Apu

Erikoishaastattelu: Lewis Hamilton on kuusinkertainen F1-maailmanmestari ja saunahullu

Erikoishaastattelu: Lewis Hamilton on kuusinkertainen F1-maailmanmestari ja saunahullu
Lewis Hamilton varmisti F1-maailmanmestaruuden jo ennen Abu Dhabin päätöskisaa. Avun haastattelussa hän tunnustautuu suureksi Suomen ja saunan ystäväksi.
Julkaistu: 8.12.2019

Marraskuun alun Austinin osakilpailussa Yhdysvalloissa Lewis Hamilton sijoittui toiseksi Valtteri Bottaksen jälkeen ja varmisti uransa kuudennen maailmanmestaruuden F-ykkösissä. Samalla Hamiltonista tuli F1-historian toinen kuljettaja, joka on voittanut kuusi maailmanmestaruutta.

Lewis Hamilton hehkuttaa suomalaishaastattelussa herkästi lukkarinrakkauttaan suomalaisuuteen. Jotain perää siinä varmasti on, niin aidolta brittitähden intohimo saunomiseen vaikuttaa.

– Mökilläni Coloradossa minulla on suomalainen sauna. Tavaksi on tullut, että jokainen siellä vieraileva joutuu käymään saunassa ja pyörimään talvisin lumessa. Se on kuin koe, joka täytyy läpäistä, Hamilton velmuilee.

Hamiltonin oma sukun tulee Karibialta. Siellä saunaa ei tunneta.

– On mahtavaa, että pystyn työssäni tutustumaan erilaisiin kulttuureihin.

Lewis Hamilton ja tallikaveri Valtteri Bottas Circuit of the Americasilla.

"Yhtäkkiä hän riisui kaikki vaatteensa"

Hamilton tutustui saunaan valmistautuessaan maailmanvalloitukseen McLarenilla toistakymmentä vuotta sitten. Oppi-isänä perisuomalaiseen löylyttelyyn toimi edesmennyt Aki Hintsa, ja tämän isän saunassa Ähtärissä nuori tähti otti ensimmäiset löylynsä.

– Suomalainen sauna oli täysin poikkeava kokemus siihenastisessa elämässäni. Olimme Akin luona silloisen valmentajani Adam Costanzon kanssa. Aki vei meidät saunaan, emmekä tienneet yhtään, mikä siellä odotti, Hamilton kertaa.

”Elämä on arvokasta, mutta maailma ei pysähdy, kun joku poistuu.”

Miehet astuivat tilaan, ”joka näytti olohuoneelta”.

– Aki sanoi, että se on saunakamari. Yhtäkkiä hän riisui kaikki vaatteensa ja oli täysin ilkosillaan edessämme. Emme tunteneet toisiamme vielä kovin hyvin. Katsoimme valmentajani kanssa toisiamme ihmetellen, mitä oikein oli menossa. Meitä oli kolme tyyppiä, joista kaksi hyvin epäluuloisia. Aki sanoi, että selvä, nähdään, avasi oven ja meni saunaan. Seisoimme siinä ja mietimme, että pitäisikö tehdä samalla lailla. Englannissa kasvaneena suhtauduin asiaan häveliäästi.

Miehet päättivät, että toimitaan maassa maan tavalla, riisuivat vaatteet ja seurasivat Akia.

– Peittelimme siinä paikkojamme, kun Aki istui lauteilla jalat harallaan ja ylisti, että tämä se vasta on mahtavaa. Hän piti oikein kuumasta, joten sauna oli niin kuuma kuin olla voi. Pystyin istumaan lauteilla kolmisen minuuttia, kunnes Aki sanoi, että nyt mennään ulos kierimään lumessa. Hän juoksi edellä ja pyöri lumessa. En ollut koskaan tehnyt mitään vastaavaa, mutta seurasin esimerkkiä.

Kokemus oli Lewis Hamiltonille hämmentävä, mutta hän sanoo rakastaneensa sitä.

– Nyt voin sanoa, että olen omaksunut sen elämäntavakseni. Kun matkustaa ympäri maailmaa, kokee monenlaista, Hamilton myhäilee.

McLarenin lääkärinä työskennellyt Aki Hintsa (oik.) ystävystyi Lewis Hamiltonin kanssa ja opetti tämän saunomaan. Hintsa kuoli vuonna 2016.

Hamilton on käynyt myös avannossa.

– Ensimmäisellä kerralla en uinut, mutta olin kyllä kokonaan vedessä. Myöhemmin on tullut kilpailtuakin, kuinka monta kertaa pystyy käymään avannossa. Kerran McLarenin mekaanikkojen kanssa saunoessani kävin kahdeksan kertaa avannossa. Sanat eivät riitä kuvailemaan, kuinka kamalaa se on!

Aki Hintsa oli Hamiltonin läheinen ystävä ja tavallaan myös isähahmo loppuun asti. Alansa huippuosaaja kuoli syöpään marraskuussa 2016.

– Olin Akin luona samana päivänä, jolloin hän valitti tuntevansa kipuja. Seuraavana päivänä tuli tautidiagnoosi. Olen iloinen, että sain viettää hänen kanssaan kaksi viimeistä päivää. Sellainen on elämässä tärkeää. Olen ollut onnekas, kun Akin kaltainen huolehtiva pyhimys on ollut osa elämääni, Hamilton tunteilee.

Lewis Hamilton Kanadan GP:ssa 2007. Kuva: Mark McArdle CC BY-SA 2.0

Niki Lauda ja Charlie Whiting ovat poissa

Jokainen paalu, voitto ja mestaruus tuottaa Hamiltonille ylenpalttisesti riemua. Tällä kaudella 34-vuotias brittitähti on joutunut uudelleen kosketuksiin kuoleman kanssa. Kokemus nostaa mestarin tunteet voimakkaasti pintaan.

Juuri ennen Australian avauskisaa kilpajohtaja Charlie Whiting menehtyi sairauskohtaukseen hotellihuoneessaan. Keväällä koko Mercedeksen kilpatiimiä järkytti tallin puheenjohtajan Niki Laudan kuolema. Molemmat olivat Hamiltonin uskottuja miehiä.

Kuinka kauan tuollaisten menetysten käsittely kestää omaan suoritukseensa tiukasti keskittyvältä huippu-urheilijalta?

– En muista, miten kauan siihen menee, mutta missään nimessä se ei ollut helppoa. Maailma kulkee silti omaa rataansa. Sehän siinä on kaikkein surullisinta. Elämä on arvokasta, mutta maailma ei pysähdy, kun joku poistuu. Elokuun lopussa nuori kilpakuski kuoli Spassa, mutta päivää myöhemmin me kaikki ajoimme taas kilpaa. Siinä vain siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Aivan samoin tapahtuu sitten, kun on oma vuoro kuolla, Hamilton tietää.

– Kaikkein lähimmät ihmiset muistavat ja kaipaavat kovasti. Juuri niin olen kokenut itsekin, kun parhaita kavereitani on siirtynyt rajan taa.

Mercedes-tallin puheenjohtajaja Niki Laudan (oik.) kuolema järkytti Lewis Hamiltonia syvästi. – Kaipaan juttutuokioitamme.

Hamilton omisti tämän vuoden mestaruutensa Niki Laudalle.

– Kaipaan kovasti antoisia juttutuokioita Nikin kanssa, samoin keskusteluja Charlien kanssa. On hankalaa käsittää, että tänä vuonna olen menettänyt enemmän läheisiä ihmisiä kuin luultavasti koskaan ennen.

Moottoriurheilu on vaarallista ja pysyy vaarallisena.

– F1-urheilussa ei korostu ainoastaan vaarallisuus vaan myös kuljettajan taito. Turva-alueet ovat kasvaneet, mutta edelleen väijyy riski ajaa mutkaan liian lujaa. Toki nykyään on helpompaa kuin vielä 2000-luvun alussa. Nuorten kuljettajien on helpompi tulla mukaan F1-kisoihin kuin joskus aikaisemmin, koska ulosajonkin jälkeen voi selvitä takaisin radalle.

"Elämäntyylini ei sovellu suomalaiseen luonteeseen"

Hamiltonilla on ollut kaksi suomalaista valmentajaa: Antti Vierula ja Ville Vihola.

– Luultavasti elämäntyylini on sellainen, ettei se sovellu hyvin suomalaiseen luonteeseen, mutta se on rankkaa muunmaalaisillekin. Kovin moni ei minun kanssani kestäisi, Hamilton kuittaa oman brexitinsä suomalaisvalmentajista.

Hamilton harjoittelee omatoimisesti.

– Mielestäni se sopii minulle parhaiten.

Osaatko yhtään suomea?

– Kiitos and sauna – siinä kaikki, kuuluu vastaus.

”Milloinkaan ei voi tietää, mitä seuraava kausi tuo tullessaan.”

Hamilton ajoi neljä tulikivenkatkuista kautta Nico Rosbergin tallikaverina Mercedeksellä. Kaudella 2016 Hamiltonilla oli tavallista enemmän teknisiä pulmia, ja Rosberg hyödynsi ne täydellisesti. Nico katkaisi Hamiltonin kaksi vuotta jatkuneen mestaruusputken ja vetäytyi mestarina radoilta.

– Kun katsoo noita neljää vuotta kokonaisuutena, on helppo väittää, että ajanjaksossa oli paljon kielteisiä piirteitä. Itse ajattelen silti aina mieluummin puoliksi täyttä kuin puoliksi tyhjää lasia. Haluan uskoa, että ne neljä olivat vahvoja ja hyviä vuosia.

Nico Rosberg ja Lewis Hamilton vuonna 2014. Kuva: Thomas Ormston CC BY 2.0

Valtteri Bottas tuli Rosbergin tilalle, ja hänen kanssaan Hamilton on viihtynyt hyvin. Tallipäällikkö Toto Wolff kuljettajiensa välillä vallitsevaa harmoniaa.

Bottas on myös päässyt lähemmäs tallikaverinsa vauhtia, vaikka suoritukset ovat edelleen kärsineet epätasaisuudesta.

– Olen tehnyt töitä Valtterin kanssa niin kauan, että näen kyllä hänessä tapahtuneen kehityksen. Valtterilla on minun entinen kilpainsinöörini, ja hän on muuttanut paljon lähestymistapojaan. Minun täytyy aina kaivaa uusia ässiä hihasta ja pistää paremmaksi, niin olen tehnyt jo monta vuotta.

Lewis Hamilton otti F1-mestaruuden McLarenin tallissa vuonna 2008.

Verstappen ja Leclerc – Aggressiivinen sukupolvi

Myös uusi huippukuljettajien sukupolvi on yhä vahvemmin kuvioissa mukana. Max Verstappen ja Charles Leclerc ovat erottuneet voittaja-autoilla kärkikaksikoksi.

Miten Hamilton suhtautuu uuteen haasteeseen, kun hän on yleensä ajanut vanhempia tai samanikäisiä vastaan? Tunteeko hän itsensä Verstappenin ja Leclercin saaliiksi?

– Ajoin itse samalla lailla alussa. Minulla oli omat tavoitteeni. He tekevät hyvää työtä ja tulevat pienemmistä luokista. Ajaminen on muuttunut, ja säännötkin ovat muuttuneet.

Hamiltonin mukaan Verstappen ja Leclerc ovat olleet aggressiivisia.

Hamiltonin moottori petti Malesian Sepangin radalla 2016. Kuva: Morio CC BY-SA 4.0

– He voivat tehdä kiistanalaisia juttuja kuten liikkua jarrutuksessa. Ennen sitä ei sallittu, ja siitä jäi kiinni. Tänä vuonna meillä on käytössä varoitusliput, joita kukaan ei ole nähnyt vuosikausiin. En usko itse nähneeni niitä koskaan F1-tasolla ajaessani.

Hamiltonista tilanne on mielenkiintoinen, kun kaikki muuttuu.

– Charlie Whiting oli pitkään kilpajohtajana katsomassa päälle, mutta nyt uusi kasvo johtaa kisoja. Olen tehnyt kaikkeni sopeutuakseni tilanteeseen ja pystyäkseni ajamaan kilpaa kaikissa olosuhteissa.

Hamilton vannoo kannattavansa rajumpaa kilpa-ajamista.

– Olen ajanut aina rajusti. Se on luontaista, kun ajaa erilaisia tyyppejä vastaan. Sebastian Vettel on raju, mutta reilu. Kun hän ajaa Kimi Räikkösen kaltaista kuskia vastaan, hän tietää, että Kimi on samanlainen raju ja reilu kilpakuski.

– Se on kuin eri ajalta. Valtteri muistuttaa enemmän vanhempaa sukupolvea, mutta uudet ovat erilaisia. Täytyy muistaa, että kaikki varttuneemmatkin kuskit ovat edelleen hyvin nopeita.

Mercedes-tallin Lewis Hamilton juhlii kuudennen maailmanmestaruutensa varmistumista 4. marraskuuta Circuit of the Americas -radalla Teksasissa.

Schumacherin kannoilla

Kahdella viime kaudella Hamiltonin päävastustaja MM-taistossa oli juuri Vettel. Tähän vuoteen Ferrari lähti korostamalla Vettelin ykköskuskin asemaa. Lopputulos ei täytä edes minimiodotuksia.

Hamilton on silti haluton kritisoimaan Vettelin tekemisiä. Ykköskuskin asemaa hän sanoo vierastavansa.

– Jokainen tekee omat arvionsa Sebastianin kaudesta. En voi sanoa enempää kuin mitä on nähtävillä. Hänellä on vaikeuksia. Mielestäni panostus yhteen kuskiin ei ole hyväksi tiimille. Meillä Mercedeksellä ei ole sellaista filosofiaa.

Kun Hamilton tuli Mercedekselle, hän ei halunnut ykköskuskin asemaa.

– Olisin varmasti saanut sen, mutta mielestäni tasa-arvo on paras lähtökohta. Jos teen kovasti töitä ja olen parempi, olen kärjessä, mutta jos tallikaveri tekee yhtä lailla töitä ja on parempi, hän on kärjessä.

Hamilton lähestyy Michael Schumacherin legendaarisia ennätyksiä voitto- ja mestaruusmäärissä. Seitsemän titteliä on brittitähdelle tietynlainen Mount Everestin huippu. Onko se jo näkyvissä?

– Tämä on ollut pitkä vuosi. Otan kauden kerrallaan. En ajattele, että huippu vielä siintäisi silmissä. Tunnen vain olevani onnekas, kun olen päässyt ajamaan tästä mestaruudesta. Olen hyvin etuoikeutettu, kun olen näissä asemissa, koska milloinkaan ei voi tietää, mitä seuraava kausi tuo tullessaan. Nautin tästä hetkestä, en katso kauas eteenpäin.

Lewis Hamilton ja hänen isänsä Anthony hamilton Brasilian GB:ssä Rio de Janeirossa 2008. Kuva: Diogo Dubiella CC BY-SA 2.0

Hamilton myöntää, että tällä hetkellä seitsemännen mestaruuden valloittaminen tuntuu kestävän ikuisuuden.

Lewis Hamilton peri aikanaan Kimi Räikkösen paikan McLarenilla. Runsaat viisi vuotta vanhempi suomalaisveteraani jatkaa 40-vuotiaana yhä uraansa.

Voisiko Hamilton kuvitella jatkavansa yhtä kauan?

– Tältä istumalta en usko, mutta urheilussa ei kannata koskaan sanoa ei koskaan. Ei ole salaisuus, että Kimi on aina ollut yksi suosikkikuskeistani ja yksi suurimmista suosikkihahmoistani. Ihailen häntä. ●

Kommentoi »