Tuulilasi

Ukrainan sota runtelee autoalaa kahdesta suunnasta: Valmistus Ukrainassa loppui hyökkäykseen ja Venäjän vienti tyrehtyi pakotteisiin

Ukrainan sota runtelee autoalaa kahdesta suunnasta: Valmistus Ukrainassa loppui hyökkäykseen ja Venäjän vienti tyrehtyi pakotteisiin
Volkswagen on päättänyt sulkea Venäjällä sijaitsevan Kalugen tehtaansa. Siellä valmistettiin VW Tiguania ja Skoda Rapidia.
Julkaistu: 8.4.2022

Autoalaa on kurittanut viime vuodet koronapandemia ja siitä johtuva puolijohdepula. Juuri kun tämän tunnelin päässä alkoi hiljalleen näkyä valoa, uusi kriisi puski voimalla päälle – tällä kertaa Ukrainan sota.

Sodan iskut autoteollisuudelle tulevat kahdesta suunnasta. Ukrainassa on ollut laaja-alaista autojen johtosarjojen valmistusta: eri johtosarjoja valmistavia laitoksia on maassa 17, ja niissä on työskennellyt peräti 7 000 ihmistä. Ne ovat toimittaneet osia mm. Volkswagen-konsernille ja BMW:lle.

Johtosarjojen tuotanto loppui luonnollisesti lähes kokonaan Venäjän hyökkäykseen. Ilman johtosarjoja autot eivät valmistu, joten todella monet eurooppalaiset autotehtaat ovat joutuneet vähentämään tai peräti lopettamaan tuotantonsa. Johtosarjojen tuotantoa pyritään nyt kasvattamaan läntisessä Euroopassa, mutta tuotannon siirto saattaa kestää kuukausia.

Monilla autonvalmistajilla oli myös tuotantoa Venäjällä. EU:n ja Yhdysvaltojen pakotteiden sekä moraalisisten ratkaisujen myötä monet isot autonvalmistajat ovat nyt lopettaneet autojen viennin Venäjälle ja ovat myös sulkemassa sikäläisiä tehtaitaan.

Venäjällä sijaitsevien autotehtaiden sulkemisesta ovat ilmoittaneet ainakin Stellantis, Ford, Toyota ja Volkwagen-konserni. Lisäksi vielä useampi merkki on kertonut, että ne eivät enää vie autojaan Venäjälle.

1 kommentti