Apu

Ukrainan sota – Presidentti Volodymyr Zelenskyi: Venäjä haluaa, että länsimaat pelästyvät sen voimaa ja valtaa

Ukrainan sota – Presidentti Volodymyr Zelenskyi: Venäjä haluaa, että länsimaat pelästyvät sen voimaa ja valtaa
Uudistuksia äänestäjilleen luvannut ja politiikan ulkopuolelta ponnistanut Zelenskyi ei ole onnistunut toteuttamaan lupauksiaan, kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat tuoreessa julkaisussa.
Julkaistu: 19.4.2021
Mitä Venäjä oikein aikoo tehdä Itä-Ukrainassa? Sitä ovat pohtineet niin tavalliset ukrainalaiset kuin maailman johtajatkin, kun Venäjä on siirtänyt joukkojaan Ukrainan-vastaiselle rajalle. Konflikti Ukrainan itäosassa on jatkunut jo seitsemän vuotta.
Ukrainan presidentti, 43-vuotias Volodymyr Zelenskyi, kertoi hiljattain oman näkemyksensä yhdysvaltalaiselle Time-lehdelle:
– Venäjä haluaa, että länsimaat pelästyvät Venäjän voimaa ja valtaa.
Kovin kauan Zelenskyi ei ole ehtinyt maataan hallita – eikä hänellä ole kovin pitkää kokemusta politiikasta. Hän astui Ukrainan johtoon vuonna 2019 päihitettyään presidentinvaaleissa vastaehdokkaansa, maan edellisen presidentin Petro Porošenkon.

Zelenskyi ei ole presidenttinä lunastanut lupauksiaan

Politiikan areenalla Zelenskyi oli erilainen kuin muut. Ennen kuin hänestä tuli presidentti, ukrainalaiset olivat oppineet tuntemaan hänet Kansan palvelija -nimisen tv-sarjan tähtenä. Se kertoi opettajasta, josta yhtäkkiä tulee Ukrainan presidentti.
Ja niin tuli koomikko-Zelenskyistakin. Vaikka hänellä on oikeustieteen tutkinto, työelämässä hän oli tehnyt lähinnä televisiota ja teatteria näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hänellä on vaimo ja kaksi lasta.
Ukrainalaisten suurista odotuksista huolimatta Zelenskyi ei ole presidenttinä lunastanut lupauksiaan maan ja talouden uudistamisesta, kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes ja vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau tuoreessa tutkimuksessa. On käynyt jopa päinvastoin: presidentti on alkanut itse hyödyntää järjestelmää omiin tarkoitusperiinsä.
Tutkijat painottavat, että lännellä on tärkeä rooli siinä, että Ukraina pysyy uudistusten tiellä. Länsimaiden korkean tason poliitikkojen olisi myös otettava aiempaa konkreettisempi rooli Ukrainen uudistusten läpiviemiseksi.

Volodymyr Zelenskyi

43-vuotias Ukrainan presidentti vuodesta 2019 alkaen ja entinen tv-tähti. Johtaa korruptiosta kärsivää ja sotaa käyvää maata.   
Päivitetty 22.4. – Ilmestynyt 19.4.2021
Kommentoi »