Apu

Veikkauksen automaatteihin pakollinen tappioraja peliongelmaisten avuksi – rajoitus sallii jopa 2 000 euron tappiot kuukaudessa

Veikkauksen automaatteihin pakollinen tappioraja peliongelmaisten avuksi – rajoitus sallii jopa 2 000 euron tappiot kuukaudessa
Jatkossa lähikaupan raha-automaateilla voi pelata vasta sen jälkeen, kun pelaaja on asettanut rajan tappioilleen.
Julkaistu: 27.8.2021

Uhkapelaaminen kiristyy taas hieman lisää. Syyskuun alusta lähtien Veikkauksen peliautomaateilla ei voi enää pelata, jos ei aseta itselleen tappiorajaa.

Tappioraja tarkoittaa sitä, että pelaaja määrittää maksimisumman, jonka voi hävitä vuorokaudessa tai kuukaudessa. Kun tuo summa on täynnä, pelaaminen ei enää onnistu.

Pakollinen tappioraja on osa Veikkauksen pyrkimyksiä vähentää ongelmapelaamista. Aikaisemmin tänä vuonna tunnistautuminen tuli pakolliseksi peliautomaateilla. Tappioraja taas on kuulunut Veikkauksen verkkopeleihin jo vuodesta 2017.

Veikkaus on yrittänyt rajoittaa ongelmapelaamista myös vähentämällä peliautomaattiensa määrää 40 prosenttia. Kauppaketju Lidl puolestaan ilmoitti itse keväällä luopuvansa rahapeliautomaateista pelaamisen haittojen vuoksi.

Valtion rahapelimonopolina toimivalle Veikkaukselle on siis tärkeää näyttää, että se ottaa pelaamisen haitat tosissaan. Uusien toimien vuoksi pelaaminen on ainakin vähentynyt.

Pakollinen tappioraja mahdollistaa yhä suurten summien häviämisen.

Pakollinen tunnistautuminen vähensi pelaamista

Data- ja analytiikkajohtaja Lauri Kumpulainen kertoo, että lähinnä pakollisesta tunnistautumisesta johtuen rahapeliautomaateilla pelaaminen on pudonnut arviolta kolmanneksen tänä vuonna.

Pelaamisen ehtojen tiukennusten vuoksi Veikkaus tulouttaa valtiolle arviolta 300 miljoonaa euroa vähemmän kuin aikaisemmin.

Pakollinenkin tappioraja mahdollistaa melkoisten summien häviämisen. Maksimissaan asiakas voi laittaa kuukauden tappiorajan 2 000 euroon. Tämä sisältää kaikkien Veikkauksen pelien tappiot, niin verkossa kuin pelikoautomaateilla.

Tappiorajat on määritelty sisäministeriön antamassa asetuksessa.

Kumpulaisen mukaan Veikkauksen asiakkaista suurin osa kuitenkin valitsee selvästi alemman tappiorajan. Noin puolet 1,2 miljoonasta asiakkaasta on rajoittanut kuukausitappionsa sataan euroon tai alemmas. Toisaalta noin neljännes on valinnut tappiorajansa 500 ja 2 000 euron väliltä. Tappiorajan voi määrittää verkossa tai suoraan peliautomaatilla.

Kuukausittain tappiorajaansa törmää noin 25 000 pelaajaa.

3 kommenttia