
Harkitsen oman maustepurkin mukana kantamista – Ei kai se ole törkeää?
Suomessa ruoat on usein tehty niin sanotusti vauvansuille, eli maku on todella mieto. En halua syödä miedon makuista ruokaa, kirjoittaa toimittaja Heidi Hyttinen.
Rakastan hyvin maustettuja ruokia. Ja mausteitahan minulta löytyy roppakaupalla. Jokaiseen ruokaani kuuluu useamman mausteen yhdistelmä ja ihmettelen, kuinka joku voi pärjätä vain suolalla ja pippurilla.
Ja sanotaan se nyt heti alkuun: suomalaiset eivät osaa maustaa ruokia.
Jopa ravintolatason ruoat saavat minut vilkuilemaan ensimmäisen suullisen jälkeen maustepurnukoita, joita yleensä fiinimmissä ravintoloissa ei ole tarjolla.
Monet nielevät toisen pyöräyttämät muhennokset vikisemättä ja sehän on useimmiten kohteliaisuutta – vaikka annos voisi maistua paremmalta, jos sen maustaisi ripauksella suolaa.
Onko törkeää lisätä toisen tekemään ruokaan maustetta? Ravintolassa ei ole ehkä niin paha kysyä, saisiko sen purnukan tähän pöytään, kiitos. Mutta jos kyseessä on ystävä tai muu läheinen, hienotunteisuus voi viedä voiton.
”En ehkä koskaan ymmärrä ihmisiä, joille ruoka on vain ravinnonlähde, eikä maulla ole väliä.”
Perinteisiä marketeista löytyviä mausteita, joita suosittelen jokaisen keittiöön, ovat grillausmauste, sitruunapippuri, aromisuola ja chilimauste. Ihan vaan siksi, että ne ovat edullisia ja käyvät todella moneen eri ruokaan. Kastikkeita ei voi unohtaa, koska ne tuovat monesti enemmän ja helpommin makua, mutta soijakastikkeella pärjää jo pitkälle.
Aasia-kaupan maustehyllyt ovat lempipaikkojani. Siellä olen turvassa ja vaarana on enemmänkin maun yliannostus. En ehkä koskaan ymmärrä ihmisiä, joille ruoka on vain ravinnonlähde, eikä maulla ole väliä.
En halua syödä miedon makuista ruokaa. Ruoka on minulle elämys siinä, missä jollekin taiteen ihastelu tai luonnon äänistä nautiskelu. Suomessa ruoat ovat usein tehty niin sanotusti vauvansuille, eli maku on todella mieto. Muistan jo alakouluajoilta, kuinka makaronilaatikossa ei ollut makua, ellei siihen töräyttänyt kunnolla ketsuppia.
”Monet kantavat mukanaan kaikkialla purkkapussia tai nenäliinapakettia, mutta itse olen harkinnut jotain muuta.”
Hyvin maustetulla ruualla en tarkoita sitä, että tulisi haukkoa happea, kun ruoka on niin tulista ja saa aikaan fyysisiä reaktioita, kuten kyyneleet silmiin. Vaan sitä, että kun on nähty vaivaa tehdä ruokaa, on mietitty millainen maustaminen toisi parhaan makuelämyksen. Lohessa on ominaismaku, mutta miten olisi ripaus kalamaustetta ja tippa sitruunamehua?
Monet kantavat mukanaan kaikkialla purkkapussia tai nenäliinapakettia, mutta itse olen harkinnut jotain muuta.
Nimittäin oman maustepurkin mukaan ottamista.