Rajoitukset tepsineet hyvin virusmuunnoksiin Suomessa – Virologi Tarja Sironen: ”Uhkakuvaa maalattu suuremmaksi kuin se on”
Puheenaiheet
Rajoitukset tepsineet hyvin virusmuunnoksiin Suomessa – Virologi Tarja Sironen: ”Uhkakuvaa maalattu suuremmaksi kuin se on”
Virusmuunnokset jäävät pysyväksi ilmiöksi. Mutta niin jäävät myös koronarokotteiden päivitykset, jotka kehitetään vastaamaan niitä.
7.5.2021
 |
Apu

Koronaviruksen erilaisista muunnoksista yleisin on britannialainen virusmuunnos, josta on tullut jo valtavirus Suomessa. Muita muunnoksia ovat eteläafrikkalainen, intialainen ja brasilialainen. Ne eivät ole lähteneet leviämään voimakkaasti, eikä mikään niistä aiheuta tällä hetkellä erityistä uhkaa.

– Tilanne kuvastaa sitä, että koronatilanne on Suomessa hyvin hallinnassa ja tapausmäärät vähenevät. Mikään muunnoksista ei näyttäisi tällä hetkellä lähtevän voimakkaasti leviämään. Tämä johtuu rauhallisesta tautitilanteesta, hyvistä rajoitustoimista sekä siitä, että ihmiset noudattavat rajoituksia edelleen, sanoo virologian asiantuntija, apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.

"Eteläafrikkalainen ja brasilialainen muunnos ovat aika lähellä toisiaan. Intialaisesta variantista ei vielä tiedetä kovin paljon."
Apulaisprofessori Tarja Sironen

Britannialainen muunnos leviää nopeasti

Britannialainen muunnos on yleistynyt monissa maissa, sillä se leviää nopeasti. Toisaalta myös rokotteet purevat siihen muunnoksista parhaiten. Samoin ihmisen oma immuniteetti, mikäli hän on jo sairastanut alkuperäisen koronan ja kehittänyt sille vasta-aineita omasta takaa.

– Eteläafrikkalainen ja brasilialainen muunnos ovat aika lähellä toisiaan. Intialaisesta variantista ei vielä tiedetä kovin paljon. Rokotetehossa voi olla pieniä eroja niiden suhteen. Nämä muunnokset huolestuttavat hieman siinä mielessä, että ne väistävät myös immuunipuolustusta, joka on syntynyt aiemmin sairastetusta taudista.

Koronavirustapauksia on ollut paljon tenkin Intiassa. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet suuret kokoontumiset, joissa virus pääsi leviämään nopeasti.

Intian variantista ei tiedetä tarpeeksi

Korona aiheuttaa tällä hetkellä tuhoa Intiassa paljon ja nopeasti, mutta syy ei välttämättä ole intialaisessa virusmuunnoksessa, vaan muissa tekijöistä.

Vaikka tapauksia on maassa paljon, niistä on tutkittu vain hyvin pieni osa. Tutkijat eivät tiedä, mikä variantti Intiassa lopulta tartuntoja aiheuttaa.

– Se mitä tiedämme, on että Intian tilanteeseen vaikuttaa maan ihmistiheys, eli ihmisten suuri määrä. Ehkä siellä purettiin myös rajoituksia vähän väärällä aikataululla. Oli suuria kokoontumisia, joissa virus pääsi leviämään nopeasti. Intian tilanne on hyvin hämäävä, koska todennäköisesti maan vaikea tautitilanne johtuu kaikesta muusta kuin intialaisesta virusmuunnoksesta, Sironen arvioi.

"Tulemme näkemään tulevina vuosina uusia variantteja viruksesta. Rokotteita tullaan päivittämään niin, että ne vastaavat kulloinkin kiertäviä variantteja. Samaa tehdään jo nyt jatkuvasti influenssa A:n kohdalla."
Apulaisprofessori Tarja Sironen

Rokotuksia päivitetään tulevaisuudessa muunnosten mukaan

Tulevaisuudessa virusmuunnoksista tulee kaikissa maissa samalla tapaa riesa, koska niitä muodostuu koko ajan lisää. Virukset ovat luonteeltaan kehittyviä ja muuntuvia, eli niistä syntyy variantteja. Tämä ei kuitenkaan ole mikään yllätys, eikä virusmuunnosten uhkakuva Suomessa tai maailmalla ole apulaisprofessorin mielestä ylitsepääsemättömän suuri.

– Tulemme näkemään tulevina vuosina uusia variantteja viruksesta. Ajan kanssa myös rokotteita tullaan päivittämään niin, että ne vastaavat kulloinkin kiertäviä variantteja. Samaa tehdään jo nyt jatkuvasti influenssa A:n kohdalla. Koronan suhteen meillä tulee olla kansainvälinen järjestelmä, jossa seurataan koko maailman virusmuunnosten tilannetta. Tällöin voimme katsastaa myös rokotteita vastaamaan tilannetta. Asiaa pitää seurata, mutta uhkakuvaa on maalattu ehkä vähän suuremmaksi kuin se onkaan.

Kommentoi »