Apu

Koronaviruksesta on vähintään kymmeniä muunnoksia – Uusia variantteja syntyy koko ajan, eikä kaikkia vielä tunneta

Koronaviruksesta on vähintään kymmeniä muunnoksia – Uusia variantteja syntyy koko ajan, eikä kaikkia vielä tunneta
Brittiläinen koronaviruksen muunnos leviää selvästi voimakkaammin kuin "tavallinen" koronavirus. Näin tekee myös eteläafrikkalainen variantti, joka on apulaisprofessori Tarja Sirosen mukaan ikävämpi siksi, että se osin karkaa vasta-aineilta.
Julkaistu: 18.1.2021
Koronaviruksen muuntuminen tarttuvammaksi huolestuttaa myös Suomessa, vaikka tammikuun puoliväliin mennessä uudet virusmuunnokset eivät vielä maassamme pahemmin levinneet. Hallituksen mukaan matkustamiseen on luultavasti tulossa rajoituksia ensi viikolla.
– Leviämispaine on suuri matkailijoiden suunnalta, sanoo virologian asiantuntija, apulaisprofessori Tarja Sironen Helsingin yliopistosta.
Pandemian aiheuttanut koronavirus on muuntunut useita kertoja.
– On määrittelykysymys, kuinka monia muunnoksia koronaviruksesta on, ainakin kymmeniä. Uusia variantteja syntyy koko ajan, eikä kaikkia vielä tunneta, kertoo Sironen.
Huomiota ovat kuitenkin herättäneet Iso-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa löytyneet virusmuunnokset. Tämä johtuu Sirosen mukaan siitä, että niiden on todettu muuttaneen viruksen biologisia ominaisuuksia toisin kuin aiemmin havaittujen varianttien.
"Tiedetään, että ne potilaat, joilla on Britannian variantti, tuottavat enemmän virusta. Se on yksi syistä, joiden vuoksi virus tarttuu lyhyemmässä kontaktiajassa."
Tarja Sironen

Britannialainen muunnos leviää nopeasti

Britannialainen muunnos leviää selvästi voimakkaammin kuin "tavallinen" koronavirus. Näin tekee myös eteläafrikkalainen variantti, mutta se on Sirosen mukaan ikävämpi siksi, että se osin karkaa vasta-aineilta. Voi siis olla, etteivät nykyiset koronavirusrokotteet tepsi siihen yhtä hyvin kuin muuntumattomiin viruksiin.
Kummankaan muunnoksen ei ole havaittu aiheuttavan vakavaa koronavirussairautta muuntumatonta virusta useammin. Mutta jos suurempi osa väestöstä sairastuu, suurempi osa saa myös vakavamman taudin.
Muuntuneiden virustyyppien levinneisyydestä maailmalla ei ole kattavaa kuvaa, sillä varianttien esiintymistä seurataan hyvin vaihtelevasti. THL kertoi viime torstaina, että virusten muuntumista kattavasti seuraavassa Tanskassa muuntuneiden virusten arvioidaan aiheuttavan noin kolme prosenttia tartunnoista.
Sironen huomauttaa, että esimerkiksi koronaviruksesta pahasti kärsineessä Ruotsissa virusmuunnoksia on seurattu vain vähän. Sen vuoksi naapurimaan tilanne on epäselvä.
Muunnosvirus vaikuttaa tarttuvan lyhyemmissä kontakteissa kuin muuntumaton koronavirus.
– Tiedetään, että ne potilaat, joilla on Britannian variantti, tuottavat enemmän virusta. Se on yksi syistä, joiden vuoksi virus tarttuu lyhyemmässä kontaktiajassa.
Poliisi valvoo ulkonaliikkumiskieltoa Etelä-Afrikan Johannesburgissa. Yksi Euroopassa tavatuista koronaviruksen muunnoksista on lähtöisin Etelä-Afrikasta.

Miten muunnosvirus nujerretaan?

Sirosen mukaan muunnosvirukseen tepsivät samat keinot kuin muuntumattomaankin koronavirukseen.
– On syytä olla entistä huolellisempi, käyttää esimerkiksi maskia aina kun liikkuu sellaisissa paikoissa, joissa kontakteja muihin ihmisiin tulee. Ja miettiä, voisiko niitä kontakteja vähentää edelleen. Se on tärkein torjuntakeino.
Sirosen mukaan juuri nyt on syytä välttää matkustamista ulkomaille, jos aivan pakottavaa syytä ei ole. Myös THL painotti välttämään ulkomaan matkoja.
Koronavirus voi muuntuessaan muuttua myös ihmiselle vähemmän haitalliseksi. Sirosen mukaan tällainen muutos olisi odotettavakin.
– Moni ihmisen virus on muuttunut niin, ettei se aiheuta yhtä vakavaa tautia kuin aluksi. Virus hyötyy siitä, ettei isäntä sairastu ja virus saa lisääntyä rauhassa. Toistaiseksi tällaisesta muutoksesta ei koronaviruksessa ole kuitenkaan mitään näyttöä.
Kommentoi »