Apu

Biden voitti, mutta trumpismi voi hyvin Yhdysvalloissa – Vaalit osoittivat, että puolet amerikkalaisista ei näe siinä mitään erityisen pahaa

Biden voitti, mutta trumpismi voi hyvin Yhdysvalloissa – Vaalit osoittivat, että puolet amerikkalaisista ei näe siinä mitään erityisen pahaa
Trumpismi näyttää löytäneen pysyvän kodin republikaanisesta puolueesta. Kansakunnan yhdistämisestä voi tulla vaikeaa, jos osa kansasta näkee kulttuurisodat, salaliittoteoriat ja viholliskuvien lietsomisen poliittisena aseenaan.
Julkaistu: 9.11.2020

Yhdysvaltain tiukka presidentinvaali näyttää jättävän jälkeensä kahtia jaetun maan. Demokraattien ehdokas Joe Biden haaveili roimasta vaalivoitosta, jonka avulla yhdistää maa presidentti Donald Trumpin repivän kauden jälkeen.

Vaalituloksen varmistuminen kuitenkin venyi. Trumpin kampanja vaati tuoreeltaan äänten laskemista uudelleen osavaltioissa, joissa äänet jakautuivat lähes tasan. Trump itse syytti vastustajiaan vaalien ”varastamisesta”.

Mielenosoittajat ovat vaatineet sekä ääntenlaskun keskeyttämistä että uudelleenlaskentaa.

"Kuin madot kiemurtelisivat ihollani"

The Handmaid’s Tale -sarjasta tuttuun asuun pukeutunut Tina Staffieri oli tullut Valkoisen talon ulkopuolelle monien muiden mielenosoittajien kanssa vaalien jälkeisenä iltana viime viikolla torstaina Suomen aikaa. Trumpia vastustava Staffieri käytti itsekin kovaa kieltä.

– Kun se mies asui Valkoisessa talossa, tuntui kuin madot kiemurtelisivat ihollani. Siltä tuntui, kun joutui kuuntelemaan sen miehen puheita. Se oli todella vastenmielistä, etenkin, kun mikään niistä puheista ei ollut totta. Varmasti kaikki täällä pystyvät samastumaan siihen tunteeseen.

"En tajunnut, että Yhdysvallat on yhä niin rasistinen ja naisvihamielinen maa. Meillä on paljon töitä, lähtien siitä, että taas valittiin valkoinen heteromies."
Tina Staffieri

Tuossa vaiheessa vaalitulokset päivittyivät hitaasti kohti asentoa, joka lupasi Joe Bidenin voittoa. Staffieri oli varovaisen helpottunut.

– En uskonut, että vaalit voisivat mennä näin tiukille. En tajunnut, että Yhdysvallat on yhä niin rasistinen ja naisvihamielinen maa. Meillä on paljon töitä, vaikka Biden valittaisiin. Lähtien siitä, että taas valittiin valkoinen heteromies.

– Ehkä rasistit nyt kömpivät takaisin komeroihinsa. En tosin tiedä, onko se hyvä vai huono asia, Staffieri pohtii.

Tina Staffieri oli pukeutunut The Handmaid’s Tale -sarjasta tuttuun asuun. Hän on menettänyt perheenjäseniään koronaviruskriisissä.

Bidenin lupaus maan yhdistämisestä jäi haaveeksi

Staffierin lisäksi moni muukin koulutettu kaupunkilainen järkyttyi Trumpin saamasta äänisaaliista. Joe Biden puhui kampanjan aikana toistuvasti siitä, miten hän aikoo presidenttinä yhdistää maan.

Siihen hän olisi tarvinnut murskavoiton, joka olisi ravistellut republikaanit pohtimaan suhdettaan Trumpin repivään linjaan. Nyt Trumpia tukeneet senaattorit säilyttivät paikkansa, ja edustajainhuoneeseen valittiin entistä trumpilaisempia ja radikaalimpia ehdokkaita.

Trumpin äänisaalis on järkyttänyt erityisesti koulutettuja kaupunkilaisia.

Kannattajakunta ei hylännyt presidenttiäkään, vaikka tämä ei ole onnistunut hillitsemään lähes neljännesmiljoona amerikkalaista tappanutta koronaviruskatastrofia.

– Olen menettänyt kaksi perheenjäsentäni koronan aiheuttamiin komplikaatioihin. Minulle tämä ei ole politiikkaa. Tämä on ihan todellista, Staffieri huokaa.

Trumpilainen tapa tehdä politiikkaa on keskittynyt siihen, ettei ongelmia ratkota, vaan niistä syytetään meksikolaisia, muslimeja, sosialisteja, antifaa, asiantuntijoita ja mediaa. Vaalit osoittivat, että puolet kansasta ei näe siinä mitään erityisen pahaa.

Kansakunnan yhdistämisestä voi tulla vaikeaa, jos osa kansasta näkee kulttuurisodat, salaliittoteoriat ja viholliskuvien lietsomisen poliittisena aseenaan.

Trumpismi näyttää löytäneen pysyvän kodin republikaanisesta puolueesta.

Päivitetty 9.11. – Ilmestynyt 8.11.2020

1 kommentti