Teetkö liikaa töitä? Tunnista ylikuormitus!
Terveys ja hyvinvointi
Teetkö liikaa töitä? Tunnista ylikuormitus!
Jos päiväsi ovat kiivasrytmisiä ja keho oireilee ylirasituksesta, tarvitset vastapainoksi tehokkaasti palauttavaa vapaa-aikaa.
Julkaistu 11.4.2017

Työ kuormittaa aivoja enemmän kuin ennen, sanoo Helsingin ja Uppsalan yliopistoissa työskentelevä aivotutkija Minna Huotilainen. Vielä parikymmentä vuotta sitten työpäiviin kuului luonnollisia taukoja, jolloin saattoi koota ajatuksia ennen seuraavaa tehtävää.

”Taukojen aikana tietotyö edistyy. Nyt kaikki vähänkin rauhallisemmat hetket on siivottu työpäivistä pois”, toteaa Huotilainen.

Työpäivät on pakotettu kiireisiksi eikä kahvikupin ääreen tee edes mieli istahtaa, jos tietää, että tauon aikana tekemättömien töiden lista uhkaa karata käsistä.

Pelkkä kiire ei kuitenkaan yksin riitä viemään aivoja ylikuormitustilaan. Siihen vaikuttavat työn esteet ja rajoitukset. Siis se, ettei työ suju.

”Yleensä ihmiset toteavat, että itse työn tekeminen on ihanaa. Se, mikä harmittaa, on töiden huono järjestely. Kun on liikaa tehtävää, tapahtuu virheitä ja sekaannuksia. Niiden korjaamiseen kuluu aikaa, ja kiire kiihtyy.”

Univaikeudet kertovat ongelmista

Miten aivojen ylikuormituksen sitten tunnistaa? Minna Huotilaisen mukaan ei välttämättä mitenkään, usein sen huomaa ensin joku läheinen. Esimerkiksi työkaveri saattaa huomata, ettei työnsä laatuun aiemmin keskittynyt työntekijä enää välitä työn tuloksesta.

Toinen selvä hälytysmerkki ovat univaikeudet. Illalla on vaikea nukahtaa, tai heräilee aina keskellä yötä. Aivotutkijan mukaan entistä kiihkeämmästä työrytmistä on opittava palautumaan entistä tehokkaammin.

”Parikymmentä vuotta sitten palautumiseen riitti, että avasi sohvalla television ääressä olutpullon.”

Ei enää. Nyt palautumisen tulisi olla laadukasta ja suunniteltua.

”Vapaa-ajasta kannattaa karsia aivoja kuormittavat asiat, esimerkiksi juuri alkoholi. Toisaalta siihen pitäisi aktiivisesti tuoda erilaisia virkistäviä kokemuksia.”

Useimmat virkistyvät harrastuksistaan ja vaikka ulkoilusta ja musiikista. Huotilainen itse pyöräilee työmatkat ja nauttii kuorolaulusta.

Lähde: Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen, Tunne aivosi (Otava).

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 3/2017.

Kuva: Fotolia

Lue myös!

Ylikuormittuneet aivot työskentelevät tavallista hitaammin.

Kommentoi »