Volvo XC40 Recharge Single Plus – Kovalla jousituksella varustettu kompakti sähköauto
Koeajo
Volvo XC40 Recharge Single Plus – Kovalla jousituksella varustettu kompakti sähköauto
Yksikin moottori antaa sähkö-Volvolle hyvät kyydit.
2Kommenttia
Julkaistu 25.1.2023
Tuulilasi

Toimintamatka-avustin. Se lienee sähkö-Volvon tärkein varuste. Tämä kuljettajan paras kaveri löytyy isolta keskinäytöltä näppärästi, ja jätän sen siihen hehkumaan aina kun olen liikkeellä. Loppukevään päivät ovat vaihtelevia, ja lämpö pyörii viidentoista asteen hujakoilla. Tuollainen taitaa olla sähköautoilijan optimikeli: autoa ei tarvitse juurikaan jäähdyttää tai lämmittää. Näin ollen lähes kaikki akkuun ladattu energia on käytettävissä liikkumiseen.

Etuistuimilla viihtyy pidemmänkin tovin.
Takapenkki on pudotettu aika alas. Näin on saatu lisää tilan tuntua.

Valmistajan tietojen mukaan auton toimintamatka on peräti 422 km. Tuo on virallinen WLTP-lukema yhdistelmäajossa. Tämä on täyttä teoriaa, sillä valmistaja ilmoittaa myös seuraavaa: ”Todellinen toimintamatka voi vaihdella ajotavan, lämpötilan, auton ilmastoinnin käytön ja korkeuden, tuulen, sateen ja tienpinnan kaltaisten muiden tekijöiden mukaan.” Onpas hauskasti sanottu, vai mitä? Tämä on näitä sähköautoilun nurjia puolia. Polttomoottoriauton toimintamatka on ennustettavissa hyvinkin tarkkaan.

Viikon koeajon aikana kävi ilmi, että täydellä akulla pääsee ainakin reilut 300 kilometriä ajoipa sitten miten vaan. Kovavauhtista moottoritieajoa en kokeillut, mutta on selvää, että sellaista ei ilman välilatausta pysty 300 kilometriä suorittamaan. Nurkkapörräyksessä ei tarvitse olla kovin tarkkana, mutta pidemmillä matkoilla sähköautoiluun liittyy olennaisena osana suunnitelmallisuus: aina pitää olla selvillä latausmahdollisuuksista. Joidenkin kuumapäiden mielestä tämä tuo ajoon jännän haasteen, mutta itse olen täysin toista mieltä: auto hankitaan liikkumista eikä latausta varten.

Kojelauta on samanlainen kuin kaikissa muissakin Volvoissa. Keskinäyttö on täynnä hipaisutoimintoja, mutta niiden kanssa pelaaminen on helpompaa kuin esimerkiksi VW- konsernin autoissa.
Tavaratila on selkeämuotoinen, muttei mitenkään valtavan avara.

Volvon ajettavuus on muuten hyvällä mallilla, mutta sen alusta on monien muiden sähköautojen tapaan epämiellyttävän kova. Tämä johtuu painosta, joka syntyy tietysti akuista. Kuten Single-mallimerkintäkin jo kertoo, autossa on vain yksi sähkömoottori. Sen voimilla kyyti on aivan riittävän rapsakkaa. Kaksimoottorinen ja nelivetoinen versio on tietysti varsinainen tykki, mutta tämä ”Sinkku” on kuitenkin se järkevämpi vaihtoehto, jollei neliveto ole aivan ehdoton vaatimus.

Tiloiltaan XC40 on kohtuullinen. Takaistuin on auton ulkomittoihin nähden ihmeellisen tilava. Istuin tovin takana, ja ihmettelin itsekseni, että miten sitä tilaa on sinne oikein loihdittu. Lopulta tajusin, että käytössä on vanha salakikka: kun pudottaa istuimen riittävän alas, tilaa tuntuu syntyvän lisää. Valitettavasti istuma-asento on sitten vähän tyyppiä polvet suussa. Reisille ei ole tarjolla juurikaan tukea.

Sähköautoilu ei onnistu ilman niitä kuuluisia latauskaapeleita. Volvossa on niille onneksi ihan oma paikkansa keulapellin alla. Sieltä löytyy juuri sopiva potero, johon väkisinkin likaantuvat johdot voi huoletta lempata.

Volvo XC40 Recharge Single Plus

 • Moottori Kestomagnetoitu sähkömoottori
 • Akku/Toimintamatka 67 kW/422 km
 • Teho 170 kW (231 hv)
 • Vääntö 330 Nm
 • Voimansiirto Etuveto
 • 0−100 km/h 7,4 s
 • Huippunopeus 160 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 18,7 kWh/100 km
 • Lataus AC/DC 11 KW (3-vaihe)150 kW
 • Mitat Pituus 4 400 mm, leveys 1 863 mm, korkeus 1 647 mm, akseliväli 2 702 mm, tavaratila 419 l
 • Omamassa 2 030 kg
 • Plussaa Suorituskyky, Kohtuulinen toimintamatka hyvissä olosuhteissa
 • Miinusta Kova jousitus
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 52 150 €, Mallisto alkaen: 49 900 €

Kenelle?

Jos kaipaa tyylikästä ja kompaktin kokoista sähköautoa, niin tässäpä olisi. Sopii moneen lähtöön. Kotilatausmahdollisuus välttämätön.

2 kommenttia