Kärsitkö uniongelmista? Näin nukahdat nopeammin!
Terveys ja hyvinvointi
Kärsitkö uniongelmista? Näin nukahdat nopeammin!
Hyvän unen merkitys korostuu kaamosaikana, kun meidän pitäisi pysyä energisenä pimeydestä huolimatta.
Julkaistu 14.11.2016

Pyöritkö iltaisin levottomana sängyssä unta odottaen? Arlene K. Ungerin meditaatiokirja antaa käytännön vinkkejä ja mielikuvaharjoituksia, jotka helpottavat nukahtamista.

1. Pysäytä mieli
Miten pysäyttää ajatusten virta ennen nukkumaan menoa? Entä jos lampaiden laskenta ei huvita? Nukahtaminen voi olla syystä tai toisesta hankalaa. Apua on saatavilla, kunhan jaksaa olla viitseliäs vaikkapa viiden minuutin verran.

Mieli ei koskaan pysähdy, sen toimintaa voi hyvin verrata kukkakedolla kuhisevaan mehiläisparveen, joka hyppii sinne tänne kukasta kukkaan. Samalla tavoin mieli kimpoilee umpimähkään edestakaisin.

Pyri mielessäsi mehiläisten joukkoon, hektiseen säntäilyyn, ja nouse sitten vähitellen niiden yläpuolelle. Leiju taivaalla ja jätä pörisijät taaksesi. Pian niiden surina vaimenee, ja leijut niin kauas, ettet enää näe niitä.

2. Tutki makuuhuone

Makuuhuoneen merkitystä on turha vähätellä. Nukkumisympäristöllä on merkitystä unensaannille ja -laadulle. Onko makuuhuoneesi siisti? Pölyinen ja tunkkainen huone ei kutsu rentoutumaan. Onko siellä rauhallista? Kuuluuko ulkoa häiritseviä ääniä?  Paksut verhot ja korvatulpat helpottavat. Vaihda tarvittaessa tyynysi ja patjasi uusiin. Hanki kaihtimet. Pimeässä nukut paremmin.

3. Puhu itsesi uniin

Tapa, jolla puhut itsellesi, voi joko parantaa tai pahentaa oloasi. Myönteinen puhe helpottaa etenkin stressistä johtuvaa unettomuutta. Pyydä lempeällä äänellä kehoasi hengittämään ja rentoutumaan.

Aloita päästä, ja pura otsan ja leukojen kireys. Voit tuntea, miten kehoasi ympäröivä jäälohkare alkaa sulaa. Jatka rentouttamalla hartiasi, käsivartesi ja rintasi. Etene rauhallisesti varpaisiin saakka. Vaihe vaiheelta lämpö lisääntyy ja stressi sulaa pois.

4. Kohtaa häpeä

Rentoutumista saattavat häiritä piinalliset ajatukset tekemättömistä töistä tai ajattelemattomista asioista. Itsesyytökset hiipivät paniikin tavoin vierellesi. Keskity hengittämiseen ja suuntaa huomiosi kokemaasi häpeäntunteeseen. Kohtaa tunne, älä työnnä sitä pois. Kun päästät siitä irti, kehosi jännitys purkautuu.

Lähde: Arlene K. Unger: Uni, 50 meditaatio- ja rentoutumisharjoitusta (Docendo)

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 10/2016.

Kuvitus: Anu Ikävalko

Kommentoi »