
Yleisö pääsee sukeltamaan uudessa tiedekeskuksessa hiukkasten ja niiden tutkimuksen maailmaan. Tiedekeskus sijaitsee valtavalla kampusalueella CERNin muiden toimintojen yhteydessä Sveitsin ja Ranskan rajalla lähellä Geneveä.
Tiedekeskuksen omalaatuisen arkkitehtuurin esikuvana on ollut hiukkaskiihdytin, joka sijaitsee tutkimuskeskuksen maanalaisessa tunnelissa. Kaksi tuubimaista päärakennusta ovat kuin hiukkaskiihdyttimen jättimäisiä osia, jotka ikään kuin leijuvat kuuden metrin korkeudessa Geneveen johtavan tien päällä. Päärakennuksista levittyy silta muihin rakennuksiin. Suunnittelusta on vastannut arkkitehti Renzo Piano.
Science Gatewayn näyttelyistä Universumi vie käsinkosketeltavalle aikamatkalle alkuräjähdyksestä maailmankaikkeuden nykyiseen rakenteeseen. CERN-näyttely avaa hiukkastutkimuksen saloja ja kertoo kiihdyttimien toiminnasta. Kvanttimaailmassa taas pääsee tutustumaan maailmaan kaikkein pienimmissä mittakaavoissa.
Science Gateway on avoin kaikille tieteestä innostuneille ja kiinnostuneille yli viisivuotiaille. Vierailijoita opastavat sadat oppaat, jotka on värvätty CERNin työntekijöiden joukosta. Sisään pääsee ilmaiseksi, ja tavoitteena on 300 000– 500 000 vuosittaista kävijää.
Tiedekeskuksen laboratorioissa vierailijat pääsevät itsekin tekemään tiedettä. Työpajoja on luvassa sekä erikielisille koululaisryhmille että muulle yleisölle. Pajoissa pääsee esimerkiksi näkemään näkymätöntä, ohjelmoimaan Ozobotteja sekä tutustumaan suprajohtavuuteen ja magneettihaasteeseen.
Opetus- ja valistustoiminta on aina ollut yksi CERNin toiminnan kulmakivistä. Science Gateway toimii siltana tieteen ja yleisön välillä sekä kannustaa nuoria tiede- ja teknologiaurille.
CERNin tutkimuslaitos perustettiin vuonna 1954, ja Suomi on ollut sen jäsenvaltio vuodesta 1991. Laitoksen tutkimuslaitteistoja käyttää vuosittain noin 12 200 hiukkasfysiikan tutkijaa eri instituuteista ja yli 70 eri maasta.