Vihaisuus tai surullisuus voi olla merkki terveysongelmista
Terveys ja hyvinvointi
Vihaisuus tai surullisuus voi olla merkki terveysongelmista
Ottaako päähän? Huonotuulisuuden tai alakuloisuuden syynä voi olla kehossa jylläävä tulehdus.
Julkaistu 8.1.2019
Apu

Moni pistää huonon tuulen väsymyksen, vastoinkäymisten tai vaikka hormonien piikkiin. Surullisuus, vihaisuus ja muut negatiiviset mielialat voivat kuitenkin johtua myös tulehduksesta ja olla siten merkki terveysongelmista.

Jo aiemmin esimerkiksi masennus on yhdistetty tulehdukseen, mutta uusi yhdysvaltalaistutkimus löysi yhteyden myös kevyempiin mielialan laskuihin.

Tulehdus on kehon vastaus infektioihin, haavoihin ja kudosvaurioihin. Krooninen tulehdus voi edesauttaa lukuisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta ja jopa joitain syöpiä.

Pennsylvanian osavaltioyliopiston Penn Staten tutkimuksessa osallistujat sekä muistelivat tuntemuksiaan ja mielialojaan tiettyinä aikoina että raportoivat niitä reaaliaikaisesti. Kehon tulehdustila selvitettiin verikokein.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että verikokeita edeltävän viikon aikana koetut negatiiviset mielialat yhdistyivät korkeampiin tulehdusarvoihin. Yhteys oli voimakkaimmillaan, kun tunteiden kokemishetki oli lähellä verikoetta.

Verikoetta edeltävällä viikolla koettu hetkellinen hyvä mieliala yhdistyi tutkimuksessa alhaisempiin tulehdusarvoihin, mutta vain miehillä.

Tutkija toivoo kierteen rikkomista

Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Jennifer Graham-Engeland toivoo yliopistonsa verkkosivuilla, että tunteen ja tulehduksen yhteyttä tutkitaan lisää, jotta saadaan kehitettyä uusia psykososiaalisia tapoja puuttua ongelmiin.

– Toivottavasti löydökset innostavat lisätutkimuksiin, joissa pyritään ymmärtämään tunteen ja tulehduksen yhteyttä. Toivon, että ne auttaisivat kehittämään uusia psykososiaalisia ratkaisuja, jotka parantavat kokonaisterveyttä ja auttavat rikkomaan kierteen, joka voi johtaa krooniseen tulehdukseen, invaliditeettiin ja sairauksiin.

Tutkimustulokset julkaistiin Brain, Behavior, and Immunity -tiedelehdessä.

Katkaise huono kierre

Terve.fi-sivusto kertoo, että sairastumisriskiä lisäävä tulehdus voi pesiä vaikkapa huonosti hoidetuissa hampaissa. Myös suolistossa voi olla krooninen tulehdustila.

Oikeastaan liki kaikkien sairauksien taustalla on jonkinlainen tulehdus. Tästä esimerkkejä ovat astma, allergiat ja reuma.

– Tulehduksen aste voi olla niin alhainen, että se vain kytee. Kun se voimistuu, voi puhjeta vaikkapa Alzheimerin tauti, diabetes, sydänsairaus tai ärtyvän suolen oireyhtymä, FLT ravintovalmentaja Annika Havaste kertoo Terve.fissä.

Erotukseksi vaikkapa haavan tulehtumiseen matala-­asteista tulehdusta voisi oikeastaan kuvailla pikemminkin kehon ärsytys- tai stressitilaksi kuin tulehdukseksi. Se kroonistuu huonojen elintapojen seurauksena. Altistavia tekijöitä ovat selvä ylipaino, vähäinen liikunta, tupakointi ja epäterveellinen ruokavalio. Riskiä lisää myös suvusta löytyvä sydän- ja verisuonitauti.

Ylipainosta puhutaan matala-asteisen tulehduksen yhteydessä niin paljon siksi, että ylipainoisen ihmisen rasvakudoksessa syntyy tulehdussytokiineja eli tulehdusta välittäviä aineita. Vatsaontelossa sijaitseva rasva erityisen haitallista, sillä se heikentää sisäelinten aineenvaihduntaa.

Kuten yllä esitellyssä tutkimuksessa käy ilmi, matala-asteista tulehdusta voi mitata verikokein. Myös verenpaine ja kolesteroliarvot kertovat pitkälti, missä mennään.

Hoitona terveelliset elintavat

Antibiootit tai särkylääkkeet eivät tähän ongelmaan tepsi, vaan hoitona ovat terveelliset elintavat. Kehon ylimääräinen rasva ruokkii tulehdusta, joten laihduttaminen kannattaa. Riittävä uni ja liikunta lieventävät ärsytystilaa.

Tärkein lienee silti ruokavalio: marjojen, hedelmien ja kasvisten antioksidantit torjuvat vapaita radikaaleja, rasvaisen kalan sekä useiden öljyjen ja pähkinöiden sisältämät omega-3-rasvahapot lievittävät välillisesti tulehdusta, täysjyväviljojen kuidut pitävät verensokerin kurissa ja probiootit hellivät suoliston mikrobistoa.

Vältä punaista lihaa ja pitkälle prosessoituja ruokia sekä transrasvoja.

Täältä löydät vielä Annika Havasteen vinkit matala-asteisen tulehduksen torjumiseen.

Apu ja Terve.fi ovat molemmat osa A-lehtiä.

Kommentoi »