Apu

Trumpin nimittämä korkeimman oikeuden tuomari Amy Coney Barrett kääntää oikeutta vanhoillisemmaksi

Trumpin nimittämä korkeimman oikeuden tuomari Amy Coney Barrett kääntää oikeutta vanhoillisemmaksi
Hiljattain nimitetty, Yhdysvaltain yhdeksänjäsenisen korkeimman oikeuden 48-vuotias tuomari on arvoiltaan konservatiivi.
Julkaistu: 2.11.2020

Yhdysvaltain senaatti nimitti viime viikolla maan korkeimman oikeuden tuomariksi konservatiivisen Amy Coney Barrettin äänin 52–48.

Barrett on harras katolilainen, jolla on miehensä kanssa seitsemän lasta, näistä kaksi on adoptoituja. Barrett oli Donald Trumpin ehdotus uudeksi tuomariksi. Senaatti siunasi nimityksen vain viikkoa ennen presidentinvaaleja.

Konservatiivisen Barrettin nimitys korkeimman oikeuden jäseneksi on ollut suuri uutinen, sillä korkein oikeus tekee Yhdysvalloissa ennakkoratkaisuja, jotka ohjaavat sitä, miten oikeutta tulkitaan. Tuomioistuimen kokoonpano vaikuttaa siis ihmisten arkeen.

Barrett on valmistunut huippuarvosanoin Indianan Notre Damen yliopistosta, hän toimi siellä myöhemmin myös professorina. Ennen nimitystä korkeimpaan oikeuteen Barrett toimi liittovaltion vetoomustuomioistuimen tuomarina. Barrettin tiedetään tulkitsevan perustuslakia kirjaimellisesti.

Heikentyykö oikeus aborttiin?

Barrett korvaa syyskuussa menehtyneen liberaalin korkeimman oikeuden tuomarin Ruth Bader Ginsburgin, mikä siirtää korkeimman oikeuden voimasuhteita entistä konservatiivisempaan suuntaan.

Kahtiajakautuneessa maassa liberaalit pelkäävät nyt esimerkiksi sitä, että Barrett voisi äänestää aborttioikeutta heikentävien ratkaisujen puolesta.

Naisten perustuslaillinen oikeus aborttiin perustuu juuri korkeimman oikeuden ratkaisuun vuoden 1973 Roe vs. Wade -tapauksessa.

Yhdysvaltalaisen Fivethirtyeight-julkaisun mukaan aikaisemmasta äänestyskäyttäytymisestä tuomarina voi päätellä, että Barrett sijoittuu tuomareiden konservatiivisimpaan laitaan. 

Kommentoi »