Vaihdevuodet, osa 4: Miksi iho ja hiukset ohenevat vanhetessa?
Terveys ja hyvinvointi
Vaihdevuodet, osa 4: Miksi iho ja hiukset ohenevat vanhetessa?
Ikä tuo kauneudenhoitoon omat haasteensa: iho kuivuu ja hiukset menettävät elinvoimaansa. Oikeilla valinnoilla pidät ihon hehkuvana ja hiukset tuuheina myös vaihdevuosien aikana.
Julkaistu 30.9.2016

Vaihdevuosien aikana naisen elimistön estrogeenintuotanto vähenee. Sen aiheuttamiin vaihdevuosioireisiin kuuluvat myös ihon oheneminen ja ihon vanhenemisen nopeutuminen.

Elimistön tukiproteiinia, kollageenia, on ihosta noin 70 prosenttia. Kollageeni vaikuttaa ihon joustavuuteen ja vedensitomiskykyyn. Ihon kunnolle toinen tärkeä proteiini on elastiini.

Estrogeeni vaikuttaa molempien proteiinien muodostumiseen. Nuorena kollageenia ja elastiinia muodostuu elimistössä runsaasti, joten iho näyttää sileältä ja tuntuu kiinteältä.

Iän myötä kollageenin laatu muuttuu ja sen määrä vähenee ja myös elastiinin tuotanto hiipuu. Ihoon ilmaantuu ikääntymisen merkkejä. Se menettää täyteläisyyttään ja kiinteyttään, ja ensimmäiset juonteet ja rypyt ilmestyvät kasvoille.

Ihon vanhenemisen eteneminen on yksilöllistä. Siihen vaikuttavat paitsi perintötekijät, ilmasto ja ravinto, myös mahdollinen stressi, tupakointi ja auringossa oleskelu.

Seerumia ja elvytystä

Ihon kosteustasapaino alkaa alentua jo kolmenkymmen vuoden iässä, koska kollageenin ja soluväliaineen vedensitomiskyky alenee ja solujen ravinnonsaanti heikkenee aineenvaihdunnan hidastuessa. Viimeistään viisikymppisenä muutokset korostuvat. Ei ihme, jos vaihdevuosi-iässä iho alkaa tuntua kuivalta.

Ikävuosien karttuessa ihonhoidon kulmakiviä on ihon säännöllinen kuoriminen ja kosteustasapainon ylläpitäminen. Jos kärsit kasvojen ihon kuivuudesta, käytä kosteutta lisäävää seerumia ja kosteusvoidetta. Jos ongelmana on kasvojen harmaus tai väsähtäneisyys, valitse elvyttäviä hoitotuotteita.

Vaihdevuodet ja ikääntyminen heijastuvat myös hiusten kuntoon. Kun vaihdevuosissa kehon estrogeenitaso laskee ja testosteronipitoisuus nousee, se voi lisätä hiustenlähtöä.

”Kun iän myötä iho kuivuu ja menettää elastisuuttaan, se näkyy hiuspohjassa – onhan se samaa ihoa kuin muuallakin kehossa. Lisäksi hiuksen karvatuppi ikään kuin laiskistuu ja hiuspohjan verenkierto hidastuu”, kertoo kouluttajakampaaja Heidi Alastalo IdHairilta.

Myös hiusten kasvusykli lyhenee vuosien myötä. Hiukset eivät enää kasva koko ajan niin kuin nuoruudessa. Vaikka vaihdevuosien aikana hiuksia ei lähtisi aiempaa enemmän, usein ne kuitenkin ohenevat ja kuivuvat. Viisikymmenvuotiaana hiusten ohentuminen voi alkaa jo näkyä, ja seitsemänkymppisellä saattaa olla jäljellä enää puolet hiusten entisestä paksuudesta.

Naisilla ilmiö on kuitenkin huomaamattomampi kuin miehillä. Miehillä hiukset ohenevat ja lähtevät päälaelta, naisilla hiuksia lähtee vaivihkaa sieltä täältä.

Hyvä hiuspäivä

Heidi Alastalo muistuttaa, että ennaltaehkäisy on tärkeää. Hiukset ovat ravintoketjun loppupäässä, eli elimistö ja iho ovat jo ottaneet omat hyötynsä ravintoaineista. Hiukset saavat sen, mitä jää jäljelle. On tärkeää syödä monipuolisesti sekä nauttia vitamiineja ja hivenaineita. Sinkki ja biotiini ovat hiusten hyvinvoinnille olennaisia.

Hiusten ohenemiseen on muitakin syitä, joista stressi on yksi keskeisimmistä.

”Stressaantuneen ihmisen hiuspohjaa kiristää. On hyvä hieroa sitä shampoopesun aikana ja liikutella sormia hiuspohjassa. Hiusten harjaaminen puolestaan on hyväksi hiuspohjan verenkierrolle”, Alastalo sanoo.

Hiukset voi saada näyttämään tuuheammilta käyttämällä tuuheuttavia muotoilutuotteita. Lakka ei tähän auta, se vain kiinnittää kampauksen.

Heidi Alastalo suosittelee myös hiuspohjan hyvinvointia edistävien kosmetiikkatuotteiden käyttöä. Esimerkiksi eukalyptusta ja piparminttua sisältäviä tuotteita hierotaan hiuspohjaan kuurina. Stimuloivat aineet aiheuttavat positiivista kihelmöintiä ja pintaverenkierron elpymistä. Ne antavat ravintoa hiustupelle ja lisäävät hiusten kasvuvaiheen pituutta.

Tuloksia ei saada hetkessä, vaan siihen menee pari kolme kuukautta.

”Jos olet pessyt kuivat hiukset tähän saakka vain kerran viikossa, pese ne jatkossa kaksi kertaa viikossa ja käytä kosteuttavaa shampoota ja hoitoainetta. Ne auttavat myös hiuspohjan kuivuuteen.”

Toimittaja: Kaisa Virtanen

Kuvat: Jouni Harala

Tuotekuvat: Toni Härkönen

Meikki: Raili Hulkkonen

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 09/2016.

Lue lisää:

Kommentoi »