Tuulilasi

Tässä vinkit onnistuneelle kesälomamatkalle – tarkista nämä asiat autostasi

Tässä vinkit onnistuneelle kesälomamatkalle – tarkista nämä asiat autostasi
Autoliiton mukaan kesälomamatka katkeaa yleensä auton akku- ja rengasongelmiin. Virran puute ei ole vain talvipakkasten aikaansaama ongelma, vaan myös helle voi hyydyttää akun.
Julkaistu: 1.6.2018

Autoliitto korostaa, että valmistajien suosittelemista määräaikaishuolloista kannattaa pitää kiinni. Autonvalmistajat tarjoavat matkalle myös lisäturvaa, kun auto on huollettu säännöllisesti merkkihuollossa.

Tarkista akku, renkaat ja rengaspaineet

Autoliiton turvapalvelupäällikkö Jonne Luomalan mukaan yleisimpiä syitä kesälomamatkan katkeamiseen ovat akku- ja rengasongelmat. Akkuongelmien ajatellaan usein olevan pakkaskelien ongelma, mutta myös kova helle saattaa olla akulle vahingollinen.

”Yli viisivuotias akku alkaa olla jo toiminnan kannalta riski. Kuumalla säällä akku ei ilmoita ennakkoon ongelmista vaan se voi simahtaa kertalaakista. Akun vaihto kannattaa jättää ammattilaiselle, jotta auto saa oikeantyyppisen akun ja järjestelmät tulevat tarvittaessa testerillä päivitettyä. Autoliiton Akkupalvelu toimittaa ja asentaa akun vaikka kotipihassa 24/7”, Luomala kertoo.

Renkaiden – myös mahdollisen vararenkaan – kunto, ikä ja rengaspaineet tulee tarkastaa ennen matkalle lähtöä.

”Alle 4 millimetrin kulutuspinta on sadekelillä riski ja yli kymmenvuotias kumi on elämänsä nähnyt”, Luomala kertoo.

Renkaan valmistusajankohdan näkee renkaan kyljestä: esimerkiksi numerosarja 2212 kertoo, että rengas on valmistettu viikolla 22 vuonna 2012. Vanhojen renkaiden ominaisuuksia heikentää kumipinnan kovettuminen ajan myötä. Yleensä renkaat kuluvat loppuun jo huomattavasti kokonaisikäsuositusta nopeammin, mutta harvoin käytössä olevassa tai jopa välillä liikennekäytöstä poissa olevalla kesäautolla renkaiden kokonaisikäraja voi tulla vastaan.

Kesälomamatkalla kuormaa on yleensä normaalia käyttöä enemmän ja kasvanut paino tulee huomioida rengaspaineissa. Jos auto on täynnä matkustajia ja matkatavaroita, on usein tarpeen korottaa ainakin takarenkaiden rengaspaineita. Rengaspainesuositukset löytyvät omistajan käsikirjasta ja ne on yleensä merkitty myös polttoaineluukun sisäpuolelle.

“Liian alhaiset rengaspaineet ovat turvallisuusriski ja lisäävät myös renkaan kulumista ja polttoaineen kulutusta”, Luomala lisää.

Puhdas ja ehjä tuulilasi on turvallisuustekijä

Tuulilasi on tärkeä turvallisuustekijä, ja siksi se kannattaa tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti. Kesäaikaan kirkas auringonpaiste häikäisee ja hyvän näkyvyyden takia on tärkeää, että lasi on ehjä puhdas sekä sisä- että ulkopuolelta.

”Tuulilasi on osa korin kantavaa rakennetta ja pieni särö kannattaa korjauttaa ennen kuin se kasvaa isommaksi. Pienet kiveniskemät pystytään korjaamaan nopeasti merkkihuollossa, jolloin koko lasia ei tarvitse vaihtaa”, kertoo Volkswagenin jälkimarkkinointipäällikkö Rolf Rehtonen.

Myös tuulilasi kannattaa korjauttaa tai tarvittaessa vaihdattaa merkkiliikkeessä. Nykyisten autojen tuulilaseissa on usein erilaisia antureita, jotka pystytään merkkihuollossa kalibroimaan tarkasti.

”Uudemmissa autoissa on lasissa usein kamera, joka on osa turvajärjestelmää, kuten esimerkiksi kaistavahti. Jos kamera on asennettu väärin, se ei välttämättä toimi kunnolla. Merkkihuollolla on myös varmasti oikeat tarvikkeet lasin asennukseen ja liimaamiseen”, Rehtonen lisää.

Toimiva ilmastointi tuo mukavuutta matkantekoon

Ilmastointilaite on tänä päivänä paitsi tärkeä mukavuus-, mutta myös turvallisuustekijä. Kuljettajan vireystila on parempi hyvin ilmastoidussa autossa. Huollossa varmistetaan, että ilmansuodattimet ovat kunnossa, ilmastointijärjestelmä on tiivis ja kylmäainetta on riittävästi. Ilmastointilaitteen huolto vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen. Ilman huoltoa auton polttoaineen kulutus kasvaa, koska kompressori joutuu tekemään enemmän työtä riittävän toiminnan varmistamiseksi. Myös mahdollinen ilmastoinnin kennoon tullut kiveniskemä havaitaan usein merkkihuollon yhteydessä.

”Esimerkiksi ilmastoinnin kompressorit toimivat paremmin, kun ne on huollettu säännöllisesti. Ilmastoinninkin osalta kannattaa muistaa, että säännöllisen huollon ansiosta ei yleensä tule isompia korjauskuluja”, Rehtonen muistuttaa.

Ulkomaanmatkan asiapaperit ja varusteet kuntoon

Mikäli matka suuntautuu ulkomaille, on syytä tarkistaa vakuutusten kattavuus sekä varusteet. Autolle hankitaan Green card, joka on todistus voimassa olevasta vakuutuksesta ja myös henkilövakuutusten kattavuus kannattaa varmistaa.

Mikäli kyseessä on leasingauto, kannattaa tarkistaa, mitä sopimuksessa on sanottu. Liisattujen työsuhdeautojen sopimukset sallivat usein auton viennin ilman eri lupaa Pohjoismaihin, mutta kauemmas suuntautuville lomamatkoille voidaan tarvita auton omistavan rahoitusyhtiön lupa.

Eri maissa on erilaisia vaatimuksia varusteista, esimerkiksi Virossa liikuttaessa autossa tulee olla turvaliivit, ensiapulaukku ja sammutin. Autoliiton verkkosivuilla löytyy automatkailijalle muistilista, josta voi tarkistaa tarvittavat asiapaperit ja varusteet ennen matkaa. Pidemmälle matkalle niin kotimaassa kuin ulkomaillakin on hyvä olla varalla mukana moottoriöljyä sekä jäähdytysnestettä.

Kommentoi »