Apu

THL: Kotihoidon asiakkaiden eristäytyminen koteihinsa huolestuttavaa – Arjen virikkeettömyys voi johtaa toimintakyvyn laskuun

THL: Kotihoidon asiakkaiden eristäytyminen koteihinsa huolestuttavaa – Arjen virikkeettömyys voi johtaa toimintakyvyn laskuun
Jopa joka viides hoitoa saava ikäihminen ei päässyt lainkaan ulkoilemaan.
Julkaistu: 24.3.2021

Moni ikäihminen on viettänyt poikkeusajan kokonaan sisätiloissa. Jopa joka viides ympärivuorokautisessa hoidossa tai kotihoidossa ollut vanhus ei päässyt liikkumaan ulkona korona-­aikana, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n laaja kyselytutkimus.

Vastausten mukaan puolet vanhuspalveluiden asiakkaista pääsi ulkoilemaan riittävästi. Joka kolmas oli päässyt ulkoilemaan ­vähemmän kuin olisi halunnut.

Karanteenit ja vierailukiellot ovat rajoittaneet vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä elävien ihmisten kanssakäymistä. Heille on ­järjestetty etäyhteydenpitoa omaisiin ja erillisiä vierailutiloja. Etäyhteydet eivät ole korvanneet kohtaamisia kasvokkain.

Huoli kotihoidon asiakkaista

Kotihoidossa olevien vanhusten mahdollisuudet harrastus- ja virkistystoimintaan ja ulkoiluun ovat olleet heikkoja. Suojaimet ovat vaikeuttaneet varsinkin muisti- ja kuulo-ongelmista kärsivien kanssakäymistä. Moni on tuntenut itsensä yksinäiseksi.

– Kotihoidon asiakkaiden eristäytyminen koteihinsa on huolestuttavaa. Arjen virikkeettömyys ja vuorovaikutuksen puuttuminen voivat helposti johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen erityisesti muistisairailla, sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Noin puolet kyselyn vastaajista kertoi tavanneensa korona-aikana läheisiään vähemmän kuin olisi halunnut. Osa heistä ei ollut tavannut läheisiään lainkaan.

Yksi tutkimukseen osallistunut vanhus kommentoi tuntevansa yksinäisyyttä, mutta ymmärsi sen olevan tänä aikana kaikkien kokemus.

– Elämme toivossa paremmasta ajasta, hän kommentoi tutkimuksessa.

Vastauksissa näkyi ikäihmisten kyky sietää vastoinkäymisiä elämänkokemuksensa ansiosta. Vain harva kyselyyn ­vastanneista tunsi, että vapautta olisi rajoitettu liikaa koronarajoitusten vuoksi. Valtaosa vastaajista on tuntenut olonsa turvalliseksi. Tutkimukseen osallistui 7 440 vanhuspalvelujen asiakasta.

Kommentoi »