee kai lähinnä paljon lyhyitä matkoja ajavia. Nykyaikaiset polttoaineen säästöihin tähtäävät autot pyytävät isompaa vaihdetta silmään varsin alhaisilla nopeuksilla, kuutosta jopa kaupunkialueen pitemmillä väylillä. Eikö tällainen ajotyyli lisää veden muodostumista öljyn sekaan. Joskus näkee edessä ajavan auton pakoputkesta tulevan melkoiset vesihöyryt. Voiko asiaan vaikuttaa kierrättämällä konetta reippaasti 3 000 -4 000 kierroksilla. Oma VW 1.2 TSI-kone pyörii iloisesti. kun esimerkiksi Keski-Suomen 4-tien mäkisillä ohituskaistoilla päräyttää rekkojen ohi nelonen silmässä reippailla 4 000 kierroksilla. Kai sieltä enimmät höyryt häipyvät.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suuri osa pakokaasuista on vesihöyryä, koska hiilivetyjen palaessa syntyy hiilidioksidin lisäksi vettä. Aluksi se tiivistyy pakoputkistossa vedeksi, joten alkuvaiheessa pakoputkesta saattaa ulla selvää vettäkin. Öljyyn joutuva vesi on myös peräisin palamiskaasuista, ja aivan samoin kaasujen vesi tiivistyy moottorin sisällä kylmiin pintoihin. Kun paikat lämpenevät, vesi alkaa entistä suuremmassa määrin pysyä kaasumaisena. Öljyyn tiivistynyt osuus, jossa on normaalisti hyvin pienistä määristä kysymys, poistuu vasta öljyn lämmettyä.

Höyryä tulee normaalikelillä pakoputkesta siinä vaiheessa, kun moottori ja pakoputkisto ovat vielä kylmiä. Täysin lämmenneestä moottorista tulee höyryä kovalla pakkasella, kun pakokaasun lmpötila laskee kastepisteen alapuolelle pakoputkessa tai heti sen jälkeen. Jos kaasu pääsee sekoittumaan ulkoilmaan, mahdollista tiivistymistä ei enää havaitse.

Kovilla kierroksilla ajaessa moottori lämpenee nopeammin, koska se myös polttaa paljon enemmän bensiiniä. Ainoa peruste tällaiseen ajoon voisi olla pyrkimys saada nopeammin lämpöä autoon sisään. Muuten on yhdentekevää, onko pakoputkesta tuleva vesihöyry näkyvää vai näkymätöntä.

Julkaistu: 11.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.