Apu

Valtteri Bottaksen äiti Marianne Välimaa: Valtteri käänsi jo pienenä vaikeudet voitokseen

Valtteri Bottaksen äiti Marianne Välimaa: Valtteri käänsi jo pienenä vaikeudet voitokseen
Äitienpäivää vietetään sunnuntaina 10. toukokuuta. Apu julkaisee uusintana Valtteri Bottaksen äidin Marianne Välimaan haastattelun vuoden takaa. Välimaa oli matkustanut Barcelonan F1-kisaan kannustamaan poikaansa voittoihin ja kertoi Valtterin kilpailuvietin näkyneen jo lapsena.
Julkaistu: 8.5.2020

25.5.2019: Varikolla tulee vastaan tuttu kasvo. Valtteri Bottaksen äiti Marianne Välimaa on ollut lähes vakiovieraana viime vuosina paikalla, kun Espanjan Grand Prix on ajettu äitienpäivisin Barcelonassa.

Suomalaisäideistä onnekkaimpia ovat olleet Aila Häkkinen ja Paula Räikkönen. Mika Häkkinen voitti Espanjassa äitienpäivänä 1998 ja Kimi Räikkönen 2005. Kummatkin hankkivat äitienpäivälahjansa McLaren-Mercedeksellä. Nyt olisi Valtterin aika antaa äidilleen ylpeyden aihetta kultaisella palkinnolla.

Bottas on ajanut Espanjassa seitsemän GP-kisaa. Vain vuonna 2016 kisa ei sattunut toukokuun toiseksi sunnuntaiksi. Williamsilla Valtteri takoi tulossarjan viides, neljäs ja viides. Mercedeksellä ensimmäinen yritys päättyi keskeytykseen, mutta nyt on tullut kaksi kakkossijaa peräkkäin.

Tällä kertaa Barcelonassa odotukset Bottaksen tukijoukoilla olivat tavallistakin korkeammalla. Edellisenä päivänä Mercedeksen suomalaiskuljettaja oli heittänyt uransa toistaiseksi loistavimman kierroksen aika-ajossa ja kaapannut sillä kolmannen perättäisen paalupaikkansa.

– Pohjoistuuli puhaltaa entistä kovempaa ja pistää joidenkin puntit tutisemaan, riimitteli kuntovalmentaja Antti Vierula paaluputkea tuoreeltaan.

Espanjassa äiti halasi poikaansa ennen viimeistä harjoitusjaksoa. Siinä Valtterin ajamiset loppuivatkin kesken, kun hän pyörähti radalta.

Kisastartissa oikutellut kytkin murskaa niin äidin, Emilia-vaimon kuin tietenkin Valtterin omatkin haaveet kauden kolmannesta voitosta.

Bottas ajaa toisen kerran peräkkäin kakkosena maaliin Espanjassa, kun armoton tallikaveri Lewis Hamilton ruoskii itsensä ja Mercedeksen hopeanuolen ensimmäisenä ruutulipulle, kolmannen kerran kolmessa vuodessa.

Hyvin välitön Välimaa yritti pitäytyä halailemasta poikaansa Barcelonassa.

– Pelkään huonoa karmaa. Kun halasin joskus aikoinani Valtterin tallikaverina ajanutta Felipe Massaa, hänellä meni huonosti. Samoin kävi joskus Daniel Ricciardon kanssa.

Äiti Marianne Välimaa sanoo, että Valtteri Bottas osaa kääntää kisapettymykset positiiviseksi enegiaksi.

Luonto on Valtterille tärkeä

Valtteri tunnetaan ystäväpiirissään ja F1-piireissä innokkaana luontoihmisenä. Suomalaisten metsien rauhassa hän on tottunut latautumaan tekemään kaiken entistä paremmin.

– Kieltämättä luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeää Valtterille, äiti sanoo.

– Hän oli alle kaksivuotias, kun vein hänet ensi kertaa mustikkaan. Kun muilla marjarove oli täynnä, Valtterilla se jäi tyhjäksi, koska hän pisti kaikki mustikat suoraan suuhunsa – ja rinnuksilleen, äiti Marianne muistelee.

Marianne Välimaa on koiraihmisiä kuten Valtteri ja hänen kuntovalmentajansa Antti Vierula. Valtteri ja Emilia Bottaksen perheeseen kuuluu dalmatiankoira Fanni.

Pienestä pitäen Valtteri tavallaan tottui F1-nimistöön, kun perheen ensimmäinen koira sai nimensä ranskalaiskuski René Arnouxilta ja toinen Rubens Barrichellolta.

Äidin kolmas koira olisi ollut Felipe Massa, mutta ylienerginen koira ristittiin Tarmoksi. Nyt Marianne Välimaalla on rescue-koira nimeltä Darwin.

"Bottas pitäköön partansa, Vettelin viiksistä en pidä"

Bottaksen olemus muuttui tähän kauteen, kun hän kasvatti muodikkaan parran. Kuljettajan uusiutunut ulkoinen olemus ei Mercedes-McLarenin tallipäällikkö Toto Wolffia häiritse.

– Parta sopii Valtterille. Hän pitäköön partansa, mutta Sebastian Vettelin viiksistä en kyllä pidä, kilpajohtaja veistelee Avulle.

Muutenkin Valtterin olemukseen on tullut tälle kaudelle uudenlaista päättäväisyyttä. Hän on kisannut jokaisessa kisassa voitosta ja uhkuu voitontahtoa.

Onko Valtterista siis tullut entistä päättäväisempi? Mitä siihen sanoo oma äiti?

Marianne Välimaa miettii hetken, ennen kuin löytää poikansa historiasta oivallisen vertauskohdan.

– Muistan ajan, jolloin Valtteri ajoi kartingia niissä pienimmissä kilpaluokissa. Oli ollut aika-ajo. Auto ei ollut toiminut lainkaan, eikä kuljettajakaan ollut pystynyt parhaimpaansa. Valtteri puhisi kiukusta, ja ajattelin mennä lohduttamaan ja kannustamaan häntä kisaan, johon hän joutui lähtemään koko joukon viimeiseltä paikalta.

Ehdittyään poikansa luokse Marianne huomasi, ettei poika kaivannutkaan lohdutusta.

– Valtteri istui siinä autossaan. Huomattuaan minut hän nosti visiirin silmiltään ja sanoi, että äiti, nyt saan ainakin ohittaa! Sillä tavalla hän oli kääntänyt sen ikävän kokemuksen positiiviseksi energiaksi.

– Eiköhän niin ole käynyt nytkin rankan viime kauden pettymysten jälkeen, äiti hymähtää.

Marianne Välimaa kiittää haastattelusta, ja meidän on aika lähteä haastattelemaan kisan kakkoseksi ajanutta Valtteri Bottasta.

Barcelonan kisa on ajettu, ja kärkikuljettajat ovat kansainvälisen median tentattavana. Kisan jälkeen Valtteri ehtii pohtia Avulle myös kautensa suurimpia onnistumisia ja niitä hetkiä, jolloin voitto on lipsunut tallikaveri Lewis Hamiltonille.

– Tiedän kokemuksesta, miten paljon helpompaa on kontrolloida kisaa, kun ajaa kärjessä. Takana tulevan auto luisuu mutkissa aina helpommin, Valtteri pohtii.

– Tietysti tunnelma MM-taistossa tällä hetkellä olisi erilainen, jos olisin voittanut toisenkin noista kahdesta paalukisastani. Se olisi varmasti henkisesti kova paikka tiimikaverille. Mutta kausi on pitkä, ja kyllä Lewis tietää, että minulla on nyt vauhtia. Ei siinä mitään. Jatketaan eteenpäin. Mitään ei ole hävitty, Bottas latautuu.

Barcelonan kisan jälkeen Bottas on MM-sarjassa kakkossijalla, kärkeen ei ole monta pistettä matkaa.

– Niin pienestä kaikki on kuitenkin kiinni. Jos voitan yhden kisan, olemme tasoissa. Ei se paljon vaadi, Bottas painottaa.

Marianne Välimaa ja Emilia Bottas iloitsivat Valtteri Bottaksen toisesta sijasta Barcelonassa.

Ajatuksensa Bottas pitää tiukasti vain voittamisessa. Asemat ovat kerrankin niin vahvat alkukauden jälkeen.

Kireässä MM-taistossa jokainen kakkossija tekee kipeää suomalaiskuskille, kun tallikaveri korjaa täyden pistepotin voitollaan.

– Tällä hetkellä auttaa vielä entisestään, kun pääsee lähtemään jokaiseen viikonloppuun tavoitteena MM-sarjan kärkipaikka. Joka kerta autoon noustessa pyrin olemaan paras oma itseni ja ajamaan korkeimmalla suoritustasollani.

Suomalaiskuljettaja myöntää lähestymistapansa muuttuneen tällä kaudella.

– Tietenkin yritän aina ajaa kovempaa kuin koskaan aiemmin, menimme mille radalle tahansa. Muuten ei lähestymisessä ole kyllä mitään erilaista kuin ennen. Kun erot ovat minimaalisia, pienet yksityiskohdat ratkaisevat. Silloin on saatava kaikki osumaan kohdalleen aika-ajon Q3-vaiheessa ja sitten kisassa. Aika-ajon viimeinen kierros voi ratkaista paljon tässä tilanteessa ja tällä radalla.

Monaco saa tiimin varautuneeksi

Ennen Monacon kisaviikonloppua Bottas on seitsemän pistettä tallikaverinsa Hamiltonin perässä MM-taistossa.

Ruhtinaskunnan kaduilla Mercedes ei ole menestynyt kahdella viime kaudella. Nico Rosberg voitti kotikisansa kolmesti peräkkäin 2013–2015, ja Hamilton juhli silloisen tallikaverinsa Rosbergin avittamana täys­osumaa 2016.

Kevään radoista Monaco on ainoa, jolla Bottas ei vielä koskaan ole napannut palkintosijoitusta. Nyt Mercedes lähtee ruhtinaskunnan viikonloppuun ennätyksellisen viiden perättäisen kaksoisvoiton turvin.

Siitäkin huolimatta Monacon katurännin haasteet saavat Mercedeksen joukot hieman varautuneiksi.

– En ole koskaan päässyt Monacoon vielä riittävän hyvällä autolla, Valtteri kertoo.

– Varmasti se on kaikkein kovin haaste nytkin. Jos katsoo viime vuosia, Red Bull ja Ferrari ovat siellä aina nopeita. Se rata vaatii downforcea, ja sitähän meillä on, mutta se vaatii myös mekaanista pitoa ja jousitusta. Rata on niin erityyppinen muihin verrattuna. Jää nähtäväksi, miten hyviä me siellä sitten olemme, Bottas punt­aroi.

Bottas haastaa tallikaverinsa

Mercedes on pudottanut kaikki kilpailijansa kyydistään, mutta vahvaakin vahvemmin MM-taistoon käynyt Bottas on haastanut tallikaverinsa Lewis Hamiltonin odottamattoman väkevästi.

Bottaksen 35 palkintosijasta yli puolet on ollut kakkospaikkoja.

Formulamaailmassa Mercedeksen huima alkukausi on pantu merkille ja mestaruus on jo monella suulla ilmoitettu kahden kaupaksi.

– Tämän vuoden mestaruustaisto käydään Lewis Hamiltonin ja Valtteri Bottaksen välillä. Ferrarin vastaiskusta ei tule enää mitään. Mercedes ei tästä johtoasemasta enää romahda, vakuuttaa saksalaisen Motor und Sport -lehden Michael Schmidt Avulle Espanjan Grand Prix -viikonlopun päätteeksi. Schmidt on tämän hetken arvostetuin F1-toimittaja.

Loistavan alkukauden jälkeen Mercedes-McLarenin tallipäällikkö Toto Wolff on jo miettinyt ajankohtaa, jolloin ensi vuoden sopimusneuvottelut alkavat. Hamiltonilla on pesti jo sovittuna, mutta Bottaksella on ensi vuodesta vasta optio. Lisäksi paikkaa tavoittelee varakuskina kisoja kiertävä ranskalaislupaus Esteban Ocon.

Bottaksen optio umpeutuu tiettävästi ennen tiimien lähtöä kesälomille elokuun alussa, joten mitä ilmeisimmin kuskiratkaisu tehdään heinäkuussa.

Toto Wolff, milloin aiot päättää Hamiltonin tallikaverista?

– Kaikki aikanaan. Jos Valtteri jatkaa tähän tyyliin, hän on vahvoilla jatkamaan Mercedeksellä. Emme ole vielä miettineet tulevaisuutta, koska olemme keskittyneet vain kisaan kerrallaan. Ratkaisuja tehdään vasta myöhemmin, Wolff sanoo.

Päivitetty 8.5.2020 – Julkaistu 25.5.2019

Kommentoi »