Apu

Vegaani tarvitsee vitamiinilisiä

Vegaani tarvitsee vitamiinilisiä
Tuore Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus vahvistaa, että vegaanit noudattavat ravitsemussuosituksia vaihtelevasti.
Julkaistu: 14.4.2016
– Erityisesti nuorten vegaanien kannattaa käydä ravitsemusterapeutin tai kouluterveydenhoitajan juttusilla, jotta ruokavalion osaisi koostaa mahdollisimman monipuoliseksi, professori Anna-Liisa Elorinne sanoo.  
Suositusten mukainen vegaaniruokavalio sisältää päivittäin monipuolisesti täysjyväviljavalmisteita, palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä proteiinin lähteinä, kasviksia, marjoja tai hedelmiä sekä tyydyttymättömiä rasvoja.
Lisäksi vegaanien tulisi käyttää kalsiumilla täydennettyjä soija-, kaura- tai mantelijuomia ja täydentää ruokavaliotaan B12- ja D-vitamiinilla sekä jodia sisältävillä ravintolisillä.
Osalla tutkimukseen osallistuneista havaittiin puutteita ruokavaliossa muun muassa täydennettyjen ravintoaineiden käytössä. Valtaosa käytti kuitenkin suositellusti B12- ja D-vitamiinilisää sekä kalsiumilla täydennettyjä juomia.
– Myös suomalaisista ruoka-aineista voi koostaa peruskasvisruokaa. Onneksi markkinoille on tullut myös kotimaisia uusia proteiinin lähteitä, kuten härkäpapua, ja piakkoin myös nyhtökauraa.
Elorinne suosittelee vegaaneja mittauttamaan veren B12- ja D-vitamiinin tason sekä käyttämään jodia sisältäviä monivitamiinivalmisteita.   
Tutkimukseen osallistui 22 keskimäärin kahdeksan vuotta vegaaniruokavaliota noudattanutta nuorta aikuista.
Teksti: Riitta Heimonen
Kommentoi »