
Vaihda voi kasvirasvoihin – Tutkimusten mukaan pienennät samalla jopa syöpäkuoleman riskiä
Voista jopa noin 70 prosenttia on kovia rasvoja. Kasviöljyt voivat olla monella tapaa terveellisempi ratkaisu.
Paljon voita syövien kannattaisi vaihtaa ainakin osa käyttämästään rasvasta kasviöljyihin, sillä tällainen muutos ruokavaliossa pienentäisi muun muassa syöpäkuoleman riskiä. Tähän tulokseen päätyi tutkimus, jossa hyödynnettiin kolmen suuren seurantatutkimuksen aineistoja ja 220 000 aikuisen tietoja. Osallistujia seurattiin keskimäärin 33 vuotta. Eniten voita käyttävät menehtyivät seurannan aikana 15 prosenttia todennäköisemmin kuin voita vähiten käyttävät.
Kasvirasvoja eniten käyttävien kuolemanriski oli puolestaan 16 prosenttia pienempi kuin niitä vähiten käyttävillä. Vaikka muutkin elämäntavat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, paljon voita syövien kuolemanvaara voisi pienentyä 17 prosenttia, jos he vähentäisivät päivittäistä voin kulutustaan 10 grammalla ja korvaisivat sen kasvirasvoilla.
Voista noin 70 prosenttia on terveydelle haitallista kovaa rasvaa.
JAMA Internal Medicine