Apu

Venäjä-tutkija Arkady Moshesin laaja haastattelu: Putin on aloittanut ”ennaltaehkäisevän sodan” länttä vastaan

Venäjä-tutkija Arkady Moshesin laaja haastattelu: Putin on aloittanut ”ennaltaehkäisevän sodan” länttä vastaan
Ulkopoliittisen instituutin Arkady Moshesin mukaan Putin viestittää, ettei länsi ole ottanut Venäjän turvallisuushuolia vakavasti suhteessa Naton itälaajenemiseen. – Tämä on kaikkein vaarallisin viesti, sillä tässä kontekstissa voi tapahtua mitä vain, hän sanoo.
Julkaistu: 24.2.2022

Ukrainan armeijan uskottavuus on vahva, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-ohjelman ohjelmajohtaja Arkady Moshes. Sen sijaan ongelma maan puolustuksessa on ilmavoimien puute.

– Venäjällä on ilmaherruus ja yliote erilaisten ohjusten määrässä, Moshes kuvaa.

– Mutta tämä ei riitä. Perään pitäisi silti lähettää joukot, jotka valtaavat alueet. Ja tämä on yleensä vaikeaa, kuten historian esimerkeistä tiedämme.

Arkady Moshes.

Ukrainan ongelmiin kuuluu kuitenkin myös heikko siviilipuolustus. Jos Venäjä alkaisi massiivisesti pommittaa siviilikohteita ja kuolonuhrien määrä nousisi dramaattisesti, Ukrainalla ei olisi tähän kunnollista infrastruktuuria, Moshes kuvaa.

– Ihmiset eivät ole valmistautuneet tähän eikä heitä ole koulutettu esimerkiksi lääkintään. Ongelma on tässä, hän sanoo.

"Ihmiset eivät ole valmistautuneet tähän eikä heitä ole koulutettu esimerkiksi lääkintään."
Arkady Moshes Ukrainan varautumisesta Venäjän mahdollisesti massiivisiin pommituksiin

Tarkkaa tietoa siitä, missä kunnossa pommisuojat eri puolilla Ukrainaa ovat, ei Moshesin mukaan ole.

”Koko sota perustuu ideologisille ja tunneperäisille motiiveille”

Moshes ei osaa ennakoida, millä tavalla Venäjän hyökkäys Ukrainassa jatkuu.

– Koko sota perustuu ideologisille ja tunneperäisille motiiveille. Me emme tiedä, onko [Putinilla] mitään rationaalisia perusteluja olemassa, hän sanoo.

Venäjän presidentti Vladimir Putin 22. helmikuuta 2022.

Moshes kertoo uskoneensa viimeiseen saakka, ettei näin laajamittaista hyökkäystä nähtäisi. Hän kertoo kuunnelleensa Putinin puheet maanantaina ja tänään torstaina. Moshes kuvaa Putinia vihaiseksi.

– Nämä puheet eivät kerro, mitä tulee tapahtumaan. Niissä näkyy päällimmäisenä koston tunne eikä vain Ukrainaa kohtaan.

Moshesin mukaan merkille pantavaa ovat Putinin viittaukset vuoteen 1940. Hän tulkitsee Putinia niin, että tämä viestii aloittaneensa ”ennaltaehkäisevän sodan” länttä vastaan. Sillä Putin viestittää, ettei länsi ole ottanut Venäjän turvallisuushuolia vakavasti suhteessa Naton itälaajenemiseen.

"Putin sanoi, että vuonna 1940 Neuvostoliitto yritti välttää sodan ja epäonnistui, ja siksi se joutui sotaan valmistautumattomana. Ja nyt sen sijaan, että Venäjä yrittäisi välttää sodan, se aloittaa sodan."

– Putin sanoi, että vuonna 1940 Neuvostoliitto yritti välttää sodan ja epäonnistui, ja siksi se joutui sotaan valmistautumattomana. Ja nyt sen sijaan, että Venäjä yrittäisi välttää sodan, se aloittaa sodan. Tämä on sota länttä vastaan. Puheissa sodalla ei ole tekemistä pelkästään Ukrainan kanssa, Moshes sanoo.

– Tämä on kaikkein vaarallisin viesti, sillä tässä kontekstissa voi tapahtua mitä vain.

Ukrainan presidentti teki virheitä kautensa alussa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi teki taktisen virheen julistaessaan poikkeustilan liian myöhään ja kutsuessaan niin ikään liian myöhään reserviläisiä palvelukseen, Moshes sanoo.

– Mutta tämä on vaikea päätös, ja on selvää, ettei hän halunnut provosoida ketään.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Hän antaa Zelenskyille pisteitä siitä, että tämä on pysynyt Kiovassa ja kehottanut muitakin päättäjiä pysymään maassa.

– Hänellä on nyt mahdollisuus tulla kansan symboliksi, jos Ukrainan kansa taistelee, minkä uskon tapahtuvan, Moshes sanoo.

Tutkija sanoo, että Zelenskyi teki perustavanlaatuisen virheen uransa alussa ajatellessaan, että voisi korjata Ukrainan ja Venäjän väliset suhteet helposti. Kun Zelenskyi aloitti presidenttinä, hänellä oli naiivi käsitys Venäjän kanssa keskustelemisesta. Tämä näkyi erityisesti presidentin ensimmäisenä virkavuonna. Zelenskyi, entinen koomikko, aloitti Ukrainan presidenttinä vuonna 2019. Alun perin Zelenskyi on kotoisin Itä-Ukrainasta.

Ihmisiä evakuoidaan Donetskista Venäjälle.

– Hänellä ei selvästi ollut käsitystä siitä, mikä Putinia motivoi. Hän luuli, että keskustelemalla Putinin kanssa vältetään sota.

– Zelenskyi on oppinut tehdessään, Moshes kuvaa.

– Hän muutti suhtautumistaan Venäjään kesken kautensa merkittävästi.

Vuonna 2020 Zelenskyi alkoi ajatella aiempaa patrioottisemmin ja äänensävyt Venäjä-myönteisten ukrainalaisten suuntaan tiukentuivat.

– Mutta hän teki sen sisäpoliittisista syistä. Zelenskyi oli menettämässä kannatustaan Venäjä-myönteisiltä äänestäjiltä joka tapauksessa. Hän ei tehnyt Putinille myönnytyksiä, koska hänellä ei ollut siihen varaa.

"Ukrainan presidentti Zelenskyi luuli, että keskustelemalla Putinin kanssa vältetään sota."

Näin hänestä tuli ”ukrainalainen presidentti” – valtionjohtaja, jolle alueellinen koskemattomuus ja suvereniteetti ovat tärkeitä asioita, Moshes kertaa. Ja samaan aikaan Putin kääntyi Zelenskyiä vastaan, sillä myös Venäjä oli elätellyt toiveita sen suhteen, että Zelenskyi olisi valmis tekemään myönnytyksiä Moskovalle.

– Viimeisen kahden vuoden aikana Venäjä on kohdellut Zelenskyä yhtä huonosti kuin tämän edeltäjää Petro Porošenkoa, Moshes sanoo.

Moshes: Fennovoima-päätös oli virhe

Riittävätkö lännen sanktiot? Arkady Moshes antaa pyyhkeitä siitä, etteivät länsimaat ole kyenneet 15 viime vuoden aikana laittamaan Euroopan energiaturvallisuutta kuntoon. Aikaa oli. Krimin miehitys tapahtui vuonna 2014.

– Mitään ei tehty. Samalla Ukrainan asema heikkeni ja Venäjän vahvistui.

Arkady Moshes antaa pyyhkeitä siitä, etteivät länsimaat ole kyenneet 15 vuodessa laittamaan Euroopan energiaturvallisuutta kuntoon.

– Koko Nord Stream 2:n idea oli turvata venäläisen kaasun tuonti Venäjältä Eurooppaan siinä tapauksessa, että Ukrainassa syttyy sota. Koko projekti on fasilitoinut Venäjää käymään sotaa Ukrainassa, Moshes sanoo.

Moshesin mielestä Suomen periaatepäätös vuonna 2014 rakentaa Rosatom-kytkyinen Fennovoiman ydinvoimala oli väärä.

Maailmalla on osoitettu solidaarisuutta Ukrainaa kohtaan. Muun muassa Brandenburgin portti valaistiin Ukrainan lipun värein.

– Aloitetaan omien virheiden myöntämisellä. Päätös tehtiin siinä kontekstissa, jolloin Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti kyti jo. Ihmisten, jotka tämän päätöksen silloin tekivät, pitäisi tulla nyt esiin ja myöntää olleensa väärässä, Moshes sanoo.

Saksa on jo ilmoittanut keskeyttävänsä Nord Stream 2-projektin vastauksena Venäjän aggressiolle. Moshes arvelee, että keskustelu kääntyy pian myös Nord Stream 1:een.

– Sellaisessa tilanteessa Suomi ei voi jatkaa niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ihmiset pyrkivät pois Kiovasta 24. helmikuuta 2022.

Kommentoi »