Suomi on ääripisteiden maa: Moni asia meillä on Euroopan unionin pohjoisin tai itäisin – kuten lukio, hedelmätarha, huonekaluliike ja lihatiski
Matkailu
Suomi on ääripisteiden maa: Moni asia meillä on Euroopan unionin pohjoisin tai itäisin – kuten lukio, hedelmätarha, huonekaluliike ja lihatiski
Ilomantsissa suunniteltiin seremoniaa, jossa EU:n itäisimmän pisteen titteli olisi siirretty Suomelta Kyprokselle. Kyproslaiset kieltäytyivät kunniasta. Erotessaan Euroopan yhteisöstä 1985 Grönlanti menetti EU:n pohjoisimman pisteen – jonka Suomi peri 1995 liittyessään unioniin.
1Kommenttia
Julkaistu 21.10.2021
Apu

Artikkelin aloituskuvassa Tenojoen ruskaa syyskuussa 2020.

Euroopan unionin pohjoisin hedelmätarha sijaitsee Kuopiossa. Tilan isäntä Panu Hiekkala kasvattaa omenoita ja päärynöitä Jännevirralla, suunnilleen sijainnissa 62,97 pohjoista leveyttä.

Hiekkala kertoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, kuinka pakkastalvet verottivat varsinkin aluksi puita. Kylmää ja tauteja kestäviä omena- ja päärynälajikkeita on löytynyt Venäjältä.

Pohjoisin kahvila ja piste kartalla

Moni EU:n pohjoisennätys tehdään Suomessa, sillä meiltä löytyy koko Euroopan unionin pohjoisin piste, Utsjoen Nuorgamin kylästä.

– EU:n pohjoisinta pistettä on paikallisesti hyödynnetty markkinoinnissa, kertoo tiedottaja Sara Haalahti ulkoministeriön Eurooppatiedotuksesta.

– Pohjoisin piste on merkitty muistokivellä ja Nuorgamissa on myös EU:n pohjoisin kahvila.

Muuten Eurooppatiedotuksessa ei ole systemaattisesti kartoitettu EU:n maantieteellisten ääripisteiden hyödyntämistä.

Ääripisteet ovat vaihdelleet EU:n laajenemisen myötä. Euroopan unionin edeltäjän Euroopan yhteisön pohjoisin piste sijaitsi vuoteen 1973 niinkin etelässä kuin Listissä Länsi-Saksassa – 55. leveyspiirillä.

Kun Tanska ja sen mukana Grönlanti liittyivät Euroopan yhteisöön, piste pomppasi kerralla kauas ylös. Se oli nyt Grönlannin pohjoiskärjessä 83. leveyspiirillä. Mutta vuonna 1985 Grönlanti erosi EY:stä ja pohjoisin piste siirtyi Iso-Britanniaan kuuluville Shetlandinsaarille, noin Helsingin korkeudelle.

Nuorgamiin pohjoisin piste siirtyi Suomen liityttyä EU:hun 1995.

Euroopan unionin pohjoisin piste Utsjoen Nuorgamin kylässä.

Pohjoisin elokuvateatteri, Alko, hotelli ja maitotila

Euroopan unionin pohjoisimman minkä tahansa hyödyntäminen markkinoinnissa on yleistä etenkin Lapin kunnissa. Utsjoella sijaitsevat muun muassa EU:n pohjoisin kylä, lukio, elokuvateatteri, Alko, hotelli ja maitotila. Lisäksi Nuorgamin K-kauppa mainostaa EU:n pohjoisinta – ja 15-metristä – lihatiskiä.

Suomesta ylipäätään löytyy EU:n pohjoisin pankki, juustola, kirjankustantamo, ammattiteatteri, kasvilajikkeiden testauslaitos sekä tapahtumatekniikka- ja AV-asennusfirma.

Mutta Suomessa on – tai ainakin oli – myös toinen EU:n maantieteellinen ääripiste. Ilomantsin Virmajärvellä sijaitsi EU:n itäisin piste siihen asti, kunnes Kypros vuonna 2004 liittyi unioniin. Ilomantsissa oli suunniteltu jopa seremoniaa, jolla itäisin piste olisi siirretty kyproslaisille.

Kyproslaiset kuitenkin hövelisti ilmoittivat, että Ilomantsi saisi pitää EU:n itäisimmän paikan maineensa. Niinpä Suomessa sijaitseekin nykyään manner-EU:n itäisin piste.

Ja kyllä sitäkin on hyödynnetty. Suomesta löytyy EU:n itäisin huonekaluliike, moottoripyöräkerho, kansainvälinen raja-asema, soittokunta ja helluntaiseurakunta.

Se että Suomesta löytyy sekä EU:n pohjoisin että itäisin piste, antaa maallemme tietyn koillisuuden leiman. Etelä ja länsi eivät ole yhtä hyvin edustettuina. Löytyisikö maastamme silti jotain, mikä olisi Euroopan unionin eteläisintä tai läntisintä?

1 kommentti