Tuulilasi

Kauppalehti paljasti Nokian Renkaiden vilpin – "ei yllätä"

Kauppalehti paljasti Nokian Renkaiden vilpin – "ei yllätä"
Nokian Renkaat on vuosien ajan manipuloinut rengastestejä toimittamalla testaajille paranneltuja testirenkaita, kertoo Kauppalehti.
Teksti Niko Rinta
Kuvat Juha Juntto, TL-kuva-arkisto

Renkaita muutettiin lehden mukaan testejä varten muun muassa käyttämällä valmistukseen parempia materiaaleja ja muokkaamalla pintarakenteista pitävämpiä. 

Tietonsa lehti on saanut sähköposteista, joissa keskustellaan renkaiden ominaisuuksien muuttamisesta testien voittamiseksi.

Kauppalehden mukaan manipulointi aloitettiin Nokian Renkaiden edellisen toimitusjohtajan Kim Granin aikakaudella, mutta on jatkunut edelleen Ari Lehtorannan aikana.

Nokian Renkaiden pörssikurssi laski rankasti Kauppalehden uutisen jälkeen. Perjantaina kello 14 aikaan osake oli reilut 5 prosenttia pakkasella

Testimenestystä käytetään renkaiden markkinointikeinona ja sen merkitystä korostettiin sähköposteissa. Työntekijöitä kannustettiin testimenestykseen Kauppalehden mukaan avokätisillä optio-ohjelmilla.

"Houkutus manipulointiin ei yllätä, koska menestys lehtien testeissä on tärkeää. En kuitenkaan usko, että vilppiä olisi tapahtunut enää viime vuosina", sanoo Tuulilasin toimittaja Pasi Piironen.

"Tutkimme testeihin osallistuvista renkaista ennen varsinaisia kokeita muun muassa pintamallikuvion, nastojen ulkonemat ja sijoittelun sekä kumin kovuuden, mutta emme pysty täysin varmistamaan esimerkiksi kumiseoksen kemiallista koostumusta. Ennen testitulosten julkaisemista käymme aina rengasliikkeissä tarkastamassa, että myynnissä olevat renkaat vastaavat meille toimitettuja testirenkaita."

"Olemme tehneet selkeän päätöksen, että testirenkaat ostetaan kaupasta. Kaikkia uutuusrenkaita ei kuitenkaan välttämättä vapailta markkinoilta vielä testin aikaan saa, jolloin renkaat on pakko hankkia suoraan valmistajalta", summaa Tuulilasin päätoimittaja Jukka Rönkä testikäytäntöä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 26.2.2016
1 kommentti