Tuulilasi

Autojen tavaratilojen mittaamiseen erilaisia tapoja

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi autoista ilmoitetaan tavaratilan koko litroina? Etenkin farkuissa olisi tärkeää tietää minkä pituisia esineitä kyytiin saa mahtumaan. Esim. koeajojen yhteydessä voisitte ottaa mitan käsiinne ja mitata tavaratilan pituuden / leveyden. Itse en ole koskaan autoon tavaroita pakatessa ajatellut niiden litratilavuutta mutta ulkomittoja joutuu joskus tarkastelemaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Saksalainen VDA-normi mittaa tavaratilan käyttämällä 50 × 100 × 200 mm kokoisia eli litran suuruisia kappaleita, joita tavaratila ladotaan täyteen. Farmariautoissa tilavuus mitataan tavaratilan suojaverhoon saakka, tai sen puuttuessa selkänojan yläreunaan tai ikkunoiden alareunaan saakka.

Tuo tapa on aika neutraali, kappaleet sopivat sokkeloiseenkin tilaan. Tuulilasin testeissä, Kestotesteissä ja vertailuissa tavaratila mitataan käyttämällä olutkoreja.Kori on jo käytännönläheisempi kuin nuo litran särmiöt.

Testeissä ja Kestotesteissä ilmoitetaan myös tavaratilan mitat, ja farkkuvertailuissa on usien kiinnitetty huomiota myös siihen, miten suuri esine mahtuu kyytiin. Silti tavaratilojen soveltuvuudesta eri kuljetustarkoituksiin on aika vaikea antaa kovin selkeää ja yksiselitteistä kuvausta. Parasta siis katsoa ja mitata itse, jos tuntee tarpeensa riittävän tarkasti.

Julkaistu: 11.6.2008