Tuulilasi

Suomessa puhkesi raju rengassota

Suomessa puhkesi raju rengassota
Syksyllä 2015 alkoi uuden rengasmerkin kova markkinointi. Valmistajan Ruotsissa teettämien riippumattomien testien mukaan Trianglen nastarenkaat pesevät Nokian Renkaiden Hakkapeliitta Seiskat. Uutukaiset on maahantuojan mukaan suunniteltu Suomessa, jossa ne myös nastoitetaan. Ja mikä merkittävintä: Kiinassa valmistettujen renkaiden hinta on huomattavasti Hakkapeliittoja edullisempi. Kova saldo tulokkaalta – ajattelin – ja jäin innolla odottamaan tulevia rengastestejä.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Juha Juntto, TL-kuva-arkisto

Aiemmin kesällä kymmentä Nokian Renkaiden entistä työntekijää kohtaan nostettiin syytteet yrityssalaisuuksiin liittyen. (tästä Taloussanomien  uutiseen) Kuvion juuret johtavat vuoteen 2010 jolloin ryhmä Nokian Renkaiden työntekijöitä perusti Black Donuts Engineering -konsulttiyhtiön. Nokian Renkaiden mukaan lähtijöiden mukana meni muun muassa tuotekehityssalaisuuksia.

Suomessa suunniteltu uusi talvirengas ja epäilyt yritysvakoilusta Nokian Renkaissa! Tunnetusti yksi plus yksi on kaksi. Päätin kaivella asiaa.

Tammikuun alussa aloin selvittämään taustoja. Suomen laajimmaksi yritysvakoilutapaukseksi tituleeratun vyyhdin asiakirjat eivät vielä olleet julkisia. Viimeksi helmikuun alussa Pirkanmaan käräjäoikeus vastasi kyselyyni, että syyteasia on vielä kirjallisessa valmistelussa, ja suullisen käsittelyn ajankohta ei ole vielä tiedossa. Suullinen käsittely on mielenkiintoinen, koska silloin ainakin osasta asiakirjoja tulee julkisia.

Oikeusprosessin etenemistä odotellessa keskustelin alantoimijoiden kanssa ja epäilyni vahvistuivat. "Suomalaisista rengassuunnittelijoista ei kyllä ainakaan ylitarjontaa ole", "pienet piirithän nämä ovat" – rivien välistä lukeminen ei suurta taitoa vaatinut.

Helmikuun lopulla räjähti. Rengastestaajamme ottivat mielenkiinnolla Trianglen IceLink -nastarenkaat mukaan rengastestiin. Odotusarvot olivat korkealla koska renkaiden luvattiin olevan vuoden 2013 testivoittajia parempia useilla osa-alueilla. Trianglet tuottivat kuitenkin pettymyksen. Renkaiden maahantuoja syytti meitä puolueellisuudesta ja ties mistä muusta vilpistä. Tässä vaiheessa on vain todettava, että numerot eivät valehtele. Koko rengastesti julkaistaan ensi syksynä.

Seuraavalla viikolla Kauppalehti paljasti sähköpostiviesteihin vedoten, että Nokian Renkaat on toimittanut rengastesteihin huijausrenkaita. Pieni Triangle-pommimme ei ollut mitään tähän saagaan verrattuna. Median mylly jauhoi, kun perattiin Nokian Renkaiden huijaukset, optiot ja ihmisten taustat. Samalla kyseenalaistettiin myös suomalaisten lehtien rengastestit. Mietin: ei ole sattuma, että tämä kaikki tapahtuu samaan aikaan. 

Ja eihän se ollut.

Tänään sunnuntaina Helsingin Sanomat kirjoittaa epäilyksistä, että Black Donuts Engineeringin työntekijät ovat vuotaneet sähköpostit Kauppalehdelle. Tieto on sikäli yllättävä, että oikeusprosessin ollessa kesken teko olisi uhkarohkea. Samalla se on myös mitä ihanteellisin aihio salaliittoteorioille: yrityssalaisuudet, kovat väitteet uuden renkaan erinomaisuudesta ja testitulosten kyseenalaistaminen, huijaustietojen vuotaminen julkisuuteen… – onko ketju pitävä? 

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 28.2.2016
Kommentoi »