Tee se itse: Öljynvaihto
Autot ja liikenne
Tee se itse: Öljynvaihto
Öljynvaihto on helppo suorittaa itsekin. Näin voit säästää auton ylläpitokuluissa kun takuuaika on mennyt umpeen. Samalla voit tutustua autosi tekniikaan ihan käytännön kautta.
7.7.2009
 |
Tuulilasi

Auton takuuajan umpeuduttua sitä ei välttämättä kannata käyttää merkkihuollossa, vaan pienet huollot voi tehdä itse tai monasti on edullista käyttää muita kuin merkkiliikkeitä auton huollossa. Mikäli on vähän teknistä kokemusta ja halua tehdä pienet huollot itse, niin on mahdollista säästää huomattavia summia rahaa auton ylläpidossa.  Näin meneteltiin vielä 70- ja 80-luvuilla yleisesti. Itse öljynvaihto ei ole vaikeutunut yhtään , vaan toimenpide suoritetaan aivan samalla tavalla kuin ennenkin. Jos on tarkoitukseen sopiva paikka (autokatos tai autotalli), niin öljyjen vaihto sujuu helposti. Joillakin huoltoasemilla on myös vuokrattavissa lyhyeksi aikaa nosturipaikkoja, joissa öljyjen vaihto sujuu vielä helpommin.

Öljynvaihtoon tarvitset seuraavat tarvikkeet ja työkalut: Riittävä määrä uutta öljyä, uusi öljynsuodatin, kuparitiiviste, öljynsuodattimen avain, hylsyavain (poistotulppaan sopivan kokoinen), nostotunkki, suojakäsineet, tratti, kaatokannu ja rättiä tai trasselia (öljyn pyyhkimiseen) sekä öljyn valutusastia. Valutusastiaksi sopii vallan mainiosti vanha pesuvati.

Ensiksi nostetaan autoa tunkilla sen verran ylöspäin, että päästään käsiksi moottorin alla sijaitsevaan tyhjennysproppuun. Tämä voi olla suojalevyn alla ja silloin on ensin suojalevy irrotettava pois edestä. Hylsyavaimella avataan tyhjennysproppu ja asetellaan valutusastia paikoilleen. Mikäli autolla on ajettu äskettäin, niin kannattaa varoa kuumaa moottoriöljyä. Sen lämpötila saattaa olla jopa 100 asteista.

Hyvä vaihtoehto tunkin käytölle on pari leveää lankunpätkää, joiden päälle etupyörät ajetaan. Tälläkin keinolla alle syntyy lisää tilaa.

Kun öljy alkaa valua pois moottorista, on aika irrottaa moottorin päällä oleva öljyntäyttökorkki jotta öljy valuisi nopeammin pois moottorista. Tämän jälkeen on aika vaihtaa öljynsuodatin. Useimmissa autoissa öljynsuodatin sijaitsee moottorin jommallakummalla kyljellä, ja se vaihdetaan peltisine kuorineen. Joissain tapauksissa suodattimella on oma säiliönsä (mm. BMW-merkkiset autot).  Näissä vaihdetaan vain suodatinpanos.

Suodatin irrotetaan tätä tarkoitusta varten suunnitellulla työkalulla. Suodattimessa on yleensä jonkin verran moottoriöljyä, joten on syytä olla varovainen, että öljyä ei pääse valumaan maahan. Suodatinkotelon ympärille tai alle kannattaa laittaa valmiiksi riittävän iso rätti, jottei valuva öljy tahri konehuonetta.

Suodattimen irrotuksen jälkeen onkin sitten aika kiinnittää tyhjennysproppu jälleen paikalleen, mikäli öljyä ei enää valu moottorista pois. Tyhjennyspropussa on kuparinen tiiviste, joka on syytä vaihtaa aina öljynvaihdon yhteydessä.

Tämä tiiviste tulee joko öljynsuodattimen mukana tai se pitää ostaa erikseen tarvikeliikkeestä. Asetetaan kuparitiiviste paikoilleen ja kierretään tyhjennysproppu paikoilleen. Tämän jälkeen tarkistetaan vielä että mahdollinen suojalevy on hyvin paikoillaan ja voidaan laskea auto pois tunkin varasta. Tämän jälkeen asennetaan uusi öljynsuodatin paikoilleen.

Irtopanostyyppinen suodatin asetetaan koteloonsa ja kansi suljetaan. Kuorineen vaihdettavan suodattimen kumitiivisteeseen sivellään hieman öljyä, jotta kiristäminen onnistuisi paremmin.

Suodattimeen on hyvä kaataa hiukan moottoriöljyä, jotta moottorin voitelu toimisi mahdollisimman hyvin heti käynnistyksen jälkeen. Suodatin kiristetään käsin paikoilleen, kuitenkin niin, että se on tiukasti kiinnitetty. Lopuksi kaadetaan uusi moottoriöljy täyttöaukosta moottoriin ja suljetaan täyttökorkki. Tarvittavan öljyn määrän näkee auton ohjekirjasta. 

Vielä suoritetaan auton moottorin käynnistys. Käytä autoa pari minuuttia ja tarkista, että öljyvuotoja ei näy. Sammuttamisen jälkeen on vielä hyvä tarkistaa moottoriöljyn määrä mittatikusta. Kannattaa odottaa pari minuuttia, että öljy ehtii valumaan venttiilikoneistosta öljypohjaan ja mittatikku näyttää oikein. Mittatikkuun on merkitty öljyn ylä- ja alaraja. Öljyä pitää olla ylärajaan saakka, sillä normaalisti öljynvaihtovälillä aina kuluu öljyä jonkin verran.

Jäteöljy on hyvä laittaa tyhjään öljykannuun, jonka voi sitten vielä muiden  jätteiden mukana sorttiasemalle ongelmajätteiden joukkoon. Mikäli huollon tekee huoltoaseman tee se itse hallissa, niin silloin ei tätä jäteongelmaa synny.  

TL-verkkotoimitus /Vj

3 kommenttia