Apu

Joe Biden on USA:n 46. presidentti – Näillä neljällä rintamalla voittaja on Trump, vaalituloksesta huolimatta

Joe Biden on USA:n 46. presidentti – Näillä neljällä rintamalla voittaja on Trump, vaalituloksesta huolimatta
Yhdysvaltain 46. presidentti, demokraattien Joe Biden, saa johdettavakseen jakautuneen ja katkeroituneen maan. Bidenin on entistä vaikeampi pitää lupauksensa, että hän yhdistää maan ja rauhoittaa tilanteen.
Julkaistu: 10.11.2020

Kun innolla ja kauhulla odotettujen Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestys oli ohi, mutta voittajan virallista julistamista saatiin vielä odottaa, istuva presidentti Donald Trump julistautui voittajaksi ja vaati laskennan keskeyttämistä.

Hän kutsui taas kerran vastustajien ääniä huijaukseksi ja syytti demokraatteja vaalien varastamisesta. Trump ei voittanut toista kautta Valkoisessa talossa, mutta jo nyt on selvää, että hän voittanut monella muulla rintamalla.

Joe Bidenin ja Kamala Harrisin tukijat Shannon Einstein ja Bekah Carlson seuraavat äänetenlaskentaa isolta screeniltä McPherson Squarella lähellä Valkoista taloa.

1. Trumpille ja republikaaneille ennustettiin rökäletappiota

Mielipidetiedustelujen mukaan Trumpin odotettiin kärsivän murskatappion Joe Bidenille. Mitään sellaista ei viime viikolla nähty.

Ennakkoon Trumpin veikattiin vievän mukanaan myös puolueensa enemmistön senaatissa. Tämäkään ei toteutunut, vaan republikaanit säilyttivät valtansa.

Republikaanien uskottiin häviävän paikkoja myös edustajainhuoneessa, mutta sekään ennustus ei toteutunut.

Mielenosoitus Valkoisen talon edustalla Washington DC:ssä 3. marraskuuta.

2. Koronasekoilu ei saanut kannattajia hylkäämään presidenttiään

Yleinen viisaus oli myös se, että Trumpin tapa suhtautua koronavirukseen sinetöi hänet yhden kauden presidentiksi – hän kun on vähätellyt virusta koko ajan ja viime päivinä vain kiihdyttänyt vastuuttomia puheitaan.

Trumpin lääke lähes 250 000 amerikkalaista tappaneen taudin suhteen on ollut pitää maskittomia massatilaisuuksia, haukkua kaikkia asiantuntijoita ja väittää, että lääkärit rahastavat taudilla. Tämäkin arvio tuntuu olleen väärä.

Trumpin kannattajat eivät hylänneet presidenttiään, vaan olivat valmiit jättämään koronaviruksen hoidon jatkossakin tämän vastuulle.

Valkoisen talon ympärille pystetetään mellakka-aitoja vaaleja edeltävänä iltana 2. marraskuuta. Kuva: MediaPunch / Backgrid / AOP
Black Lives Matter -mielenosoitus Washington DC:ssä 3. marraskuuta.

3. Demokratian halveksunta on uusi normaali

Trumpin turmioksi povattiin myös sitä, miten voimakkaasti hän on jakanut maata kahtia ja miten avoimesti hän on rikkonut kaikkia vallitsevia normeja. Silti hän oli lähellä saada jatkokauden supervallan johtajana.

Trumpin puhe vaaliyönä oli täysin ennenkuulumaton. Tilanteessa, jossa maa on kuukausikaupalla varautunut väkivaltaisuuksiin ja levottomuuksiin, maan presidentti heitti bensaa liekkeihin puhumalla toisen puolueen edustajista varkaina ja huijareina.

Trumpin kampanjatoimisto lähetti aamuyön tunteina kasapäin sähköposteja, joissa kannattajille rummutettiin tätä viestiä ja vaadittiin ”suojelemaan vaalitulosta”, vaikka miljoonat äänet olivat vielä laskematta. Trump sanoi vievänsä vaalit korkeimman oikeuden ratkottavaksi.

Tämäkin on voitto Trumpille. Lausunto oli demokraattisen valtion päämieheltä järkyttävä, muttei millään tavalla yllättävä. Tätä viestiä postiäänien petollisuudesta ja laajamittaisesta vaalivilpistä Trump on toitottanut jatkuvasti.

Hän on systemaattisesti kieltäytynyt hyväksymästä vaalitulosta, jos ei voita. Hyökkäyksellä amerikkalaisen demokratian kimppuun ei kuitenkaan ollut vaikutusta hänen suosioonsa.

Trump on muutamassa vuodessa onnistunut muuttamaan käsitystä siitä, miten presidentti voi toimia. Hän on sanonut, että perustuslaki antaa hänelle luvan presidenttinä tehdä mitä ikinä hän haluaa, ja ainakin puolet kansasta tuntuu olevan samaa mieltä.

Donald Trumpia kannattava mies osoitti mieltään Joe Bidenin kannattajille Washington DC:ssä 3. marraskuuta.

4. Puolueväen lojaalius ei horjunut piiruakaan

Donald Trump on tunnetusti ilmaissut jo kauan sitten haluttomuutensa myöntää tappiota – oli se siten kuinka rehellinen tai selvä tahansa. Tässä ei ole enää mitään uutta.

Moni kuitenkin uskoi, että Trumpin mahdollinen tappio antaisi republikaaneille väylän osoittaa, että kaikki puolueessa eivät hyväksy Trumpin narsismiin, salaliittoteorioihin ja valehteluun perustuvaa hallintotapaa. Tämäkin on osoittautunut virhearvioksi. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta republikaanien johto on asettunut tukemaan Trumpin perättömiä väitteitä laajamittaisesta vaalivilpistä.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell sanoi maanantaina, että Trumpilla on täysi oikeus haastaa tulos ja vihjaili, että laittomia ääniä ei tule laskea. Edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy sanoi FOX Newsin haastattelussa, että Trump voitti ja syytti vastapuolta huijaamisesta.

Eturivin senaattoreista Lindsay Graham (joka ennen vuoden 2016 vaaleja kutsui Trumpia ”hulluksi”, ”rasistiseksi kiihkoilijaksi” ja ”täysin epäpäteväksi virkaan”) sanoi, että Trumpin ei tulisi myöntää tappiota, kutsui Philadelphian ääntenlaskentaa ”kieroksi kuin käärme” ja pelotteli, että jos puolue ei nyt taistele, niin ketään republikaania ei enää ikinä valita presidentiksi.

Senaattori Ted Cruz (joka kutsui Trumpia ennen vuoden 2016 vaaleja patologiseksi valehtelijaksi) on niin ikään tukenut presidentin väitteitä vaalivilpistä, vaikka siitä ei ole esitetty minkäänlaisia todisteita.

Puolueen puheenjohtaja Ronna McDaniel pyytää kannattajia antamaan rahaa Trumpin tukiryhmälle, koska ”demokraatit hyökkäävät vaalien reiluutta vastaan”.

On käynyt selväksi, että ei ole mitään Trumpin jälkeistä puoluetta. On Trumpin puolue, vaikka tämä ei enää olisikaan presidentti. Republikaanien sisällä käydään taistelua siitä, kuka pääsee haastamaan demokraatit vuoden 2024 vaaleissa, ja se taisto on jo alkanut. Ehdokas voi olla Donald Trump, se voi olla Donald Trump jr. tai se voi olla joku muu, jolla on Trumpin siunaus ja tämän kiihkeiden kannattajien tuki. Trumpia kritisoimalla puolueessa ei tällä hetkellä voi menestyä.

Sotaisa linja on kuitenkin vaarallinen ja rohkaisee ääriainesta väkivaltaan. Myöntämällä rehellisesti tappionsa hävinnyt ehdokas perinteisesti antaa kannattajilleen luvan hyväksyä tilanteen, kiistämällä vaalituloksen hän suorastaan vaatii jonkinlaista kostoa epäreilusta kohtelusta. Nyt Trumpin kannattajat käyvät ylikierroksilla, koska he uskovat, että heidän heidän presidentiltään varastettiin valta.

Kaksipuoluejärjestelmässä hallinnon sujuvuus myös vaatii jonkinlaista yhteistyötä. Mitä tapahtuu, jos Trump käytännössä kieltää omiltaan kaiken veljeilyn Bidenin hallinnon kanssa? Jo nyt Trumpin itsepäisyys on estänyt Bideniä pääsemästä käsiksi vallanvaihdon sujuvuuden kannalta tärkeisiin resursseihin.

Donald Trumpin kannattajia Washington DC:ssä 2. marraskuuta. Kuva: MediaPunch / Backgrid / AOP.

Aktiivisuus voitti – gallupit hävisivät

Vaalien voittajiin lukeutuu myös äänestysaktiivisuus, jonka povataan nousevan suurimmaksi sataan vuoteen. Pelkästään ennakkoääniä annettiin noin 100 miljoonaa.

Vaalien häviäjiä puolestaan ovat ainakin gallupit ja vaalianalyysit, jotka erehtyivät jopa enemmän kuin neljä vuotta sitten. ”Sininen aalto” jäi näkemättä.

Trump ei hävinnyt valtakunnallisesti kymmenellä prosentilla, kuten ennakkoon arvioitiin. Valtava pettymys tulos on myös demokraattipuolueelle, joka elätteli toiveita isosta voitosta ja monien perinteisten republikaani-osavaltioiden valloittamisesta.

Pumpattava kana oli kuljetettu rekvisiitaksi McPherson Squaren vaalivalvojaisiin Washington DC:ssä.

Millaista jälkipeliä on odotettavissa?

Miten tästä kaikesta sitten seuraa? Biden saa joka tapauksessa johdettavakseen jakautuneen ja katkeroituneen maan. Tulos on myös niin tiukka, että jossittelulle jää sijaa. Marginaalit ovat niin pienet, että moni asia olisi voinut kääntää tuloksen toiseksi.

Koska voittaja on Biden, Trump tulee jatkamaan puheitaan vaalivilpistä ja postiäänten epäluotettavuudesta.

Kun senaatti ja edustajainhuone jäävät eri puolueiden haltuun, lainsäädäntö on todennäköisesti aivan yhtä solmussa kuin tähänkin asti, mikä vain lisää kansalaisten turhautumista politiikkaa kohtaan.

Isot kysymykset, kuten koronaviruksen hoito, poliisiväkivallan nostama sosiaalinen liikehdintä ja talouden kriisi vaatisivat puolueilta yhteistyötä, jota on todella vaikea kuvitella nykyisessä tulehtuneessa ilmapiirissä.

Presidenttiehdokas Joe Bidenin kannattajat seurasivat vaali-illan tv-lähetystä isolta screeniltä McPherson Squarella Washington DC:ssä.

Päivitetty 10.11. – Ilmestynyt 4.11.2020

1 kommentti