Kotimaisen tomaatin tuotanto romahtaa – Kasvihuoneviljely putoaa puoleen tulevana talvena – Syynä energiakriisi
Puheenaiheet
Kotimaisen tomaatin tuotanto romahtaa – Kasvihuoneviljely putoaa puoleen tulevana talvena – Syynä energiakriisi
Tomaattia ja kurkkua korjataan aiempaa vähemmän joulu-huhtikuussa, ja tämä tulee näkymään myös kauppojen vihannesosastoilla. Myös yrttejä ja salaatteja voi olla tarjolla aiempaa vähemmän.
Julkaistu 29.9.2022
Apu

Energiakriisi kurittaa kasvihuonealaa, mikä tulee heijastumaan myös kuluttajiin. Kasvihuoneyrityksille suurin tuotantokustannus on energia, ja korkea sähkön hinta on saanut osan kasvihuoneviljelijöistä tekemään päätöksen olla viljelemättä tänä talvena.

− Kotimaisen tomaatin talviviljelystä jää tänä talvena pois tämän hetken arvion mukaan noin puolet normaalista tuotannosta. Kurkulla pudotus on pienempi, arviolta 10–20 prosenttia, kertoo Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas tiedotteessa.

Vaikutukset tulevat näkymään kauppojen vihannestiskeillä etenkin joulu-huhtikuussa, jolloin tomaatin ja kurkun satoa korjataan aiempaa vähemmän. Vaikutus voi näkyä jonkin verran myös muiden kasvihuonetuotteiden, kuten salaattien ja yrttien, kohdalla. Niiden saatavuuden uskotaan kuitenkin pysyvän hyvällä tasolla. Ero johtuu siitä, että tomaatit ja kurkut tarvitsevat enemmän valotusta kuin ruukkuvihannekset.

Aiemmin mediassa on väläytelty mahdollisuutta, ettei kotimaista tomaattia tai kurkkua olisi talvella saatavilla ollenkaan.

− Sellaista tilannetta ei ole tulossa, sillä osa viljelijöistä viljelee näillä näkymin normaalisti ja laadukkaita kotimaisia kasvihuonetuotteita on ympäri vuoden saatavilla, Kangas sanoo.

Kommentoi »