Trauma lisää väkivaltaa – Tutkimus paljastaa, että traumaperäinen stressihäiriö kasvattaa väkivaltarikoksen riskiä seitsemänkertaiseksi
Väkivaltarikokset
Trauma lisää väkivaltaa – Tutkimus paljastaa, että traumaperäinen stressihäiriö kasvattaa väkivaltarikoksen riskiä seitsemänkertaiseksi
Ruotsalaistutkimuksessa selvisi, että 14 prosenttia traumaperäistä stressihäiriötä potevista tuomittiin väkivaltarikoksista, mutta verrokeista vain hieman yli 2 prosenttia.
Julkaistu 24.8.2023
Apu Terveys

Traumaperäistä stressihäiriötä potevat syyllistyvät väkivaltarikoksiin todennäköisemmin kuin muut. Ruotsalaistutkimuksessa hyödynnettiin 13 000 traumaperäiseen stressireaktioon sairastuneen ja 130 000 samanikäisen verrokin tietoja jopa 27 vuoden ajalta. Sairastuneista 75 prosenttia oli naisia.

Tulosten perusteella 14 prosenttia traumaperäistä stressihäiriötä potevista tuomittiin väkivaltarikoksista, mutta verrokeista vain hieman yli 2 prosenttia. Väkivaltarikoksilla tarkoitettiin muun muassa pahoinpitelyjä, seksuaalirikoksia, ryöstöjä ja laittomia uhkauksia.

Potilaita verrattiin myös heidän sisaruksiinsa, jotka eivät sairastaneet traumaperäistä stressihäiriötä. Tässäkin vertailussa potilaat tekivät enemmän väkivaltarikoksia. Aiemmin samanlainen yhteys on havaittu stressihäiriöstä kärsivillä sotaveteraaneilla.

Traumaperäinen stressihäiriö kehittyy yleensä jonkin traagisen elämäntapahtuman seurauksena. Sen pääoireita ovat tapahtuneen jatkuva uudelleen kokeminen, traumaan liittyvien asioiden välttely, tunnereaktioiden turtuminen sekä jatkuva psyykkinen herkistyminen ja ylivireys.

Lähde: Lancet Public Health

1 kommentti