Apu

Tässä syy, miksi Evira ei puutu kohuttuihin kanaherkkuihin - eläinlääkäri: "Hyvä, että asia nousi julkisuuteen"

Tässä syy, miksi Evira ei puutu kohuttuihin kanaherkkuihin - eläinlääkäri: "Hyvä, että asia nousi julkisuuteen"
Kuivatut ja pakastekuivatut kanaherkut kuuluvat monen koiran ruokavalioon, mutta nyt ne on yhdistetty vakaviin munuaisvaivoihin.
Julkaistu: 25.5.2018

Kerroimme aiemmin tänään koirien kanaherkuista nousseesta kohusta. Jo useampi suomalainen eläinlääkäri on julkisesti varoittanut niiden jopa hengenvaarallisista mahdollisista riskeistä koirien munuaisille ja mahdollisesta yhteydestä Fanconin syndroomaan.

Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jenni Sukura on hoitanut useita koiria, joilla on ollut Fanconin syndrooma.

– Kyse ei ole yhden erän ongelmasta. Ulkomaisia tutkimuksia ja artikkeleita aiheesta on ollut jo useamman vuoden ajan ja lisääntyneessä määrin kuluneen puolen vuoden aikana. Asia tarvitsisi jatkotutkimuksia, ja meiltäkin on eläinlääkäri ollut yhteydessä Eviraan.

Japanilaisissa ja yhdysvaltalaisissa tutkimuksissa on epäilty yhteyttä nimenomaan Kiinasta tuotujen ja etenkin kanan kuivalihatuotteiden ja munuaisongelmien välillä.

– Tapausselostuksia on useiden vuosien ajalta.

Avun selvittelyiden perusteella käytännössä valtaosa Suomessa myytävistä kanaherkuista on tuotettu Kiinassa. Useimpien pakkauksessa alkuperämaata ei kerrota.

Mikäli lemmikki saa oireita, säästä herkut

Mikäli koiralla epäillään Fanconin syndroomaa, syytä voi olla vaikea selvittää. Olisi hyvä päästä tutkimaan esimerkiksi koiran saamia kanaherkkuja.

– On todella hyvä, jos sairastuneiden koirien omistajat keräävät näitä käyttämiään kuivalihatuotteita ja ovat yhteydessä Eviraan.

Kanaherkkujen ongelma on kansainvälisestikin ollut se, että vaikka niillä on joissain tapauksissa osoitettu yhteys Fanconin syndroomaan ja koiran vointi on parantunut herkkujen antamisen loputtua, lihasta ei ole kyetty eristämään taudinaiheuttajaa.

Se on Sukuran mukaan kuitenkin selvää, että ongelma on vahinkoerää laajempi.

– Kyseessä ei ole yhden erän ongelma, vaan se vaikuttaa suuremmalta valmistusongelmalta. Tietenkään varmuutta ei ole, mutta on todennäköisempää, että ongelma on suurempi. Varmoja todisteita yhteydestä ei vielä ole.

Muun muassa osa valmistajista on esittänyt, että munuaisongelmat johtuisivat liian suuresta proteiinimäärästä, onhan kuivaliha selvästi valkuaispitoisempaa kuin tuore liha.

– En usko. Toki proteiini voi rasittaa munuaisia, mutta Fanconin syndrooma ei yleisesti ottaen liity liialliseen proteiinimäärään vaan esimerkiksi myrkytystapauksiin tai maksan kuparikertymään. Itselläni käy myös paljon runsasproteiinisella, lihapitoisella raakaruokintadieetillä olevia koiria, eikä näillä tyypillisesti todeta glukoosin menetystä virtsaan. Toki runsas proteiinin saanti voi myös rasittaa munuaisia, mutta erityisesti Fanconin syndroomaan en sitä yhdistäisi. Toki joissain tapauksissa se voi teoriassa pitää paikkansa.

"Olisi hyvä, että alkuperämaa kerrottaisiin"

Eviralle asti huoli kanaherkuista ei ole virallisia kanavia pitkin vielä tullut, sillä sinne ei ole reklamoitu asiasta. Käytännössä reklamointi tulee harvalle varmaan edes mieleen, vaikka ilmoituksia tarvittaisiin, jotta Evira puuttuisi asiaan muuten kuin nykyään käytössä olevien pistotarkistusten osalta.

– Jos taustalla on jokin muu sairaus, tai koira on vaikka basenji, jolla sairaus on perinnöllinen, on turha tehdä ilmoituksia. Fanconin syndrooma voi johtua ruokavalion lisäksi myös myrkytyksestä tai kuparikertymästä maksassa. Tietenkin on myös tapauksia, joissa ei ehkä ole tarkkaan kysytty, mitä koira syö. Sekä omistajan että eläinlääkärin olisi hyvä osata epäillä yhteyttä, niin oltaisiin herkemmin yhteydessä viranomaisiin.

– Ei tarvitse panikoida, mutta on hyvä, että asia on julkisuudessa. Mikäli koiralla on näitä oireita ja löydöksiä – oksentelua, ripulia, lisääntynyttä juomista ja virtsaamista, apaattisuutta – asia kannattaa huomioida. Mikäli koiralta ei tutkita virtsanäytettä vaan pelkkä verinäyte, ei välttämättä huomata virtsan sokeria, jolloin Fanconin syndrooman diagnosointi on paljon vaikeampaa.

Sukuran mukaan aiheesta on jo muutakin kautta ollut keskustelua ja sairaus pyritään ottamaan esiin eläinlääkäreiden jatkokouluksissa.

– Sairauksia on niin paljon, että kaikkea on vaikea saada kaikkien tietoisuuteen, mutta ainakin pyrimme mainitsemaan tästä. Siinäkin mielessä on hyvä, että asia on tullut julkisuuteen. Jos se ei ole ennen ollut tiedossa, niin ainakin nyt siitä tiedetään vähän laajemmin ja tieto leviää. On hyvä saada lisätietoa sekä omistajille, eläinlääkäreille että viranomaisille.

Sukuri kuitenkin muistuttaa, että ennen tarkempia todisteita kyse on silti vasta epäilystä.

– Olisi silti hyvä, että pakkauksissa kerrottaisiin paremmin, mistä liha on peräisin.

3 kommenttia