Ensityypit: Volkswagen ID. Buzz – Nostalgiatrippi
Autot ja liikenne
Ensityypit: Volkswagen ID. Buzz – Nostalgiatrippi
Tila-autojakin tarvitaan edelleen. Uusi täyssähköinen Volkswagen ID. Buzz on odotettu ja hyvin toteutettu kokonaisuus.
1Kommenttia
Julkaistu 14.10.2022
Tuulilasi

Uuden ID. Buzzin juuret johtavat voimakkaasti 1949 esiteltyyn Type-2 malliin, eli ”hippibussiin”. Uutuus on Volkswagenin suurin sähköautotekniikkaa hyödyntävä malli ja yksi ensimmäisistä alusta pitäen sähköautoksi suunnitelluista tila-autoista.

ID. Buzzin MEB-pohjarakenne on sama, jonka löytää saksalaismerkin muista ID-linjan sähköautoista. Reilun 420 kilometrin kantaman mahdollistaa tuttu 77 kWh akku, joka onkin ainut vaihtoehto. Samaa linjaa noudattaen moottoripuolen ainoa vaihtoehto on 204-hevosvoimainen sähkövatkain.

Tila-auton perinteinen työjuhtaluonne loistaa poissaolollaan. Pienen dieselkoneen ja kömpelöiden manuaalivaihteiden sijaan kuoren alta löytyy pehmeästi vääntävä sähkömoottori. Tähän ei olla totuttu hyötyajoneuvoissa, joten ero vanhaan on iso. Alkuperäisestä hippibussista löytyi aikanaan muuten vain 25 heppainen moottori.

ID. Buzz on varustettu kattavilla vakiovarusteilla, kuten Apple Car playlla ja Android Autolla, avaimettomalla avauksella, lämmitettävällä ratilla ja LED-ajovaloilla. Lisäksi uudesta Ekohipistä löytyvät henkilöautoista tutut kuljettajan­apujärjestelmät. Näihin lukeutuvat esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin, hätäjarru sekä erilaiset ympäristön tarkkailujärjestelmät.

ID. Buzzistakin löytyy VW:n pyyhkäisynapeilla varustettu kosketusnäyttö. Tämä on sääli, sillä tunnottomat pyyhkäisypinnat tekevät järjestelmästä epäkäytännöllisen ajon aikana.

Mielenkiintoinen uutuus on parviäly-ominaisuus, jossa ID. Buzz kommunikoi muiden konsernin autojen kanssa tien pinnan kunnosta.

Saatavana on myös ID. Buzz Cargo -nimeä kantava pakettiautoversio, jonka ohjaamosta löytyy perinteinen 2+1 -istuinasetelma ja takaa 3900 litran tavaratila. Cargo-mallin lähtöhinta on vajaat 13 000 euroa hienostunutta sisarustaan maltillisempi. Vakiovarustelu ei myöskään ole samalla tasolla, vaan muistuttaa pikemminkin perinteistä pakettiautoa. Suuren kysynnän ja epävarman komponenttitilanteen takia uutuusmalli on myyty loppuun vuoteen 2024 asti. Ensi vuonna esiteltävät neliveto- ja seitsenpaikkainen malli tekevät autosta varteenotettavan vaihtoehdon yhä suuremmalle yleisölle, mutta saatavuus näidenkin autojen kohdalla voi aluksi olla maltillinen.

Pahamaineiset pyyhkäisynapit eivät pilaa avaran ohjaamon miellyttävyyttä. Pitkä ja korkea kojelauta luo tilan ja turvallisuuden tuntua.

Volkswagen ID. Buzz Pro 150 kW (204 hv)

  • Moottori Sähkömoottori
  • Teho/vääntö 150 kW (204 hv) / 310 Nm Voimansiirto Takaveto
  • 0−100 km/h 10,2 s
  • Huippunopeus 145 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 21,7 l/100 km
  • Akku/toimintamatka 77 kWh / 423 km
  • Latausteho AC 11 kW / DC 170 kW
  • Mitat Pituus 4 712 mm, leveys 1 985 mm, korkeus 1 891 mm, akseliväli 2 989 mm, tavaratila 1 121–2 205 l
  • Omamassa 2471 kg
  • Hinta Mallisto alkaen: 65 530 €

Kenelle?

Uuden vuosituhannen hipsteribussi sopii tiedostavalle ja hyvätuloiselle isolle perheelle. Avara ohjaamo ja erinomainen penkkiergonomia takaavat mukavat matkat.

1 kommentti