Volkswagen Golf on laadukas ja budjettiin sopiva menopeli
Käytetyn koeajo
Volkswagen Golf on laadukas ja budjettiin sopiva menopeli
Hyvin pidetty Volkswagen Golf on aina varma valinta.
28.12.2022
 |
Tuulilasi

Joskus on hyvä palata perusasioiden äärelle. Jahtasimme Astraa, Corollaa tai Golfia. Espoon LänsiAutossa sitten nappasi. Haaviin jäi Golf 1.4 TSI vuodelta 2014. Myyntiesite kehui autoa huippusiistiksi, ja siisti se todellakin oli. Eikä ihme, sillä auto oli ikäisekseen todella vähän ajettu. Mittarissa oli vain 105 000 km. Maalipinta oli priimakunnossa – lohenpunainen Golf kiilteli syysauringossa todella mallikkaasti.

Etuistuimet ovat tukevat ja kookkaat.
Myös takapenkki on ryhdikäs.

Kun lähdimme tutkimaan autoa tarkemmin, saatoimme todeta, että tässä yksilössä oli poikkeuksellisen hyvät varusteet. Vuonna 2014 ei ollut ihan normaalia, että tämän luokan autossa oli mukautuva vakionopeuden säädin, navigaattori, lämmitettävä ohjauspyörä sekä avaimeton sisäänkäynti ja moottorin käynnistys. Lisäksi joku auton edellisistä omistajista – luultavasti se ensimmäinen – oli asennuttanut autoon lohko- ja sisätilanlämmittimet. Auton poikkeuksellisesta huolenpidosta kertoo se, että Golfin takakontista löytyi siististi viikattu puolipeite. Tällaisia peitteitä käyttää enää ani harva autoilija. Ilmankos Golfin maalipinta oli niin kiiltävä!

Jottei menisi pelkäksi kehumiseksi, täytyy nostaa kissa pöydälle, ja kertoa, että Golfin vaihteisto oli tyyppiä DSG – siis se pahamainen kaksoiskytkinaski. Ystävät ja kylänmiehet ovat vakaasti sitä mieltä, että näitä Doktor Schreiber Getriebe -laatikoita pitäisi visusti välttää. Voi olla, että tuossa vinkissä on vinha perä, mutta asiaa voi ajatella myös toisesta näkökulmasta. Kun tällä kyseisellä Golfilla on ikää jo kahdeksan vuotta, ja sen mukana tulee täydellinen huoltokirja, voisi kuvitella, että vaihteistossa mahdollisesti ilmenneet viat olisi korjattu jo moneen kertaan.

Koeajolla saatoimme todeta, että vaihteiston toiminnassa ei ollut mitään moittimista. Vaihdot sujuivat vailla turhaa empimistä ja nykimistä. 1,4-litrainen TSI-moottori on viritetty niin, että jo alakierroksilla on tarjolla hyvin vääntöä. Niinpä normaaliajossa mennään isoilla vaihteilla. Jos tulee kiire, laatikko vaihtaa kyllä halukkaasti alaspäin.

Kuten kaikki tiedämme, Golfin ajo-ominaisuudet ovat erinomaiset. Nyt Kiat, Hyundait ja Toyotat ovat kohonneet tässä lajissa Golfin rinnalle, mutta vuonna 2014 Golf oli ikätovereitaan paljon miellyttävämpi matkakumppani. Golfin alusta on jämäkkä, ja sen jousitus kantaa hyvin kuormaa. Ohjaus ei ole ylitehostettu, vaan ratissa tuntuu luonnollinen vaste.

Golf ei ole mikään tilaihme. Edessä on tietysti avara tunnelma, mutta takapenkille ei oikein mahdu, jos edessä istuuu koripalloilijoita tai muita hongankolistajia. Tavaratila on riittävän kookas.

Tavaratila on hyvää perustasoa. Nostokynnystä on jonkin verran.
Oi niitä aikoja ennen hipaisukytkimiä. Kaikki toimii perinteisellä kaavalla - loistavaa!

Ja mitä tämä lysti maksaa? 14 500 euroa. Kulunutta sanontaa käyttäen voisi sanoa, että ei paha. Tuolla summalla saa hyvin pidetyn auto, jolla on vielä monta vuotta edessään.

VW Golf vm. 2014 Comfortline 1.4 TSI DSG

 • Moottori Rivi-4, bensiini, turbo
 • Iskutilavuus 1 395 cm3
 • Teho 90 kW (122 hv)
 • Voimansiirto Etuveto, automaattivaihteisto
 • 0−100 km/h 9,5 s
 • Huippunopeus 200 km/h
 • Yhd. EU-kulutus 5,0 l/100 km
 • CO2-päästöt 116 g/km
 • Mitat Pituus 4 199 mm, leveys 1 786 mm, korkeus 1 480 mm
 • Omamassa 1 290 kg
 • Hinta 2022 syyskuussa 14 500 € LänsiAuto, Espoo

Kenelle?

Tästä lähtisi kodin yleiskone moneen menoon: kakkosautoksi, nuorison pörrättäväksi tai lapsettoman pariskunnan ainoaksi kulkupeliksi.

Pelastava enkeli

Ensimmäinen Golf esiteltiin vuonna 1974. Se oli julkistamisensa aikaan täysin vallankumouksellinen tuote. Volkswagen oli koko sodanjälkeisen ajan tuottanut miljoonittain Kuplia, ja siitä jalostettuja muunnelmia. 1930-luvulla kehitetty takamoottorikonsepti vanheni käsiin viimeistään 1960-luvun alussa, mutta VW uskoi sitkeästi ilmajäähdytteiseen bokseriinsa.

Fiat ja Renault tekivät jo 1960-luvun puolella nerokkaita etuvetomalleja. Mainittakoon vaikka Renault 4 ja Fiat 128. Rellussa oli vielä moottori pitkittäin, mutta Fiat pomppasi nykyaikaan kääntämällä koneen poikittain. Kehityksen eturintamassa oli tietysti Mini, joka esiteltiin jo vuonna 1959. Auto oli nerokas konstruktio, mutta toisaalta todella pieni kooltaan.

Golf oli Kuplaan verrattuna aivan toiselta planeetalta. Poikittaismoottorin ja etuvedon ansiosta alle nelimetriseen autoon saatiin oikein hyvät tilat. Jos Golfin kanssa olisi viivytelty vielä pari vuotta, Volkswagen olisi takuulla ollut konkurssin partaalla.

3 kommenttia